用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦
樓主: evelyn317
go

07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我個女就未試過遇到呢D問題...剛剛下學期轉左校...返學第一日就識到新朋友..而家已經好熟lu...放左學仲0係網上傾計...可能阿女思想簡單..仲傻下傻下甘呱

原文章由 carollam310 於 08-3-14 13:02 發表
我個女就未試過遇到呢D問題...剛剛下學期轉左校...返學第一日就識到新朋友..而家已經好熟lu...放左學仲0係網上傾計...可能阿女思想簡單..仲傻下傻下甘呱 ...

下學期轉校咁突然?   可否講下點解呢?

醒目開學勳章

其實之前油尖旺區削減左百多個灣仔區既英中學額...我巳經想走架la....但諗住我地學校有聯繫中學-->銘賢書院...又見阿女讀得好開心..咪唔轉囉....點不知而家連聯繫中學都話要脫離關係...甘唔走唔得啦....之後打左好多電話...間間都話無位..得兩間心儀既學校收插班生...最後...阿女好好彩考到黃大仙網一間小學...學校有聯繫中學-->保良局第一張永慶中學(英中)...問過好多人..個個都話呢間中學唔錯...而學校每年都有好多同學派到聯繫中學架...好似穩陣好多...所以決定走..都走得好急架...

[ 本文章最後由 carollam310 於 08-3-14 20:42 編輯 ]

原文章由 carollam310 於 08-3-14 20:37 發表
其實之前油尖旺區削減左百多個灣仔區既英中學額...我巳經想走架la....但諗住我地學校有聯繫中學-->銘賢書院...又見阿女讀得好開心..咪唔轉囉....點不知而家連聯繫中學都話要脫離關係...甘唔走唔得啦....之後打左好多 ...

咁你真係好有醒, 決定得咁快又搵到心水學校, 我都覺得升中嘅競爭會重大, 你宜家轉係會安心好多!

醒目開學勳章

carollam310,
我想問升中派位分區, 是否跟學校區派位(例如: 囝囝讀中西區小學, 就派中西區校網, 與住宅地址沒關係?), 是幫朋友問, 請唔好笑我, 問這簡單問題   
原文章由 carollam310 於 08-3-14 20:37 發表
其實之前油尖旺區削減左百多個灣仔區既英中學額...我巳經想走架la....但諗住我地學校有聯繫中學-->銘賢書院...又見阿女讀得好開心..咪唔轉囉....點不知而家連聯繫中學都話要脫離關係...甘唔走唔得啦....之後打左好多 ...

醒目開學勳章

我想問升中派位分區, 是否跟學校區派位(例如: 囝囝讀中西區小學, 就派中西區校網, 與住宅地址沒關係?), 是幫朋友問, 請唔好笑我, 問這簡單問題   

LULU-MAK

囡囡點呀 ? 小朋友一有心事真係要幫佢地盡快解決, 同佢地傾下計開解下佢地, 話哂佢地心智都未係成熟, 要有家長係身邊陪佢地一齊成長.....

martin 媽咪,

以我所知, 升中派位係跟小學區校網架.....
原文章由 Martin媽咪 於 08-3-18 10:41 發表
我想問升中派位分區, 是否跟學校區派位(例如: 囝囝讀中西區小學, 就派中西區校網, 與住宅地址沒關係?), 是幫朋友問, 請唔好笑我, 問這簡單問題     ...

carollam

你真係好醒呀

希望你囡囡讀得開心啦.....

醒目開學勳章

AE_bb,
多謝回覆
原文章由 AE_bb 於 08-3-18 11:51 發表
martin 媽咪,

以我所知, 升中派位係跟小學區校網架.....

醒目開學勳章

升中派位係跟小學校網的...但亦可以申請跨網派位..即係轉校網...可以轉到自己居住果區..當然要提供住址證明啦...但要留意一點...

學生原有學校的調整分到新學校網時..與新學校網的學生一同作比較,學生在原有學校網拿取的派位組別與在新學校網所得的派位組別並不一定相同..

係喎....差d唔記得可以跨區 tim....

martin 媽咪....唔好意思講漏左

carollam,

想知多d呀....唔一定相同嘅意思係指乜野呢

原文章由 carollam310 於 08-3-18 14:17 發表
升中派位係跟小學校網的...但亦可以申請跨網派位..即係轉校網...可以轉到自己居住果區..當然要提供住址證明啦...但要留意一點...

