用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 窮人升大學機會少2/3 無錢無前途 學者促政府支援弱勢 ...
樓主: elbar
go

窮人升大學機會少2/3 無錢無前途 學者促政府支援弱勢   [複製鏈接]

我反而覺得,升中試,分banding才是精英教育。直資,可選好而教,也可選差而教,可收錢,也可不收錢。

在升中試、分banding的制度下,學生有權選校,學校無權選學生,好學校,你想唔精英都唔得。我好想華仁個啲學校轉直資,我估佢收取嘅資助應唔少於依家。咁佢就可以專為基層服務,一個中產仔女都唔收。如果資源運用得當,分分鐘唔單止唔使收費,仲可以派埋牛奶。

今日明報有篇"張銳輝﹕曾俊華,你不配當財政司長!——一個教育工作者的怒吼"。我對佢嘅論据不甚了了,不過,我也覺得政府不大重視教育,起碼比不起綜援制度。

香港嘅綜援户,每月領到津貼,可到自由市場買他所需,買貴又得,平又得,有剩,去旅行都得。有冇見政府起的食堂合作社,叫佢地只準凭票到食堂合作社消費呢?

教育不是比綜援制度重要嗎?為何政府不用學卷代替起食當,禳人民自由選消費方式呢?

nkpa 發表於 13-3-1 02:01
直資有咩錯,錯在收錢?

直資係政府亂搞教育下,是學校同家長的出路。
直資收錢唔系錯......我都幾贊同你既觀點, 但換個角度睇下d band3學校, 教局推出直資, 有冇考慮下佢地, 之前成班校長為左免殺校, 排排企晒出來爭取"小班"奇觀........其實直資,校長都冇錯, 錯在教局系統籌教育專業工作, 但就將教育變成事業(一盤生意), 教育工作者就要各自睇住盤數, 根本都冇人再會理咪叫"教育",咪叫"理念".....

ANChan

Shadeslaye係曳学生,唔肯做功課,就等我呢個上咗岸嘅做個勤力学生。先排聽你同Judy講,直資係为爱國學校而設立,我聽了覺得不可思议,因为事情發展同呢個「原意」出入好大,但因为嗰段時間喺英国打工,唔清楚香港啲嘢,冇再深究。你如今再提起,我只好去翻翻書。

喺spcc話轉直资時,我就預测到今曰,甚至明曰直资點發展。但其實有人叻我好多,喺八八年立法局動議辨辯論「教育統籌委員會發表第三號報告書」時,司徒華已經話:

『報告書中關於「私立學校的前瞻」的建議,要害在於「直接資助計畫」。這個計劃的實質是,把資助學校私營化;假私校之名,利用公帑去設立和扶助貴族學校,把普及教育政策倒退為階級化的精英政策。

當局一向對私校採取歧視、淘汰的政策,為甚麼忽然間關注起私校的前途,強調要建立一個強大的私校體制呢?報告書附件H「一九八零年教育委員會討論私校問題的總結」,其中的各點意見,多少年來多少人曾大聲疾呼過,為甚麼當局一直充耳不聞,置諸不理,雪藏了八年,到現在才像出土文物一樣把它挖出來呢?

報告書建議,「直接資助計劃」在明年始實施,何其速也,難道時日無多?試問現存的私校,有多少間,需要多少時間,才能達到所需條件,被獲准參加呢?其實,只是為現存的資助學校開路,這才是真的用意。

……

「直接資助計劃」使推行多年的普及教育政策,倒退為比五、六十年代更壞的精英政策——階級化的精英政策。那時候,教育未能普及,實行精英政策,情有可原。那時候,勤奮向學、用功努力、成績優異的基層子弟,還可以進入較好的中學。但今後,他們因為經濟原因、家庭背景、社會關係等等條件,被排斥於這些中學門外,甚至進一步被排斥於專上教育門外。小學畢業生及其家長,四處投考,疲於奔命,結果又絕大多數落空,身心備受創傷。教育本來有促使階層流動的社會功能,讓中下層子弟通過教育,上升為中產者或專業人士。階級化的精英政策,窒息了這種社會功能。社會上階級兩極分化的情況,必會越來越嚴重。社會更加不公平,階級矛盾尖銳,社會的安定和諧也因而受到破壞。

