用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行上智/maryknoll
樓主: gordonccc
go

自行上智/maryknoll   [複製鏈接]

請問MCS定MSS易入D :)

cxtan 發表於 20-12-24 13:07
請問MCS定MSS易入D :)
應該MSS比MCS易,因又係果個原因,地區問題,MCS有九龍新界級頭報,港島人唔太需要為MCS而過海返學。MSS雖則位少啲,但港島區好多出名女校,加上部分是直屬關係,所以競爭上會冇MCS咁激烈。

jacknetpass    發表於 20-12-24 21:51
Ktfk    發表於 20-12-24 14:16

ssgc 好,還是mss 好?
big exam ssgc是band1a, mss是band 1b阿

charlene媽媽 發表於 20-12-24 14:59
big exam ssgc是band1a, mss是band 1b阿
big exam.. ? 唔洗咁認真...

不如你去睇吓 school website & school annual report.唔好信晒坊間網頁, 因他們無法解釋佢地點定banding

edu-kingdom 呢個平台有好多更有用嘅資訊&分析

個人認為2間成績都好好, 睇吓邊個style 啱囡囡

回覆樓主:

兩間style差唔多, 兩間的school report 公佈的chart 無法直接比較dse 成績。。。欣賞mss校長的全人教育,talk非常精彩,但1b好似唔抵得。。。我都係插兩咀咋! 睇下有冇d媽媽幫手分析下

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819612&highlight=女校
以上是香港爸爸對10間女校dse 成績統計,包括MSS,你可以睇一睇。

兩間學校style有少許差異,所以以小朋友性格來選校比以1A/1B來選更適合。

charlene媽媽 發表於 20-12-24 16:53
兩間style差唔多, 兩間的school report 公佈的chart 無法直接比較dse 成績。。。欣賞mss校長的全人教育,t ...

如果睇DSE 成績計, 我只可以話如果MSS 係1B, 咁SSGC/YWGS 一定唔會係1A.

jacknetpass    發表於 20-12-24 22:47

回覆樓主:

高手出現,可否分享下?mss從17年開始沒有公佈5+得成績 所以坊間普遍覺得1b或者更加假d,ssgc per香港爸爸的意見很有大進步,雖然school report 都很含糊,摞呢兩間來比較,係因為風格好似,聽兩間talk,就覺得mss校長很主張全人教育,ssgc校長就講多d academic嘢。。。我兩間都好鐘意,不過對mss評價1b耿耿於懷咋。。。所以上來問下意見。。謝謝

charlene媽媽 發表於 20-12-24 20:41
高手出現,可否分享下?mss從17年開始沒有公佈5+得成績 所以坊間普遍覺得1b或者更加假d,ssgc per香港爸爸 ...
外人評價1A或1B好重要咩?重要的唔係應該係自己的仔/女在中學的適應,以及因此而來的成績?在1A而最後個幾個名次,1B的前列,甚至1C的前十名,想要邊一種情形?

PS:正如有資深家長的回復,沙官(1C)的前兩名,KO大半間“神校”……

高手出現,可否分享下?mss從17年開始沒有公佈5+得成績 所以坊間普遍覺得1b或者更加假d,ssgc per香港爸爸 ...
其實1A同1B差幾遠呢?如果真是耿耿於懷的話,真心認為不如搵返全評為1A的學校,如果唔係,有機會入到都後悔。

其實數字差少許,並不是太重要。因傳統名校有機會每年有十個或更多的去海外升學,太誠實無計入去本地學位,另到本地入大學率低咗些,我自己睇過地區名校如HTC 上年好似得一個海外,咁樣入本地大學學位自然百分率高咗,又例如SMCC 將海外大學學位加入去本地大學學位才有1A,
其實你可以入網站睇下數據,入三大率或其他更加客觀的數據,自己再分析,記住不用太相信坊間的網站評價,了解課程編排,學校全人教育的重要性,女女性格適唔適合,要多方面了解,選合適的學校!

MSS 您自己睇睇。其實選校要保持頭腦清醒!!睇吓官網數據最實際,要自己再思考.......

MSS係一向無公佈5+, 17年亦只係家長絶密流出。 MSS放洋率咁高,收生取向非主睇成績,仍可以維持穩定DSE成績,應該有交待了。或者可以參考一下升大學嘅3大率,1A中學學生似乎都係目標3大~~~

bbc2018 發表於 20-12-24 22:19
其實數字差少許,並不是太重要。因傳統名校有機會每年有十個或更多的去海外升學,太誠實無計入去本地學位 ...

謝謝妳,我有仔細睇過,根據現有的數據,mss 三大的數據甚至輕微高過ywgs和ssgc.. 我有考慮過去外國的原因,但唔可以作為評級的理由,spcs 都有部分考igcse,但數字仍舊十分亮眼。

其實我好鐘意mss,非常適合小朋友的style,但係為人父母,都係希望揀最好的,何況兩間風格非常類似。所以想聽下大家意見。。在數據缺乏的情況下,有冇d意見來參考下,決定並非任何貶低的意思,講得唔好。。請見諒

Big exam 評港華Rank高過QC呢

認真就輸了

charlene媽媽 發表於 20-12-24 22:31
謝謝妳,我有仔細睇過,根據現有的數據,mss 三大的數據甚至輕微高過ywgs和ssgc.. 我有考慮過去外國的原因 ...

其實是給其他有興趣的家長亦可以做為參考
當然各方面好的話,可以選擇更加top

其實升中可以自己安排,考唔少間,亦可以之後叩門!

charlene媽媽 發表於 20-12-24 22:31
謝謝妳,我有仔細睇過,根據現有的數據,mss 三大的數據甚至輕微高過ywgs和ssgc.. 我有考慮過去外國的原因 ...

MSS嘅傳統風格係輕鬆自由過SSGC嘅,應該咁講,係中和小學部都係~~~

回覆樓主:

謝謝你地,MSS的talk非常精彩,如果追求全人教育的,非常值得選擇。記得校長有講,讀書漫漫長,有排考有排讀,所以中一二沒有考試,學校追求的是學習的態度,而唔係分數。非常精彩。

charlene媽媽 發表於 20-12-24 22:42
謝謝你地,MSS的talk非常精彩,如果追求全人教育的,非常值得選擇。記得校長有講,讀書漫漫長,有排考有排 ...

MSS係放洋率極高嘅津校,由中一嘅144,可以去到中六嘅約90,當中仲有少量國際學生,成績有上落係可以理解嘅,始終都要睇返每一年度放洋和轉校走咗邊啲學生。所以若果只用DSE成績去衡量,係要好視乎家長和學生嘅個人睇法,有接受亦有懷疑~~~

jacknetpass 發表於 20-12-24 22:34
Big exam 評港華Rank高過QC呢

認真就輸了
其實少咗一些不知就裏的人競爭, 都唔錯等真正有興趣的人入讀.

真係有些人會迷思1A, 1B 傳統名校/地區名校的表面數字, 走咗寶

jacknetpass    發表於 20-12-24 23:29
‹ 上一主題|下一主題