用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五 talk 一 talk (07~08年)
樓主: siulisa
go

小五 talk 一 talk (07~08年) [複製鏈接]

jazzmama
亞女今日第一次英默, 你仔甘快就默左啦.
你仔可能唔記得左要默書, 下次努力d.
亞女班英文有本pre-dict, 佢都唔知要黎做物, 我幫佢默左d
vocab 乍.

siulisa
你好犀利, 飲酒 , 我一d都唔掂

mandy
張free ticket一定要同free pass個位一齊入場架.

原文章由 jazzmama 於 07-9-14 13:45 硐表
先開左學個零禮拜
我已經有打擊啦
亞仔原來早2 日英默
佢唔出聲
結果第一次已經唔合格

我都唔敢話佢
祇好沉住氣叫佢下次要話我知
我可以同佢溫書
今次自己無盡力....你自己都唔開心啦:cry:
佢至叻扮 c 狗.. ...

alice

你去 d 文具店問下
我見我屋企樓下都有燈籠材料賣
舊件亞女幼稚園 k3 要自制燈籠..
今件仲未通知..希望唔洗啦
如果要..真係考起我啦
你地比定 d 意見我啦
我諗係環保燈籠之類

原文章由 alicetong 於 07-9-15 09:42 硐表
jazzmama,
我諗起我要幫手用竹條紮燈籠就 0拿...
是問佢地點會紮得實呀

jazzmama
細女K1 上個WEEK已經要整燈籠啦
我用紙巾盒, 顏色紙做左個兔仔燈籠

原文章由 jazzmama 於 07-9-17 14:31 硐表
alice

你去 d 文具店問下
如果要..真係考起我啦
你地比定 d 意見我啦
我諗係環保燈籠之類

...

各位姊妹...我返0黎0拿..
尋日玩足一日...熱到我地兩老 炸油兼泥漿人咁
已醒目帶了仔女各兩套衫,由外到內 佢兩隻野仲專企係濕身區睇巡遊,hb用傘cover我傘到佢地少少都瓜瓜嘈話要盡濕喎.. 巡完遊返locker由頭換到落腳再衝刺過...
(ps,40蚊租一日locker真低用..咩重野都放低晒..
不過大d仲好)
(好彩個姐姐問我地有無全年通行證先知可以慳番$120泊車錢咋)
(晚黑係〝廣場餐廳〞美心食原來都有8折.. 真係託個仔鴻福了)
我地當然專攻未玩過史迪仔同〝馳車天地〞啦..d人多到呀 下午2點排fast pass玩winnie the pooh要5點半先排到
我就喜歡買我所愛的相架,成個組合櫃放滿,阿女揀左史迪仔毛毛公仔攬住訓覺,哥哥就史迪仔T恤....真係算盡慶了 個女晚黑仲疲倦到喊住0黎沖涼 真無計...

blythe BB,
原來尋日同一天空下......可能見過妳靚太都未定喎:loveliness:
我細女就6歲,今年小一囉..
hb都好樂意0既... 唔係我都會唔放過佢啦...
不過要做得好真係 好辛苦....盡力而為啦

原文章由 blytheBB 於 07-9-17 09:42 硐表
AliceTong,
我琴日都同我大囡去左廸士尼wor,
可能"兜口兜面"撞到都唔定wor,
你細囡幾大呀?
你都好鴉,有hb幫手睇功課,
我就暫時一拖一(大囡),
遲d我隻"哥斯拉"(細囡),到佢k1o個時,
大囡就中一,到時都唔知乜O野景象LA, ...

jazzmama,
多謝介紹... 煮到埋0黎就食了
大大話話幾十年未扎過燈籠.. 我記得細個我係扎
六角形,寫住〝中秋佳節〞0個種呢...
我諗住係街買一隻傳統燈籠返0黎跟著做咋...咩飛機,大炮
都好..最緊要揀唔難做又容易扎得實0個種...但個仔又話要係學校
扎... 返0黎執手尾肯定   頂硬上吧  

原文章由 jazzmama 於 07-9-17 14:31 硐表
alice

你去 d 文具店問下
如果要..真係考起我啦
你地比定 d 意見我啦
我諗係環保燈籠之類

...

原文章由 alicetong 於 07-9-17 15:08 硐表
blythe BB,
原來尋日同一天空下......可能見過妳靚太都未定喎:loveliness:
我細女就6歲,今年小一囉..
hb都好樂意0既... 唔係我都會唔放過佢啦...
不過要做得好真係 好辛苦....盡力而為啦

...

alicetong & blythe BB

哈哈....我昨日都有去 Disneyland
唉.......辛苦死我呀...
我已經下午 4點先去....等無咁熱
睇左 3D....玩巴師光年, Winnie the pooh..& 飛蝶 ??
到 7:30pm 老公黎接我地.
我已經行唔郁啦....
由廣場要捧住個肚行到 parking 再之前既落客區
簡直.....
好彩亞仔都肯幫我...咩埋個背"朗"
不過, 佢要照顧我...都話好疲倦.
最好笑....佢好想玩馳車天地.....
我陪佢去排隊, 被工作人員問我係米懷孕
我心林...仲有 12日就生個肚大到不得了都問呢個問題
真係笑左出黎...
我話係..個工作人員話對我有危險...
manson 就好無奈話唔玩 :cry:

