用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2024/25 已有offer或offers一齊開心報喜
樓主: jillybb
go

2024/25 已有offer或offers一齊開心報喜   [複製鏈接]

mimiffy 發表於 24-3-21 19:06
EK 有禁止家長喺度講interview完咗嘅題目咩?EK 限制要家長填Interview資料嘅Google form? ...

我冇在group遇過你講嘅情況,暢所欲言,從冇被阻過,亦冇被迫過要填什麽資料,所以評論唔到

如果就如你講嘅咁嘅遭遇,你應該已經quit晒group了吧(不會咁自虐仲留響group度吧?),人平安就好了

tigamama 發表於 24-3-21 19:13
我冇在group遇過你講嘅情況,暢所欲言,從冇被阻過,亦冇被迫過要填什麽資料,所以評論唔到

如果 ...

我先唔會好似你咁,俾人賣咗仲幫人數錢,繼續慢慢數錢啦!
見你幫佢哋幫到牙血都出埋,係咪有錢分俾你㗎?

喺EK入邊大把人都講佢哋,你死要啄住我一個,定係俾我講中晒佢哋啲嘢呀?

要滅聲?

mimiffy 發表於 24-3-21 19:20
見你幫佢哋幫到牙血都出埋,係咪有錢分俾你㗎? ...
又真係得佢一個讚好喎

mimiffy 發表於 24-3-21 19:20
見你幫佢哋幫到牙血都出埋,係咪有錢分俾你㗎? ...

我最尊重言論自由,你有你講你感受,我有我講我感受 同 分享我處理方法

而家誰比較像在滅對方的聲?

kwai5 發表於 24-3-21 19:34
又真係得佢一個讚好喎

係呀,我一向都被人話唔跟風架。唔好就俾人話我唔識附和“”主流意見‘’囉

可能我好彩,join到兩個group係有用(有d太廢冇人講野我都quit左),我覺得我賺得多過佢。

若有人覺得好蝕底,幫人數錢,我都鼓勵佢快quit,千祈唔好留低咁衰仔!

我都有響果d group, 廣告係好煩,不過又覺得無可厚非嘅,冇free lunch. 有d家長係好好,一齊分享等候嘅心情都唔錯。有D現任家長都會俾現時學校最update嘅資訊,所以我覺得都ok啦。其實所有講座同廣告我都skip哂,冇理過。

tigamama 發表於 24-3-21 19:56
我最尊重言論自由,你有你講你感受,我有我講我感受 同 分享我處理方法

而家誰比較像在滅對方的聲?:happ ...
你都幾歪理個喎!你睇返你自己個post #211,一開口就話我唔抵得佢搵銀,你唔想滅我聲又點會啄住我(post#211),擺到明你想滅我聲啦!
睇EK咁多年已經有interview 形式及題目嘅足夠資訊,使鬼留喺嗰度做義工咩

咪就係,自己bypass廣告咪得。咁都接受唔到咪唔好join囉,又冇被鎗指住,除非有人覺得唔join又怕收唔到風又怕蝕啦

kwai5 發表於 24-3-21 19:34
又真係得佢一個讚好喎

係呀!不斷咁讚,呢個post大把人表態已經離咗group,佢仲妄想人哋仲留喺個group入面,佢淨係識閱讀都唔識理解嘅!

mimiffy 發表於 24-3-21 22:00
你都幾歪理個喎!你睇返你自己個post #211,一開口就話我唔抵得佢搵銀,你唔想滅我聲又點會啄住我(post#211 ...

啊,唔好意思呀,你睇錯啦,我原句係話“唔抵得佢搵銀”,係冇你自己加落去個‘’你‘’字架,我係講緊generic有咁嘅諗法嘅人(然後提供左我嘅做法建議)。
咁我終於都明點解你由#212開始追住我來吠了
。對於你因閱讀而造成嘅誤會,深表同情及遺憾。對於你嘅無禮,我亦不會放在心上,你都只是一場誤會才會這樣失控。

不過我個人比較喜歡做d有意義嘅討論,似乎你唔係合適對像。而我對wtsapp群組這事的論點亦已闡釋過了,亦未見你有效的反駁,因此冇需要補充。就此失陪囉。祝 網上拗輸交都唔洗嬲

tigamama 發表於 24-3-21 22:26
啊,唔好意思呀,你睇錯啦,我原句係話“唔抵得佢搵銀”,係冇你自己加落去個‘’你‘’字架,我係講緊gen ...
你知唔知自己講緊乜嘢㗎?post #211 唔抵得去搵銀,post對象係我,我梗係要加番個我字啦!
仲有你嗰句(#212開始追着我來吠了) ,首先#211係由你開始先,要追住來吠都係你追先。另外#224 我最尊重言論自由,尊重會用吠嚟形容?

