用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 福建新丁(官塘)交流區 (前輩都來指點下!!) ...
樓主: samanthat38
go

福建新丁(官塘)交流區 (前輩都來指點下!!)   [複製鏈接]

malam,

真係好多謝你,please check pm, thanks!

回覆:福建新丁(官塘)交流區 (前輩都來指點下!!)

對今年中一的軍訓營有點失望,沒有去深圳或廣州去磨練一下小朋友,真正考驗他們的能耐。係香港點都覺得似去宿營多啲。

少女將9月入讀福中,她的運動鞋因底部太滑容易滑倒。請問現行的家長前輩,福中對運動鞋的要求?謝謝!

白色為主的運動鞋就可以(不需是全白)。

Thanks

前輩們,因想為女兒九月S1作好預備,想知福中所用的教科書?謂各位前輩教,謝謝!

引用:白色為主的運動鞋就可以(不需是全白)。

原帖由 thx2000 於 13-04-01 發表
白色為主的運動鞋就可以(不需是全白)。
昨天舉行之英語能力測試,請問是否想分精英班?另外中一的功課多唔多?你地係邊度揾補習老師(因小女到現時還未請過補習老師)

I love my dear husband and dear daughter.

回覆:ELJCHL 的帖子

冇精英班,只分英文班及双語班,只是敎学语言不同,各科書本都係相同(除英文外)。我只知数学有拔尖班,各班抽起数学尖子一齊上堂,會教得深入D。其他课目不詳,要再問囝囝。

可否提供書單以作參考

回復 malam 的帖子

Chin. Eng. & Maths have "拔尖班"

引用:回復+malam+的帖子 Chin.+Eng.+&+Maths+ha

原帖由 PoPofamily 於 13-04-23 發表
回復 malam 的帖子

Chin. Eng. & Maths have "拔尖班"
Thanks,中英數中一已有拔尖班,咁佢地要再考分班試嗎?

I love my dear husband and dear daughter.

回復 ELJCHL 的帖子

I am not sure, my kid is in s.3. You may follow up  with the school.

回覆:PoPofamily 的帖子

suggest you to approach to subject teach in charge with evidence showing your kid with gifted talent on that subject, the school will observe and screen them out.

我女兒都係今年s1,我女上星期六要返學冇參加英試,不過打去學校問,佢話如果唔得閒參加就會睇成績表英文成績分預備班。

回覆:PoPofamily 的帖子

請問各家長中一學生平時返學使唔使好似小六咁帶咁多書,因為阿女書包剛剛爛左,我想睇下買邊種書包比較適合,謝謝

回復 ELJCHL 的帖子

學校有貯物櫃在課室裡面比學生用,今年s。1有電子教學應該冇甘多書啦。

回覆:mamapeggie 的帖子

派位後,又要執位,去年都分三次考。

回覆:ELJCHL 的帖子

中學生唔會再用小學雞的書包,多數用體育品牌或爬山品牌的背囊佢地體育堂要帶衫返去換,低form都係買大少少,承托力好一點那些。

引用:Quote:原帖由+PoPofamily+於+13-04-23+發表

原帖由 ELJCHL 於 13-04-23 發表
Thanks,中英數中一已有拔尖班,咁佢地要再考分班試嗎?
只有數學拔尖班,今年中一英文最高分的學生係雙語班的人,因為佢只有一科英文叻,係超屈機的叻。

回覆:hermanpapa 的帖子

個ICAS試,是否每年都要考?

‹ 上一主題|下一主題