用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網報喜區
樓主: KAMIKASHUN
go

48網報喜區   [複製鏈接]

回覆 kk80400 的帖子

2間我都有計
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-6-10 16:04
回覆 kk80400 的帖子

2間我都有計

見你個表平兆得45.X 如果計165, 都唔止呢個數???如有錯請指教, 謝謝

kk80400 發表於 15-6-10 16:11
見你個表平兆得45.X 如果計165, 都唔止呢個數???如有錯請指教, 謝謝
我寫明用183計喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-6-10 16:12
我寫明用183計喎!
甘183係今年既人數, 即係2015年畢業生, 同2014年畢業生數字差甘遠,你都話大約計165人, 點解唔用165人去計呢???
仲有可以確定係2014年畢業係有5班, 2015年係有6班

2boba  解決了,終於找到! (48網) 平兆 2014年畢業156人 88/156=56.41%  發表於 15-6-10 17:56

引用:+本帖最後由+kk80400+於+15-6-10+15:25+編

原帖由 kk80400 於 15-06-10 發表
其實蒙民偉係B1幾?

hagupit  蒙民偉 1C  發表於 15-6-10 16:28

醒目開學勳章

KAMIKASHUN 發表於 15-6-10 16:23
其實蒙民偉係B1幾?
暫時仲會列入B1C, 只係我同學係入面教, 佢話間野唔好,
叫我地同學千其唔好比囝囡入, 不過我覺得佢只怕我地麻煩佢

引用:Quote:KAMIKASHUN+發表於+15-6-10+16:23+其

叫我地同學千其唔好比囝囡入, 不過我覺得佢只怕我地 ...
乜佢甘講野既..甘有無講點差法?

引用:Quote:KAMIKASHUN+發表於+15-6-10+16:23+其

叫我地同學千其唔好比囝囡入, 不過我覺得佢只怕我地 ...
朋友女舊年入左呢間,聽佢講覺得ok先選佢,估唔到入面既老師竟然話唔好入,聽到都驚驚地

引用:回覆+KAMIKASHUN+的帖子 十五十六中,唔知

原帖由 carly.c 於 15-06-06 發表
回覆 KAMIKASHUN 的帖子

十五十六中,唔知校車幾點,同之前刨文,比較少媽媽傾呢間同之前好似有d老師冇乜 ...
hi 妳有無去註冊阿?

醒目開學勳章

KAMIKASHUN 發表於 15-6-10 17:01
朋友女舊年入左呢間,聽佢講覺得ok先選佢,估唔到入面既老師竟然話唔好入,聽到都驚驚地

...

我呢個朋友, 都算係衰人, 我都係聽過下算,

因為我呢個朋友, 我連佢阿妹我都識,

佢可能怕我會搵佢靠關係博入蒙民偉掛.........

所以唔可信

hkpapa852 發表於 15-6-10 14:54
2013年4班147人

2015年6班183人

終於找到!
(48網) 平兆 2014年畢業156人
88/156=56.41%

kk80400    發表於 15-6-11 09:18

比個叻你地,呢2年好似平兆好過德兆,我記得早2年德兆有成90幾人入band1架

引用:++比個叻你地,呢2年好似平兆好過德兆,我

原帖由 小兔~阿比 於 15-06-11 發表
比個叻你地,呢2年好似平兆好過德兆,我記得早2年德兆有成90幾人入band1架 ...
呢一年d 人都講平兆升Band 1 勁過 德兆。。

引用:++比個叻你地,呢2年好似平兆好過德兆,我

原帖由 小兔~阿比 於 15-06-11 發表
比個叻你地,呢2年好似平兆好過德兆,我記得早2年德兆有成90幾人入band1架 ...
EK真係好多勁人,我都係度學左唔少野

咁多位專業jm,我有個問題好想寻找大家意見!我見大家都好少提聖馬太.
我本人係校友應該有10,啊仔就小一,佢本身適齡加首名有15分.加埋有25分.我好唔好用呢25分自行分配入左聖馬太先,定都係等大抽獎.
因為自己都係畢業生當年校園生活真係.....而家回想真係又愛又恨!

希望咁多位指點下我!!!

回覆 kp1111 的帖子

只係校友20分。校友加信徒25分。
你應該計錯。

kp1111  冇細心睇!  發表於 15-6-11 10:36
kp1111  唔該你,因為我細心睇,tks!  發表於 15-6-11 10:34

引用:咁多位專業jm,我有個問題好想寻找大家意見!

原帖由 kp1111 於 15-06-11 發表
咁多位專業jm,我有個問題好想寻找大家意見!我見大家都好少提聖馬太.
我本人係校友應該有10,啊仔就小一,佢本 ...
「校友分」及「首名子女」不能同時使用,只可二選一,所以你小朋友只得20分聖馬太,而20分不是必入聖馬太的,不過都值博。

lauwingtai 發表於 15-6-11 10:30
「校友分」及「首名子女」不能同時使用,只可二選一,所以你小朋友只得20分聖馬太,而20分不是必入聖馬太的 ...
咁又想請敎下,自行,到時我留意學公報自行收生報名,交表!係咪會安排interview後決定收唔收?

2boba 發表於 15-6-10 17:53
終於找到!
(48網) 平兆 2014年畢業156人
88/156=56.41%

終於找出平兆派位成績的問題.

lauwingtai 在之前登出嚟平兆既派位成績, 應該是7月派位結果公佈後當時平兆既成績, 連結還未刪除, 還可以看到資料: http://www.skhlsk.edu.hk/popup/1314_s1.pdf

現在係平兆校網公佈既: http://www.skhlsk.edu.hk/tc_chi/intro/result.asp
應該係已經計埋叩門後既資料, 相比之下, 多咗3個人入梁式芝, 多2個入觀塘官立, 1個入何明華會督銀禧

升讀一線學校人數由82人增至88人, 以 2boba 提供既平兆小六學生人數有154人計:

原本升讀一線中學比例: 82/156=~52.56%
叩門後
升讀一線中學比例: 88/156=~56.41%

德兆自上年7月之後未見有更新過派位資料. 如果以初步成績計 (升中派位剛剛公佈時), 德兆(54.43%, 86/158)
高丁咁多

hagupit    發表於 15-6-11 13:18
2boba  156 not 154,88/156=56.41%  發表於 15-6-11 11:38
kk80400    發表於 15-6-11 11:01

醒目開學勳章

kp1111 發表於 15-6-11 10:13
我本人係校友應該有10,啊仔就小一,佢本 ...
你自行唔選聖馬太打算選邊間呀? 你聖馬太先會有20分, 其它就只有15分都冇乜野好唸
基本上, 20分都可能要抽, 未必入到曬

其實你係唔係唔想比小朋友入太谷小學呢???

如果係自行其它2線學校可以一試, 到大抽獎2線放甲乙一都唔難入到

到底你有冇心水小學先???

聖馬太確實係谷既小學, 有朋友小朋友都係讀呢間
‹ 上一主題|下一主題