……

九年免費教育已推行十年,質素亟待提高。當局不作認真的全面的檢討,採取提高質素的措施,反而推卸責任,認為這是普及教育必然的結果,藉此去為精英政策復辟。已有了這一批原為資助名校而私營化了的貴族學校,上層子弟已得到照顧,政府還會致力全面提高九年免費教育的質素嗎?九年免費教育,就此每下愈況,更加一天一天爛下去。

……

假如不去資助,不動用公帑,沒有人會去反對興辦貴族化的私校。正如動用公帑去興建公共樓宇,以解決中下層的居住問題,人人歡迎;但動用公帑去津貼千萬富豪別墅,那就荒天下之大謬了。政府以粗茶淡飯去賑濟災民,是理所當然的;但如政府也同時將這粗茶淡飯折為現款,去津貼千萬富豪買魚翅撈飯,這樣,難保不引起暴動。

倘若把報告書關於「高等教育學制」和「私立學校的前瞻」這兩個建議,合併起來,我們還會預見另一幅圖畫。實施了階級精英化政策而又受到資助的貴族學校,不但囊括全港的精英學生,其學生進一步佔盡本港專上院校的學額,再進一少盤據社會的種種關鍵職位,而他們又是從與英式學制掛鉤的教育制度中培養出來的。這樣,對香港的未來,將會有怎麼樣的政治上的影響呢?這是一幅怎麼的圖畫呢?
……』

swmami    發表於 13-3-5 23:07
annie40  原来是华叔的高见, 今次赞错人了!  但转载的历史档案十分宝贵, 谢谢!  發表於 13-3-1 13:43
annie40  用手机都可以写出如此长篇流畅文章, 劲!!  發表於 13-3-1 13:24

直資係为爱國學校而設立,我聽了覺得不可思议

最不可思議嘅係有人話公佈增值指標都係為帮愛國學校。要幫,轉津校就得啦!大窩飯、黑箱作業才合國情嘛。不過,我覺得陰謀論無意思。

講起司徒華,雖然我一見佢個樣就反胃,不過佢真係好過係家個班垃圾好多。前排係街接到民主黨派嘅揮春,啲字真係丑得驚人。我諗,平時不練字一回事,起碼,臨急抱一抱彿脚,誠心上香,請華叔上一上身都好啲。

Judy
学券不能解決学位分配问题。再者,咁样等於间间学校都变咗直资,连宜家资助名校唔想轉到要转,我話俾你聽,吊诡嘅係,啲家長跟着会迫学校喺学券外再收费。結果,窮学生被驱逐。

回復 laorenjia 的帖子

"勤奮向學、用功努力、成績優異的基層子弟,還可以進入較好的中學。但今後,他們因為經濟
原因、家庭背景、社會關係等等條件,被排斥於這些中學門外"

做直資學校自定學費,政策不規定最低收費,學校可以象徵式收一百元,沒有把環境差的學生摒諸門外.

動用公帑...興辦貴族化的私校...去津貼千萬富豪"

千萬富豪選擇多,由國際貴族學校到直資貴族學校,直資平民學校到官津免費學校,只要考到就得.但係直資貴族學校想提供國際貴族學校級數的條件,因為受左資助而收番直資貴族價錢,咁都有一大班中等家庭受惠.收得貴做得曳,呢班精明家長當然會用腳投票.社會上有好多階層既人,各有不同需要,唔可以話交稅應份但福利就無份.

