用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日收到協恩收生通知喇!
樓主: miffy_sophie
go

今日收到協恩收生通知喇!   [複製鏈接]

回覆:jasjasmummum 的帖子

頭先我也不是一口拒絕副校,我是再次問囡囡意願,才稍後回覆副校

回覆 jasjasmummum 的帖子

想讀協恩為何不轉會,要讀6年,阿女又想,不要令她後悔,我都係等佢揀,免第日後悔

好彩係佢說選別的,吾係第日怪我地

jasjasmummum 發表於 14-3-31 18:31
我囡一直都好鍾意協恩,佢話想去試,咪比佢去試,我囡依家都想讀協恩的。

...

有實力的人,應該有更多選擇,我讚成考多幾間直資作見識。

引用:我囡一直都好鍾意協恩,佢話想去試,咪比佢

原帖由 jasjasmummum 於 14-03-31 發表
我囡一直都好鍾意協恩,佢話想去試,咪比佢去試,我囡依家都想讀協恩的。

...
嘅然咁鈡意,可以去SPCC 拿回Student Record form 去HYS註册。我覺得,你的思维有d矛盾。

兩間都是好學校, 學校地點也是需要考慮因素之一.   

引用:我相信每個考直資的都不止考一間,既然報了

原帖由 jasjasmummum 於 14-03-31 發表
我相信每個考直資的都不止考一間,既然報了名,又為何不應試,當比自己多個機會,又何妨呢!

...
你又話比自己一個机會,人地比位你,你又話唔要。

回覆:今日收到協恩收生通知喇!

有人話騎牛揾馬。但有d人,就骑住汗血宝馬,重去揾其他。

回覆 masterpiece 的帖子

唉…都唔明而家d 家長咩心態
[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

我今日都收到收生通知,但我囡囡就一時話讀,一時又話唔想。。。

回覆:miffy_sophie 的帖子

我只知道我想去的學校人哋唔係一定收我,我只是想比自己多個選擇機會,有何不妥。

另外,我在這裡發表收到offer, 只是大家作交流,互通訊息,我唔明點解有一啲針對性的言語發生呢!我只係一個普通媽媽喺我能力範圍內為女兒盡力做好而已

既然已有心儀學校offer,可必浪費别家學校嘅時間來進行interview和種種行政處理,用人家寶貴時間只為去証明自己實力,這對學校似乎不太尊重。
個人意見,不喜匆插

EEG  我都認同你的想法,1月頭收到offer, 已經沒有去second in 協恩了,
既然已考到最好,又何必多心呢!給别人多一個機會,豈不是更好嗎?  發表於 14-3-31 22:46

引用:+本帖最後由+pris626+於+14-3-31+20:22+編

原帖由 pris626 於 14-03-31 發表

既然已有心儀學校offer,可必浪費别家學校嘅時間來進行inter ...
你講出我想講的。
未得到心儀學位時,继續去面試,找緊每個机會,就合情合理。

但已有神级中學在手,還要去浪費人地時間,就…………………………

miffy_sophie  我都有同感  發表於 14-3-31 21:07

回覆 waiwai130 的帖子

請問你幾時要註冊呢?謝謝

waiwai130 發表於 14-3-31 20:01
我今日都收到收生通知,但我囡囡就一時話讀,一時又話唔想。。。
請問今日收到通知的要幾時註冊?

各位 mami daddy 唔好介意, waiting 中既父母難免心情緊張d 無非都希望女女可以入到心儀中學, 而呢個 topic 就係可以將最新消息話比大家知
我都係 waiting 中, 希望快 d 收到通知, 希望在明天
加油 ~

jackelinekkk  我都係waiting中,大家加油呀!  發表於 14-3-31 20:35

引用:既然已有心儀學校offer,可必浪費别家學校

原帖由 pris626 於 14-03-31 發表

既然已有心儀學校offer,可必浪費别家學校嘅時間來進行inter ...
我由此至終都無講過要顯示實力,有好多人比我女叻,我囡去in只是想比自己多個機會,因我囡自己當時都拿唔定主意,只係話好想去in, 唔通做媽媽連呢個要求都唔比,我唔明點解要批評人,交流唔可以善意D咩,每個人諗法唔同,唔通人哋唔同你諗法就唔啱?

引用:回覆+jasjasmummum+的帖子 兩間都是好學校

原帖由 sugarjade 於 14-03-31 發表

兩間都是好學校, 學校地點也是需要考慮因素之一.   
其實我兩間學校路程都差不多

引用:Quote:原帖由+pris626+於+14-03-31+發表本

我由此至終都無講過要顯示實力,有好多人比我女叻,我囡去in只是想比自己多個機會,因我囡自己當時都拿唔定 ...
大家都可以表達自己的睇法,所以,我講出我的想心。

回覆:masterpiece 的帖子

大家都可以表達自己的睇法,所以,我講出我的想法。

‹ 上一主題|下一主題