用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 中天英
go

優才小學 FAQ [複製鏈接]

小女下年將入讀GT P.1, 請問如果佢D英文及普通話程度只係好一般,需唔需要而家K3谷谷佢呢?到時會唔會追唔到架?
請問你平時通常用幾多時間做功課呀?會唔會做到好日夜?係咪要家長陪住做?

原帖由 SumSumBB 於 10-11-20 05:39 發表

我最初都以為GT好少功課,但開學不久已有8,9樣功課(好彩不是日日),原來GT只是較少抄寫功課,並非少練習,GT的功課很多是需要理解後才懂做的。除教科書及作業外,很欣賞GT於各科設計了很多一本本的專用教材和練習,以助鞏固學 ...

醒目開學勳章

原帖由 muichujamie 於 10-11-21 01:21 發表
小女下年將入讀GT P.1, 請問如果佢D英文及普通話程度只係好一般,需唔需要而家K3谷谷佢呢?到時會唔會追唔到架?
請問你平時通常用幾多時間做功課呀?會唔會做到好日夜?係咪要家長陪住做?
...

GT中文科一年级以廣東話授課,小二才開始轉以普通話授課,另外,小一中文課以外,每星期有三堂普通話課,所以,普通話毋需要「谷」。
而英文方面,GT英文科一開始便教小ニ的英文grammar書,如果小朋友幼稚園的英文科較淺易,可以自行先教他小一的grammar。至於phonics方面,NET會由頭開始教 ,不用擔心追唔上。
GT的功課頗多元化和富趣味,我仔都幾鍾意做功課,加上學校有功課節,所以通常不用一小時便做畢。
大部分功課都可以自己做,部分功課如寫作、自由發揮問答題等,佢唔識寫想寫的字,我便要幫下手充當字典機。

醒目開學勳章

原帖由 joeyma 於 10-8-24 00:08 發表
我想問下你,坊間一直傳聞GT好少功課,咁少練習,小朋友既學術根基會唔會因此而唔扎實。我好鐘意呢間學校,但說服唔到自己少功課呢點?點好呢? ...

check pm pls!

Thanks so much!

原帖由 SumSumBB 於 10-11-21 07:07 發表

GT中文科一年级以廣東話授課,小二才開始轉以普通話授課,另外,小一中文課以外,每星期有三堂普通話課,所以,普通話毋需要「谷」。
而英文方面,GT英文科一開始便教小ニ的英文grammar書,如果小朋友幼稚園的英文科較淺易,可以自行 ...

HI,

我見優才係收11個月學費, 是否返學的日子會比一般學校多?

THANKS!

回覆 1# rebeccachor 的文章

己經响外面答咗呢個問題喇

中天英,

真係唔該哂你的回覆!

我係出面見你有兩個小朋友都係優才讀, 其實我都有兩個女, 一個今年IN 小一, 另一個下年就要IN 啦, 但想請問你其實優才出左家姐, 如果妹妹都讀都要睇妹妹表演, 無咩優勢架...

原帖由 中天英 於 11-9-24 19:34 發表
己經响外面答咗呢個問題喇

我囡宜家k2
都要睇定定拉
想問有冇open day?
謝謝

回覆 2# rebeccachor 的文章

如果哥哥、姐姐讀緊優才,咁細佬、細妹申請小一,係有加分嘅;雖然唔係一定收,但系機會都幾大嘅。
聽陳校長講,學校會響班 waiting list里面,專門睇吓呢類學生,有少少優先處理嘅。

回覆 2# 麥兜媽 的文章

冇開放曰,但係會有入學簡介會,通常响四、五月,會由校長、老師介紹課程特色,有答問環節。

優才會唔會收ADHA嘅學生?

Is it correct that the school starts at 8:10 am and ends at 3:30pm daily ?  If ther are interest class after school, will the school bus pick yp the child to home ? Many thanks !!

冇錯,上課時間係八點十分至三點三十分;除左少數校隊練習外(高小),基本上每曰都係三點半放學。

才華班係食完午飯就開始嘅。

回復 中天英 的帖子

Thanks for the information!

Iam very glad that the  school has offer a place for my son.  However, I am still a bit worry if my son can fit in well in the school as he is very shy and afraid to speak in front of people very much.  His math ability is good , but language ability is relatively poorer.  

中兄,請問這類小朋友在優才多唔多,他們又可否可開心地上學呢?例如學校是否有好多group project or presentation 要做?

另外,也想知多d中學部的情況.thanks!

回復 chez 的帖子

中兄可能比較忙,不如我分享一下。小兒現在讀小三,so far 好似未做過 group project。因為全校人數較少,所以每個小朋友都有機會表演。例如:全部小二都會參加校際普通話朗誦的團體比賽、每年小朋友都會在班中個人音樂表演兩次、上年聖誕節各級都有到不同的公共場所音樂表演、再加上班內的小組活動,說話和表演的機會應該不少。

初小現在的方向是小二重普通話,小三重英語,在小兒身上,效果好好。從其他家長口中,好像大家都覺得這樣的安排不錯。

回復 iamderek 的帖子

landerek, thanks a lot for the information.   As expected, there are many opportunities for students to present or to perform.  I hope that son can overcome his weaknesses as he grow older in future.  of course, I don't expect GT teachers can do much to help my son, but at least I hope that both teachers and the school can accommodate this kind of shy students and will not have biase on him.    Another reason for my concern is that I know a kid who has poor social skills withdrew from GT and switch to another school.  I don't know the real reason behind, but understand that his academic performance is not bad at all.  

回復 chez 的帖子

每個小朋友都有自己的特性和背後的故事,但小兒和我所見的同學都很享受學校的生活,不害怕代表學校在公開場合表演。學校亦不會擔心同學的表演不好,而阻止用學校名義參加校際XX節。

回復 iamderek 的帖子

好多謝你的中肯意見, 亦都好同意每位小朋友離開有自巳背後的原因.  

我其實是很喜歡GT, 由interview那天, 井井有條的安排, 或多或少都睇到學校的管理能力, 我都去過不少其他school interview, GT是安排得很好, time control 一流.  當日見的老師雖年輕, 但感覺是很有熱承.  

剛上完的parents talk, 印象最深刻的是校長開場時說學校不只是傳援knowledge, 而是學生對生命的培育&提昇.  真的, 現在知識有後多channels可學到, 由intermet, 不同的interest classes, 等.  很喜歡學校有德育老師, 專門設計不同的德育課.  我以前讀書就冇咁幸福了.

令我有hesistation 只是擔心兒子咁shy& 內向, 是否適合GT, 以及對中學部的情況所知很少, 僅限於中學的網址, 係BK的中學交流, 我找不到資料.

回復 chez 的帖子

其實我對中學部都所知很少,下一年轉到TKO上學,希望會增加了解。但我比較相信peer group influence,多於school teaching。現在亞仔的同學質素很好,相信到升中時情況只會更好。

唔好意思,我路過問問,因我小朋友大細有排都未上小學,但見到優才個FAQ所以打聽下、了解下。其實優才咁free,同傳統課程又咁唔同,如果小朋友唔預備出國讀書,咁涵接本港中學/大學會唔會比傳統學校困難?thanks
‹ 上一主題|下一主題