不過, 短短 2個幾鐘都儘興既

mandy

[ 本文章最後由 mansonwai 於 07-9-17 16:05 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 mansonwai 於 07-9-17 15:54 硐表

manson 就好無奈話唔玩

唔係夠高就可以自己揸架咩?
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

mandy,
妳真牟利呀 揀4點先去都好d...我地由10玩到8
真係疲倦到 我都有刻意望下有無大肚靚媽咪架0拿:loveliness:
飛碟 妳都玩得咩.....
其實馳車天地,唔駛大人陪都得架...下次叫阿仔都試下啦,
踏落去就加油..放起就收油或停,但都要搓實0太盤跟住跑道
轉彎的...
個工作人員真係好搞笑呀
manson知道媽咪大大個肚都陪佢去玩..一定好感激呢?:D
又要照顧媽咪同肚裡面阿妹..比d大哥哥責任佢:loveliness:  

[quote]原文章由 mansonwai 於 07-9-17 15:54 硐表

alicetong & blythe BB

哈哈....我昨日都有去 Disneyland
唉.......辛苦死我呀...
我已經下午 4點先去....等無咁熱
睇左 3D....玩巴師光年, Winnie the pooh..& 飛蝶 ??
到 7:30pm 老公黎接我地.
我已經行唔郁啦....
由廣場要捧住個肚行到 parking 再之前既落客區
簡直.....
好彩亞仔都肯幫我...咩埋個背"朗"
不過, 佢要照顧我...都話好疲倦.
最好笑....佢好想玩馳車天地.....
我陪佢去排隊, 被工作人員問我係米懷孕
我心林...仲有 12日就生個肚大到不得了都問呢個問題
真係笑左出黎...
我話係..個工作人員話對我有危險...
manson 就好無奈話唔玩 :cry:

不過, 短短 2個幾鐘都儘興既

[ 本文章最後由 alicetong 於 07-9-17 16:28 編輯 ]

嘩..........原來昨天我地小五甘多人去迪士尼, 我昨天都送左亞仔同工人入園後先入深圳, 亞仔帶個工人去坐飛越太空山
嚇到個工人玩完想嘔+腳浮, 之後每玩一樣都問會吾會突然....

我覺得迪士尼入園真係好鬼c慢..............慢到人都燥埋

Mandy
妳真好好~~~~~~~~~~~~~~~~勁

[ 本文章最後由 siulisa 於 07-9-17 16:46 編輯 ]

原文章由 alicetong 於 07-9-17 15:05 硐表
各位姊妹...我返0黎0拿..
尋日玩足一日...熱到我地兩老 炸油兼泥漿人咁
已醒目帶了仔女各兩套衫,由外到內 佢兩隻野仲專企係濕身區睇巡遊,hb用傘cover我傘到佢地少少都瓜瓜嘈話要盡濕喎.. 巡完遊返lo ...

alicetong

唉呀....死蠢左 tim

原來亞仔張通行証係 free parking 架

早知 check 清楚 d 啦.
唔洗行到成隻狗咁

原文章由 M&A Mom 於 07-9-17 16:07 硐表

唔係夠高就可以自己揸架咩?

M & A Mom

可能 manson 唔想 pat 低我掛
佢責任重大....
爸爸吩咐佢要好好照顧我

由此可見妳仔好乖:loveliness:

原文章由 mansonwai 於 07-9-17 16:44 硐表

M & A Mom

可能 manson 唔想 pat 低我掛
佢責任重大....
爸爸吩咐佢要好好照顧我

醒目開學勳章

suilisa>>

我地夠post開 part 2 啦!
長老你要攪攪佢
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

原文章由 M&A Mom 於 07-9-17 16:58 硐表
suilisa>>

我地夠post開 part 2 啦!
長老你要攪攪佢

係~~~~~~~~收到

原文章由 siulisa 於 07-9-17 16:48 硐表
由此可見妳仔好乖:loveliness:

siulisa

講真呀....自從 Manson 升左上小5 之後
態度改變左起碼 150度......
乖到差 d 連我都唔敢相信
做功課, 彈琴自動波
係間中...仲會發下 d 大皮氣
不過, 相比 小4 已經已經係相差好遠啦

Mandy

甘妳可以放心啦
一於放心養好身子先

原文章由 mansonwai 於 07-9-17 17:01 硐表

siulisa

做功課, 彈琴自動波
不過, 相比 小4 已經已經係相差好遠啦 ...

各位呢邊有請

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1138039&extra=page%3D1

原文章由 mansonwai 於 07-9-17 17:01 硐表

siulisa

做功課, 彈琴自動波
不過, 相比 小4 已經已經係相差好遠啦 ...

噢!太好了!恭喜mansonwai苦盡甘來了

幾時輪到我個女有這些轉變呀!我怕到時我會感動得喊了出來啊:loveliness:

[ 本文章最後由 Eva 於 07-9-19 00:21 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題