用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙 VS 皇仁
樓主: schris1437
go

喇沙 VS 皇仁   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 24-5-11 23:24
人最鍾意以偏概全,睇自己想睇,知自己想知,圍自己想圍既爐!常言道,睇結果,睇數據最實在,但正 ...

睇近年既學術成績有咩問題,有料既跌咗上返就係了,除非跌咗上唔返就只能顧左右而言他,(唔通自己都對學校冇信心?)如果同自己過去成績比都下跌,直接係自身搵原因就是了。
而且LS未公佈啫,亦都唔使咁快打定輸數。
名校唔使講成績,(或者只能講歷史),咁奇怪?

Soundervolt 發表於 24-5-11 21:56
首先喺FB講呢番說話係乜嘢人根本無從稽考,閣下唔似會咁容易去相信喺公海社交網絡嘅說話喎…. 其次,要一 ...

EK不是公海網絡嗎?
我信架!
我唔識你,都信你係喇沙家長啦!
我都聽過皇仁唔教書,但我都話我只睇結果,皇仁出來成績的確好!

Sing13 發表於 2411 23:47
睇近年既學術成績有咩問題,有料既跌咗上返就係了,除非跌咗上唔返就只能顧左右而言他,(唔通自己都對學 ...

你所講,同我所表達,係唔同意思,但唔會阻止你繼續表達自己既意見!

liverpool2023 發表於 24-5-11 23:52
EK不是公海網絡嗎?
我信架!
我唔識你,都信你係喇沙家長啦!

都估到你會咁講,EK都係公海,不過我喺EK參與討論咁多年,講學校嘅細節清晰準確,都能夠引證我嘅家長身份同埋講嘅嘢可信性。

「見到FB有人都埋怨學校唔教,你駛唔駛過去幫下手?」

大家都應該係成年人,理性討論冇問題,挑釁性言詞就可免則免。

依個推論其實放諸四海皆可用。
「至於有幾多3322畢業生未必最重要,最重要係3322畢業生成為一個乜嘢嘅人先至係對呢啲學校最重要。」,3322可以轉換5級百分比,4級百分比,學校成績…
成為也嘢人重要,亦唔等於3322或其他就唔重要。
而且成為乜嘢既人同一個班房既學生都唔會相同,亦不可量化。除中學六年外,仲會受家庭,際遇既影響。如果講中學六年,基本上冇欺凌,冇自殺已經ok了。

至於學校敲鑼打鼓公佈成績,人之常情,正如前文唔是都將幾年前既狀元都帶返出嚟。我絕對歡迎好定唔好都敲鑼打鼓列出數據,一嚟唔使麻煩查source,二嚟升中選校都唔應該誤導升中學生。

Sing13 發表於 24-5-12 01:16
「至於有幾多3322畢業生未必最重要,最重要係3322畢業生成為一個乜嘢嘅人先 ...

你講得啱,有啲嘢不能量化,學校除咗學術之外,每日八小時校園生活,亦係成長嘅地方,除家庭、校外際遇,所謂「全人教育」亦好難用數字去衡量,呢啲唔係所有學校都可以提供。至於3322若果對選校咁重要,公開資訊搵唔到答案同誤導有好大分別,我再三建議若果有任何疑問,可以直接詢問學校。若果3322咁重要亦搵唔到答案又覺得麻煩,選擇有3322數據嘅學校便可以。

請不要斷章取義,閣下又點解唔提「冇狀元嘅學年」?我全句係話「學校出三個狀元嗰屆唔代表全校成績都係狀元或特別好,冇狀元嘅學年又唔覺整體成績特別差」,意思係唔應該用單一情況去以偏概全,如果要大鑼大鼓吹噓學校,咁可能要寫幾版光輝歷史。

Soundervolt 發表於 24-5-12 02:00

你講得啱,有啲嘢不能量化,學校除咗學術之外,每日八 ...

其實你以上說話都係比我感覺只為了護短,如果對學校咁有信心就唔洗浪費咁多時間連損款唔係強迫都拎黎做賣點!
總之,傳統名校就算起起跌跌都唔會直接對某學生有影響,除非你係學校管理層先會咁著緊,我絕對唔會否定LS既地位,但係你既維護可能產生左反效果,反而好似DBS咁,成績有神級,運動也有頂級,拉均一定唔夠全力靠成績既好,但係知既明既根本無需要解釋,一句講晒,人各有志,好多人都明白成績唔係一切,但係指標!大家focus唔同,根本冇得拗,更加冇可能說服對方!共勉

rsx 發表於 24-5-12 02:20
其實你以上說話都係比我感覺只為了護短,如果對學校咁有信心就唔洗浪費咁多時間連損款唔係強迫都拎黎做賣 ...