WhatsApp群組論點,我只需要道出事實無需要反駁,你唔需要喺度偷換概念,將件事本末倒置。
你講嘅你有你講感受,我有我講感受,有分輸贏嘅咩?
你嘅結尾完全自圓其說,我唔會再回覆,因為你亦都唔係一個講道理嘅人,再回覆你亦都冇意思。

猴子爸 發表於 24-3-20 16:30
例如初中5班,高中变3班,已经可以差很远。
嗱d名校向來如此,神門家長就視而不見,道門就唔得咩。初中5/6班,高中還是5/6班,一班都不能少,但初中就40人一班,高中就15-20人一班。

woooiiii 發表於 24-3-22 00:33
嗱d名校向來如此,神門家長就視而不見,道門就唔得咩。初中5/6班,高中還是5/6班,一班都不能少,但初中就4 ...
名校高年级人数少于低年级,很多时候是因为出国,但同时不滥收插班生,不一定是代表它们赶走成绩差的学生,因为成绩差的学生,通常在低年级时出国了,我们有几何听到SPCC/DGS成绩差的人插班其他B1/B2学校?但地区学校,如果高年级明显少于低年级,就有可能是这个原因。

下星期係咪應該多返人報收offers呢

回覆 猴子爸 的帖子

入到CC,DG呢D 頂級學府真係好難有退路,小朋友未必接受到,家長更加接受唔到。屋苑有個中高層正苦人員居住,佢囝前幾年成日著DBS件運動恤週圍走,有次等𨋢,見個街坊同個囝講嘢,街坊問佢DBS 讀成點,佢話唔係好適合,轉咗去國際學校,街坊重唔醒水問邊間,個囝嘅亜媽即刻講佢短期會到海外昇學,街坊才收口。我又有一個勉強去親戚嘅囝,讀宜家熱話中嘅聖提,成績跟唔上,決定唔考DSE,提早出國。

lot888 發表於 24-3-22 13:19
回覆 猴子爸 的帖子

入到CC,DG呢D 頂級學府真係好難有退路,小朋友未必接受到,家長更加接受唔到。屋苑有 ...

通常国际学校或出国是这些顶级名校败走生的出路。但地区名校败走呢?若是缺乏资源,也唯有往下线找出路。我都有个街坊,某种运动很得的,地区小学,也是入DBS,他妈妈喊甘口话英文很深,跟得很辛苦,他们都不太介意他儿子是否正选打波,只想尽快跟上学术进度。

又講多幾個cases,全真實。朋友亞囡觀塘一線津小畢業,佢有個男同學文武全才,攞咗唔小獎,考入QC,先幾年知道DSE炒咗。又有一個叻女做咗白菜妹,成績跟唔上,學校同佢亞媽講,亞囡不太適合傳統教育,其他學制可能更適合,叫佢去睇睇,亞媽唔想但冇辦法,最後幫亞囡轉入咗國際學校,學費好貴。有兩個唔講得學校名,一個要睇精神科,另一個在家做超反常行為。所以讀名校未必一帆風順,程况轉懷前要出手,預留一筆錢到外地升學係一個辦法。

lot888 發表於 24-3-22 13:55
又講多幾個cases,全真實。朋友亞囡觀塘一線津小畢業,佢有個男同學文武全才,攞咗唔小獎,考入QC,先幾年 ...
其实名校家長, 出左去讀, 如果唔係入返名大學的名degree program,佢地会唔会 都係睇唔开呢?

回覆 twhkleung 的帖子

應該會,但幾年後,身邊朋友,同學已畢業,冇咁尷尬,嗰時大家話題係工作,又在另一起跑點比拼。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