学券不能解決学位分配问题。再者,咁样等於间间学校都变咗直资,连宜家资助名校唔想轉到要转,我話俾你聽,吊诡嘅係,啲家長跟着会迫学校喺学券外再收费。結果,窮学生被驱逐。

佢可以設限制,唔以另收費。或提升更透明嘅報告。

最近都有報告,話直資水浸。依家間間直資收費,只是物以稀為貴而已!如果全港直資,話唔定不單唔收費,派埋牛奶添。

”動用公帑...興辦貴族化的私校...去津貼千萬富豪"

剛才講綜援制度,又可以講成政府動用公帑,去津貼亿萬地產霸權!

津貼亿萬地產霸權就得,點解津貼千萬富豪就唔得呢?

judy 發表於 13-3-1 12:18
佢可以設限制,唔以另收費。或提升更透明嘅報告。
最近都有報告,話直資水浸。依家間間直資收費,只是物以稀為貴而已!如果全港直資,話唔定不單唔收費,派埋牛奶添
[/quote]哦......直資可以變成慈善機構???.....咪玩啦....而家既潮流系教會學校都向"錢"看, 邊樹仲有以前返教會學校有錢派,有禮物收支歌仔唱......

回復 囝囝爸 的帖子

以前因「教好」學生成名,現要「收」好學生才名。名不符實,如此制度,對長遠教育實不利!

十分喜欢这句话!

NKpa
你知唔知你自己講緊乜:『社會上有好多階層既人,各有不同需要,唔可以話交稅應份但福利就無份.』你即係講緊直資係中產嘅福利,窮孩子麻煩去黑人車廂揾位。只好割席。

Judy
愛國學校從來唔駛香港政府資助,佢吔要嘅係『正名』,唔想做黑市夫人,想坐番正。唔駛開聲,大把有心人捐錢。

"你即係講緊直資係中產嘅福利,窮孩子麻煩去黑人車廂揾位。"

我唔明點解你會跳到直資係中產嘅福利呢個結論.好的直資唔係全部貴野.我提出有心扶貧又唔想界政府綁死,可以收一百文學費.

如果依你講法,坐的士係中產嘅福利,窮孩子麻煩去巴士地鐵揾位,你會唔會香港人已經歧視窮人呢。

A) 国际学校收费高, 物有所值, 正! 正! 正!

B) 直资学校才财兼备, 好! 好! 好!

C) 没钱的孩子没得選择, 唯有安分守己, 加百倍努力, 创造奇迹! 勇! 勇! 勇!

D) 没钱没人教没有爱的孩子, 近乎绝望了! 谁来给于一点希望?

原来教育的分类是主要是基于出身的,  好坏命生成, 成年人应否及早鼓励孩子面对现实? 完成教育后, 孩子的人生是否又要跟这些队形来排列呢?

Stillgood2  Annie, 寫得好! 好想比10x讚給妳!  發表於 13-3-1 15:54

NKpa
邊間傳統名校轉過嚟嘅直資係一萬幾千?講新直資嚟做乜?
人哋本來同你一個車廂,你落車走去搭的士係你嘅事,做乜要人落車轉車廂?

香港教育如果是失敗,是由於學校的失敗,還是學生的失敗?是由於政策的失敗,還是家境的失敗?

如果看2個dimension,

貴族學校
|        ______|______

平民學校
        個人懶散 ---- 個人努力

哪個因素對學業決定性大些?哪個方格成才的人較多?

簡單咁講,都係果句,平有平讀,貴有貴讀.免唔免費都係咁讀.本地學校質素的差異唔係爭天共地,學生類別同一間學校都會爭好遠.村校會有熱心老師,名校也有hea老師.到中學,個人努力和同學風氣大於一切.

冇興趣遊花園,bye.

wong2323  大家請遵守網路禮儀,討論時要尊重對方,不要引起罵戰~多謝合作~謝謝!!!  發表於 13-3-1 17:09

Annie

ANChan 叫做功課時,我睇到都嚇一跳,原來自己講嘅,十幾年前事情未發生已有人預見。

用手機出post係受Shadeslayer刺激,佢先排同肥爸爸拗時話自己長篇大論嘅post一、兩分鐘就掂,搞到我覺得自己好低能。但我諗我點都冇佢咁快。
‹ 上一主題|下一主題