用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HTC vs HY
樓主: eva007
go

HTC vs HY   [複製鏈接]

不知瑪神係唔係,其餘幾間瑪字頭的一向都係比教自由,較少管束

YmOra 發表於 20-7-20 08:16
個人認為,大多嘅B1中學,尤其有實力嘅B1a中學的考試卷很大機會會出得比人"深",因為想學生感覺未夠 ...

有时有心果科既老師又未必適合香港考試生态……細女曾提过,历史科老師講了半个学期同書本正題唔拿更野,Sci, LS老師亦係課外野……老实,佢地係有料,如果对該科無興趣学生,要靠佢跟課題講書既,会俾佢帶遊花園唔知去左边,除非本身对該科好有興趣,会當佢講既課外知識係宝。我同女講,你呢尐老師幾好呀,外国教法,將知識应用係生活上……但我女話,不過我要考試呢.....都係要靠自己讀。

djf 發表於 20-7-20 09:28
兩個孩子都在傳統名校讀書,絕對感受到學生成績多是靠自己或家庭的支援的。
女兒到中三時我才發現她學校的 ...
似乎D女校既數學科都係一般, 男校教得好D.

B.B.BaBa 發表於 20-7-20 11:24
不知瑪神係唔係,其餘幾間瑪字頭的一向都係比教自由,較少管束
兩間瑪記甚少人分享, 唔知理科教得好唔好呢

Yanamami 發表於 20-7-20 11:29
有时有心果科既老師又未必適合香港考試生态……細女曾提过,历史科老師講了半个学期同書本正題唔拿更野,S ...
我中學數都是被講東講西老師啟發,但同意考試攞分點都要些技巧和操練

gigayan 發表於 20-7-19 10:53
其實睇返今次英文科Reading卷考試個全級平均分,已經可以反映返教學嘅問題,如果都要扮睇唔到,真係無辦法 ...

俾你嚇一嚇,即刻睇多次個reading分。又係幾樣衰喔。

阿大話,我哋學校似乎係中文唔高分,但貧富懸殊唔大。英文就好既好好,差既好差,所以拉得比較開。

Yanamami 發表於 20-7-19 23:17
唔代表佢勁

佢係理科勁吧?

little_yolky 發表於 20-7-20 14:56
俾你嚇一嚇,即刻睇多次個reading分。又係幾樣衰喔。

阿大話,我哋學校似乎係中文唔高分,但貧富懸殊唔大 ...

阿大分析得無錯,英文呢科係學校貧富懸殊好嚴重,所以平均分先會拉到咁低

little_yolky 發表於 20-7-20 14:59
佢係理科勁吧?
無科標青係佢强項~

b3410    發表於 20-7-20 17:24

Yanamami 發表於 20-7-20 16:23
無科標青係佢强項~

即係科科平均啦

b3410    發表於 20-7-20 17:25

兩個孩子都在傳統名校讀書,絕對感受到學生成績多是靠自己或家庭的支援的。

阿囡就讀傳統名校,數學科又好似你間學校無乜功課,好在發現得早,不過佢喜歡上數學堂, 老師講解得好,我就自己選數學練習給阿囡做,最初佢都不太想做,但給quiz嚇一嚇,自己拿來做,有埋答案可以對,唔明可以問我。可以自己安排時間,有需要的topic可以花多些時間,不需好似佢好朋友間地區名校要求差唔多成個chapter連revision加本課本練習要做曬,阿囡只需做唔同類型和唔同程度練習,貴精不貴多,就已經可以考得好,數學上下學期考試卷,出得深,唔少人唔名格。佢個朋友今次考試比之前跌咗好多,因學校出深咗,做多咗咁多數,都成績唔好,我有提議要做些唔同類型的,不過佢話邊有咁多時間做

英文科都少功課的,不過學校好注重這科,老師上堂有唔少方法啟發學生對英文的興趣和提升,引導佢哋多睇書,上網找資料,注重presentation, 知道另一班英文功課好多,老師要花時間講解。其實阿囡英文程度高,好在不用花時間在操練上,可以自主、自律學習!參加其他課外活動,有多元發展機會。

選校好緊要,學校,學生,家長三方面配合,就可以自信學習,成效高

個人認為,數學科係咁多科中最具"互動性",學生是否可以被"啟發思維",老師的"能力"最為關鍵,响教學描述的技巧、功課量的適中、擴闊思考領域等等皆需要"老師"擔當,若然老師hea,無錯的,學生一樣有可能應付得來,但有機會只是流於表面,想利用數學科這門好"工具"的幫助,使物理、經濟、地理。。。等等的學習可以去得便遠便深是有所困難,因為數學想要學得好,一位"良師的啟發"比自學自救更為有效和有效率。

有时有心果科既老師又未必適合香港考試生态……細女曾提过,历史科老師講了半个学期同書本正題唔拿更野,S ...
e d 係外國教法咩?幾廿年前D有料既中學老師都係咁教。上堂好似聽古仔咁好享受。如果細Y學校D老師都係咁又唔錯。 個人認爲補習社教法留返中六夠了。

好怕啲老師吹水吹到忘記正職是什麼,尤其數學科,個人認為半數學生好睇老師教成點,真係成也老師販也老師,原本少量與學科相關的吹水能起著豐富知識和提升學習趣味的的誘因。記得友人囝囝晌名校修讀中史科,老師東吹西吹不務正業,中四完結本想drop走,耐何心有不甘決定外出進補,跟時下嘅某中史科補習天王學習,天王同樣有"吹”著教,但吹得嚟不多不少啱啱好,使學習既易明又有趣,佢囝囝無諗過中史科原來唔係想像中咁難。

cafeva 發表於 20-7-21 06:55
e d 係外國教法咩?幾廿年前D有料既中學老師都係咁教。上堂好似聽古仔咁好享受。如果細Y學校D老師都係咁又 ...

agree, 我覺得老師最重要的任務是引起同學對學科的興趣。操練留到最後,補習天王出場。操練,是最磨滅興趣的最強武器。

想借位一問,初中到什麼時候容許學生可以用計算機幫助計加減乘除運算?那些數值大或除不盡的題目,已令小六生討厭數學

協恩都好平民化,成績越嚟越好,今年有7個6星星,運動、音樂都好。如果錢不是問題 個人建議讀HY

b3410    發表於 20-7-22 12:16

b3410 發表於 20-7-21 09:42
agree, 我覺得老師最重要的任務是引起同學對學科的興趣。操練留到最後,補習天王出場。操練,是最 ...

操練真的好重要。

Sophie0804 發表於 20-7-22 11:52
協恩都好平民化,成績越嚟越好,今年有7個6星星,運動、音樂都好。如果錢不是問題 個人建議讀HY
...
嘩! 今年好勁喎!  我女係第二屆直資畢業! 今年係第三屆,真係一年叻過一年!

Sophie0804 發表於 20-7-22 11:52
...
all round 的重要性
‹ 上一主題|下一主題