每人都有佢嘅角度去睇每件事,學校喺對外校網出唔出任何數據可能有佢嘅原因,我亦三番四次建議有任何問題可以直接向學校了解。而且對任何學校質疑,不選擇便可以,向校外家長解說問題何來護短?若果有其他人對貴校有誤解又如何?討論唔係要說服任何人,而係希望參與討論內外嘅人有多角度去了解一個話題,若果唔公報3322係大問題,咁閣下愛校DBS亦有不少資訊冇披露,隔離帖都話DBS冇公報3322(呢點唔係我地學校,我唔唔會清楚),你都講得啱,大家focus嘅嘢唔同,呢度只係focus 喇沙冇公報3322,共勉!

https://m.edu-kingdom.com/post.php?fid=372&tid=3880462&page=2#google_vignette

回覆樓主:

現在都五月了,今年的DSE都考完,上年的DSE 5+都未公佈,看來都應該唔公佈了,越低透明度,中一時更難收到多些成績好的學生

Soundervolt 發表於 24-5-12 02:37

每人都有佢嘅角度去睇每件事,學校出唔出任何數據可能 ...

DBS 是有係school report公佈3322,只不過不太理想,唔太理想既數據有公佈,5+百分比估計都ok既,反而冇公佈。
LS近幾年一直冇公佈3322,不是大問題。但2023年DSE,全個學校網頁,包括news,除咗有講部分好成績既學生,其他資料就搵唔到了。至於你話打電話去學校,其實學校近年連成績數據坐標都唔想列出,要講既(成績叻既學生)自然會講,唔想講既打電話去,你認為有用嗎?你熟學校,大可一試。
另外前文「打鑼打鼓」依段我是回應另一位網友。

Sing13 發表於 24-5-12 09:16

DBS 是有係school report公佈3322,只不過不太理想,唔太理 ...

正式嘅校務報告通常都喺DSE放榜之後幾個月,大約年尾喺內聯網推出,內容非常詳盡,包羅萬有,定必能夠搵到關於3322嘅數據。我建議各位希望知道任何關於喇沙嘅問題,除咗搵家長幫忙睇校務報告之外,應該書面(電郵都可以)詢問學校,因為確實有校外家長遁呢種方式發出問題而得到學校回覆。對於各間學校喺校網對外公開嘅資訊其實都必須滿足到所有家長,資訊嘅種類同型式上都唔會劃一發放,內容及細節亦有差異,都係嗰句,有疑問直接去問學校最實際。

rsx 發表於 24-5-12 02:20
其實你以上說話都係比我感覺只為了護短,如果對學校咁有信心就唔洗浪費咁多時間連損款唔係強迫都拎黎做賣 ...

的確,人各有志!
DBS,LSC我都有識到家長考到但選另外成績有公布而成績更好的學校,當然相反的亦有。
這裏的討論,正好讓家長了解到LSC的學習模式和形態,那就足以讓家長作合適的選擇。

Sing13 發表於 24-5-12 01:16
「至於有幾多3322畢業生未必最重要,最重要係3322畢業生成為一個乜嘢嘅人先 ...

今時今日,3322已經差不多等於入大學要求,幾多個家長覺得成為乜人比3322更重要?大部分都只是覺得自己唔會係嗰幾十個%吧?

Soundervolt 發表於 24-5-12 09:59

正式嘅校務報告通常都喺DSE放榜之後幾個月,大約年尾喺 ...

1.正式嘅校務報告通常都喺DSE放榜之後幾個月,大約年尾喺內聯網推出,
2.內容非常詳盡,包羅萬有,定必能夠搵到關於3322嘅數據。
兩者皆非,你亦可以自己搵下。

回覆樓主:

我仔畢咗業,已經上唔到內聯網,以往校內資訊都係咁做,閣下係唔係喇沙家長?可以用eClass account上到內聯網?我相信閣下講來講去都係校網對外嘅校務報告

Soundervolt 發表於 24-5-12 12:09
我仔畢咗業,已經上唔到內聯網,以往校內資訊都係咁做,閣下係唔係喇沙家長?可以用eClass account上到內聯 ...
有啲可惜,一間咁好歷史、文化、背景同設施既學校,因為1年唔出成績(我當真)就會被影響到報讀既想法,如果係都好,證明LSC唔係自己最心儀既學校,留番俾真正鍾意呢間學校文化既小朋友!

PTL_L 發表於 24-5-12 14:42
有啲可惜,一間咁好歷史、文化、背景同設施既學校,因為1年唔出成績(我當真)就會被影響到報讀既想法,如 ...

樹大招風有佢嘅道理,我喺EK咁耐未見過有家長關心新界喇沙中學入三大率或甚麼3322嘅討論,有人去對你去評頭品足,先至係對方睇得起你,其實應該感謝呢班家長參與討論。

唔會有人去討論何太嘅身裁有幾fit嘅。

Soundervolt 發表於 24-5-12 16:19

樹大招風有佢嘅道德,我喺EK咁耐未見過有家長關心新界 ...
係,愛之深,恨之切

回覆 liverpool2023 的帖子

同意,相信有呢2間選擇,EDB RANKING一定高,講真唔會比較3322因為入到去都相信係頭個批
相反比較呢2間可能睇小朋友會唔會好鐘鍾意運動,係既話LSC
如果只喜歡讀書,又住港島,正常都會簡皇仁

原來當大家討論某間學校,講多咗就係愛佢恨佢,樹大招風。
學到嘢,下次有人評論其他學校,我都整句,你是唔是「因愛成恨」,否則點解咁關心?
其實有vs,就有人評論,就係咁簡單。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