用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正結果已知道?
樓主: Wingmum
go

培正結果已知道? [複製鏈接]

Re: 培正結果已知道?

hello abbytang,

民生都收左我囡囡下午班, 但今日收不到培正既信真係好 "蘿蘿孿"! 一心以為今日可以一切就定局06年9月讀邊間, 點知沒信到! 我同區有媽咪已收到信啦, 點解?

Oscar媽
    想請問叩門信要大概点寫,請幫幫忙
Oscar媽 寫道:

其實這問題都考慮左好耐,因為創價個位我好難先有,
我仔仔本身創價係後補,跟住我自己寫信比校長,最後創價先收我個仔仔上午班...如果培正收我自己都唔知點選擇好..

Hi all Mom,

Received the result from Pui Ching today.  It's ..... rejected.

But anyway good lucky to all mom still waiting the result.  

FungMm,

Thanks for your wish! I didn't received the letter today and have to wait until Monday noon. Very anxious!!

剛剛收了信,培正收了囝囝,仲係上午班。非常非常高興 !

Looking forward to hearing your good news !
Have a Nice Day !

我住土瓜灣都未收到, 若星期一才收到唔知有無機呢?

收左d媽咪, 那份問卷係咪寫左好多野呢? 唔知是考慮之一? 我知有位家長親筆寫左成版, 而且又收左囝囝上午班, 她說沒有任何背景的..............

Hi, all moms

PC has rejected my son.      BTW, hope all still waiting mommy have good news.

Hi all mama,

I still haven't receive the letter.. it's really 急死人啦..

I also live in Tokwawan,I recieved the accepted letter yesterday,my daughter no any backgound.

I received the reject letter today, very disappointed, my daughter will enroll st cat next year.

Best wishes to all mami can enroll favourite kinder.

我個仔都衰左 :cry: 。不過都預左。

泰莉 寫道:
我住土瓜灣都未收到, 若星期一才收到唔知有無機呢?

收左d媽咪, 那份問卷係咪寫左好多野呢? 唔知是考慮之一? 我知有位家長親筆寫左成版, 而且又收左囝囝上午班, 她說沒有任何背景的..............

泰莉:
我每條問題都答左100字左右, 基本上要寫好細隻字先可以寫得晒, 之前仲做左d research先答, 直頭好似寫論文咁, 雖然唔知有冇幫助, 不過我都想比學校感覺到我的誠意
Toby爹哋

各位媽咪,
你哋未收到信都仲有希望,我嘅希望喺今日已經幻滅咗   
不過我而家可以唔駛再煩再諗喇,因為一切都已成定局。

祝各位未收到信媽咪好運,monday有good news.

培正收了囡囡讀上午班. 請問有冇人知若哥哥姐姐讀完培正, 培正會否一定收番細佬妹妹讀呢? 培小幾錢一個月學費呢? 讀緊培幼既小朋友仲有冇出去讀英文or其他課外活動呢?

請解答下啦.

Icycream,
我有個朋友佢老公喺培正舊生,個大仔又係由培幼讀到現在培中,但佢個細仔早幾年都考唔到培幼,後來寫埋信去求校長但都係唔收,到佢考小學時再考過都唔收,激到我friend 死死吓 :evil:

Icycream

FYI. Quoted fm other topics:

1. 在課程上來說, 幼稚園和小學都吾算大壓力, 好輕鬆. 幼稚園k.2才開始寫字, 小學的功課好多時在學校巳可完成. 壓力都有, 不過是來自其他方便. 幼稚園的壓力是, 欠交功課, 欠帶手帕, 因會在手冊上蓋印, 失去該月份的勤學奬. 小學的壓力就是一科吾合格就會留級, 而每人只有一次留級機會.

2.若家長均需要工作,相信對學生的協助都不會有太大影響.

3. 幼稚園每月學費$1460, 分10期, 書簿費每學期大約$700, 茶點自備, 無其他雜費.
4. 小學每月學費$2010, 分10期, 書簿費每學期大約$1,000, 無其他雜費.
校車, 幼稚園跟小學同價, 視孚地區, 每月大約$400-800.

願你開開心心、快高長大、聽教聽話!!

keithksc 寫道:
我囡囡收左讀K1上午班, 我打算放棄協恩讀培正, 不過我都好唔捨得, 因為協恩比我個感覺真係好好, 無論教師同環境, 但免得升小學時再擔心多一次, 所以簡培正

keithksc,
恭喜你呀, 你個女好叻呀, 佢個樣都好smart, 我都好鍾意協恩, 但失敗左, 雖然我覺得你放棄左協恩都幾可惜, 但我相信你一定考慮得很周詳而作出的決定, 我個女就培正&協恩都失敗左, st.rose就waiting, 早前自己放棄左九龍城靈糧堂,依家手上得一間崇真, 你知唔知崇真ok唔ok?

FungMm 寫道:
Hi all Mom,

Received the result from Pui Ching today.  It's ..... rejected.

But anyway good lucky to all mom still waiting the result.  

FungMm,
唔好唔開心啦, 我同你一樣都失敗左, 失望固之然有, 但無諗過連waiting list都無, 你呢, 你小朋友係仔定女呀, 依家手上仲有什麼選擇?

聽聞培正好鍾意收小朋友既父母係教書架..
我家姐教書既,佢同事既仔女個個考親培正都好架喎..
未有一個失敗過架..

Cynthiasia:
Sorry! 祟真我唔係好了解, 不過岩岩上過佢個web site睇過, 相信都係一間唔錯的學校, 如果2間比較, 我會簡st. rose, 因我個人覺得st. rose名氣大d, 建議你寫封求位信去, 希望幫助提升取錄機會, 收左先再考慮, 祝你成功!
Toby爹哋
‹ 上一主題|下一主題