用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-1B 班, 請進!
樓主: double
go

2010-1B 班, 請進! [複製鏈接]

sixdollar,

26週是25/10 星期一交呀 !

Vani

原帖由 sixdollar 於 10-10-22 15:53 發表
究竟係25/10定係28/10交26週?

sfplam,

我都有問過囡囡, 她說9/11交 初稿 只是 要整理好所有內頁連設計了的封面, 並用簡單的file (透明而有條長的膠邊夾住那款) 裝好.

而交正稿是於第10週, 當交 正稿 的同時亦需要用1分鐘時間, 以口頭匯報專題的內容. (會於 7-15/12  的常識堂裡隨機抽籤的型式去匯報, 如當日未能匯報者會給予0分 !) ** 請大家記得依時和小朋友一齊預備啦!!**

Vani

原帖由 sfplam 於 10-10-23 23:49 發表
請問專題的初稿跟正稿有什麽大分別呢?

各位1B班的家長們,

我返嚟討論區個大家庭啦 ! 我家個工人姐姐剛放完29日的悠長假期, 我終於結束"一腳踢"的生涯啦 !  以後請繼續多多指教!

Vani

原帖由 vani_chan 於 10-10-24 01:19 發表
sfplam,

我都有問過囡囡, 她說9/11交 初稿 只是 要整理好所有內頁連設計了的封面, 並用簡單的file (透明而有條長的膠邊夾住那款) 裝好.

而交正稿是於第10週, 當交 正稿 的同時亦需要用1分鐘時間, 以口頭匯報專題的 ...

vani,
Welcome back to BK.
有關常識科的專題, 如果我已做晒老師的要求, 是否初稿 與正稿跟本無分別, 但記住交之時(所謂正稿)要有一分鐘介紹?

Sammy媽媽:

係,初稿=final,老師會仔細啲睇,如有錯就改,無就即係等於final

原帖由 haloha818 於 10-10-24 22:30 發表
Sammy媽媽:

係,初稿=final,老師會仔細啲睇,如有錯就改,無就即係等於final

haloha818,
Million thanks!

Hi Vani,

Million thanks for your detail information!!!

原帖由 vani_chan 於 10-10-24 01:19 發表
sfplam,

而交正稿是於第10週, 當交 正稿 的同時亦需要用1分鐘時間, 以口頭匯報專題的 ...

請問宣小萬聖節party是何時?要給小朋友化妝嗎?

25/10
中: 1) 小測改,簽
     2) 明帶書一上二冊
英: 3) Tomorrow Dit Sup Ext 4
      4) G P 5 Corr
      5) Bring Rita
數:  6) 作P38
      7) 工(四)
常:  8) Sci WB P10-11
普:  9) 讀課文P31三遍
簽通告44號

各位1B班家長們,

請問有冇家長認識 于嘉穎同學 ? 事因囡囡今日放學後要留校上第2節的小提琴課, 她發現同班的嘉穎同學遺留了學生智能咭於4樓自修室, 當值老師就叫囡囡把咭放回1B課室嘉穎的書枱櫃筒內.

相信嘉穎的家長都會頗擔心智能咭的下落, 希望他們會到BK看到這通知啦 ! 或請其他認識嘉穎家長代為幫忙 !

Vani

原帖由 shwamy 於 10-10-25 14:00 發表
請問宣小萬聖節party是何時?要給小朋友化妝嗎?

Really? 萬聖節party? 就快到LA,完全收唔到風!
11月初有2科考試我就知!
真係忙得上氣唔接下氣!

關於萬聖節party一事,我相信以九龍塘宣道會一所o甘歷史尤久的基督教團體,應該不會搞吧!
我是藍的
錯錯錯
我是男的

26/10:
1. 1/11交26週Ex.4,9(對)
2. Support(5) + GW(5)corr
3. Sign oral activity sheet+bring a family photo
4. Read Rita p.18-27x2
5.金句6

通告:45

2/11交中文閱讀報告,未借書o既,要快啲喇

27/10:
1) 明交創工(三)
2) 明說(NO37-42)
3) Dict Corr + Sign
4) G E : Supp (5) 8 Sentence
5) 作P39 + 改P38
6) 査閱小測

請問小測計唔計分嫁?

數學科26/10 的預測不計分, 28/10的小測佔考試成績30%

原帖由 sixdollar 於 10-10-28 10:40 發表
數學科26/10 的預測不計分, 28/10的小測佔考試成績30%

唔該晒!

原帖由 kakaheihei 於 10-10-28 08:54 發表
請問小測計唔計分嫁?

數學小測就唔計分,當上堂練習啫,而中文同英文小測就當一次默書分

醒目開學勳章

請問數學小測是否沒有在自修簿通知的小測就不計分, 有寫在自修簿的才計分?  很混亂!!!

原帖由 haloha818 於 10-10-28 12:29 發表

數學小測就唔計分,當上堂練習啫,而中文同英文小測就當一次默書分
‹ 上一主題|下一主題