用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小五, 要點谷? (真心請教) - by aeiou_drm
樓主: 小時了了
go

升小五, 要點谷? (真心請教) - by aeiou_drm   [複製鏈接]

greentea000 發表於 17-10-6 11:36
我媽曾經懷疑醫院執錯我,因為我完全無佢既優點。佢想check dna但又唔敢,驚我萬一知道真係唔係佢女就乘機 ...
我果個唔會執錯, 因為個樣同我一模一樣......................

babywoman 發表於 17-10-5 11:31
我仔都 升小五了,但經過一個暑假,我似乎完全唔覺得有壓力,最近覺得得快樂時且快樂,人生漫長。。。。。 ...
今天已經是10月6日, 開學是9月1日, 仲未回魂?!

真係男女大不同! 我哋今年放咗三個月暑假, 兩隻嘢趁我要開OT, hea到暑假最後幾日。但一開學, 阿大已經馬上披甲上陣, 準備作戰了。佢哋9月4日開學, 第一個禮拜返半日, 適應週班主任堂, 但可能係五年班關係, 每日都要上三節堂。阿女6號已經攞住本常識書企响我面前:媽咪, 陪我預習。

little_yolky 發表於 17-10-6 11:49
今天已經是10月6日, 開學是9月1日, 仲未回魂?!

真係男女大不同! 我哋今年放咗三個月暑假, 兩隻嘢 ...

我地由8月到依家都未抖過,10月尾就考一啦!

greentea000 發表於 17-10-6 12:27
辛苦晒。

回覆 little_yolky 的帖子

係我未回魂
我仔當然亦冇乜壓力,因為我冇push佢。每日做完功課就睇youtube . 咁佢兩次默書都上心,知道溫完習先玩,結果又高分喎,佢又話上堂多咗回答問題,特別喜歡英文(初小最怕英文),昨晚仲用word檔寫英文,不過set 密碼,唔俾我睇

唔知點解覺得好似有放手的感覺了

babywoman 發表於 17-10-6 15:38

係我未回魂
係咪有D失落呢。

呢個暑假真係變化好大,之前仲每日至少一抱及吻,現在掂下都唔得,除非佢主動抱我。反而同佢老豆close咗,同聲同氣咁,我確是很失落

babywoman 發表於 17-10-6 15:45

呢個暑假真係變化好大,之前仲每日至少一抱及吻,現在掂下都唔得,除非佢主動抱 ...
咦? 咁神奇? 我阿大近來反而黏我多咗喎。以前只黏爸爸的, 依家爸爸講多兩句就話煩。

IloveJJ 發表於 17-10-6 11:17
查埋google都唔知你講乜?唔好意思,答唔到你。

我都係估佢意思係 gender 係人做出來一個社交結構。

通常有人把男女孩 over-stereotype 女兒便會爆這句。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

greentea000 發表於 17-10-6 11:36
我媽曾經懷疑醫院執錯我,因為我完全無佢既優點。佢想check dna但又唔敢,驚我萬一知道真係唔係佢女就乘機 ...

那麼爸爸呢,也想查DNA嗎?

greentea000 發表於 17-10-6 12:27

我一點都不覺得你緊張,一樣到處飛。

little_yolky 發表於 17-10-6 13:53
辛苦晒。

阿大補數研有無改善?

asweetmom 發表於 17-10-7 00:45
那麼爸爸呢,也想查DNA嗎?

佢唔想知,一路催眠我感情比血源重要。

greentea000 發表於 17-10-6 07:59

無正式書單,係每個月閱讀分享有推介幾本,各種類別都 ...

這篇柿子樹有何特別

asweetmom 發表於 17-10-7 23:02
這篇柿子樹有何特別

同樣係柿子樹,種係中國麻煩事多多,未成熟已經俾人偷曬 ; 種係日本好平安,到熟到爛都唔會少左個。係對比手法,再加上我既一件類似小事同佢深入討論下。

greentea000 發表於 17-10-7 07:58
阿大補數研有無改善?
有, 小五開咗學無喊了, 亦無問過我哋數學功課。小四時一開學學HCF同LCM學到喊。

阿妹仲搞笑, 新嚟咗個阿sir教佢哋數學, 佢哋學校一向小功課出名, 點知你個阿sir新嚟, 講明一日兩樣功課, 放假三樣, 搞到小朋友個個怨聲載道, 但仍然要做喎。但我發覺阿妹計數快咗準咗, 我問阿妹自己覺唔覺, 佢話:係呀, 同學仔都係咁, 因為想快D做完可以玩丫嘛。小學數學, 真係一樣熟能生巧既科目。

‹ 上一主題|下一主題