學生原有學校的調整分到新學校網時..與新學校網的學生一同作比較,學生在原有學校網 ...

多謝你地關心! 睇見你地依家升中學, 中學真係一件太遠既事, 我依家仲唸緊同亞囡下學期轉小學, 我個心仲...心大心細, 唔知點好.
講返亞囡, 我真係無從入手, 我就快瘋, 我依家先知原來e家小四學生用文字來攻擊人...係可以好叻, 亞囡班同學係學校內聯綱指明道姓來話我個囡, 從這點來睇, 我都唔知呢型學生係學校會點樣對我個囡, 我依家個囡, 經常自己同自己講sorry, 又成日好驚身邊會有人睇到佢做d mug野, 總之亞囡樣樣都驚人會話比老師聽. 我已經將呢件事講佐比學校處理, 但我個囡個心理...我就唔知點處理, 個個同亞囡接觸既人都佢有問題, 有人叫我帶佢睇精神科, 又有人叫我去睇心理醫生...又心理輔導....等. 我依家都六神無主, 我剩係想個囡正正常常
唔講啦! 我依家仲要帶亞囡去睇兒料, 問醫生點睇!!!!!

LULU-MAK,

你要好好take care 自己 & 女女呀!!
一定要找學校社工 & 老師密切留意下.
真估唔到e + d 小朋友可以咁勁.
希望你女女快些在愉快的學校環境學習.

我不太識說話, 望見諒!

AE_bb,

係咪banking 唔同的意思呀??
在A區 甲小朋友banking 1, 但在B區 甲小朋友banking 可能是2...是否咁意思呢?

各位,
這復活節假 , 你地小朋友多功課嗎??

原文章由 LULU-MAK 於 08-3-20 15:39 發表
個個同亞囡接觸既人都佢有問題, 有人叫我帶佢睇精神科, 又有人叫我去睇心理醫生...又心理輔導....等. 我依家都六神無主, 我剩係想個囡正正常常

LULU-MAK,

你見咗醫生佢教你點做? 如果可以的話都不仿嘗試下幫佢轉校吧, 希望你早日解決到問題, 你自己都唔好唔開心, 始終小朋友成長過程都會令我們要面對好多不能預知的問題, 現今社會應該有許多渠道幫到你的!

原文章由 LULU-MAK 於 08-3-20 15:39 發表
多謝你地關心! 睇見你地依家升中學, 中學真係一件太遠既事, 我依家仲唸緊同亞囡下學期轉小學, 我個心仲...心大心細, 唔知點好.
講返亞囡, 我真係無從入手, 我就快瘋, 我依家先知原來e家小四學生用文字來攻擊人...係 ...

LULU-MAK,
完全感受到你的憂慮,真係唔明白只不過是10歲的小朋友,解要用這些手法去攻掣人?現在只不過是小學生,將來會變成咩人?小學生活是應該開心有童真呀!其實可否同斑主任,所有攻擎你囡囡的同學大家一齊坐低傾,現在不是搞小圈子,講是非的問題,而是引至一個十歲的小朋友嚴重受到心理傷害問題.你試帶囡囡參加多些小童群益會團體活動,等佢認識多些同年紀小朋友,不要害怕接觸人,有甚麼問題多些上來講,希望可以幫到你.

LULU-MAK

我諗一定要搵學校社工同埋班主任傾傾.....睇下點樣幫到囡囡

如果各方面做齊都解決唔到, 轉校都係一件好事, 對你對囡囡都好......

講返亞囡, 我真係無從入手, 我就快瘋, 我依家先知原來e家小四學生用文字來攻擊人...係 ...

上個星期四晚, 亞囡又話好驚望到對面屋, 要我地刪晒所有窗簾, 又話怕對面既人將佢d野話比老師聽, 喊都好得人驚, 瞓覺時成頭大汗, 又磨牙, 又發開口夢話好驚, 我當時真係唔知點算好, 最後...我決定帶亞囡睇精神科, 我點都無唸過帶亞囡睇呢科, 唔知會點!!! 到星期五學校又聯絡我, 我與學校商量, 我又無帶錯亞囡睇呢科既醫生, 學校都回覆...可以, 之後, 我便安心帶亞囡求診.

醫生了解後, 亞囡係有妄想証初期, 要食藥(暫時試兩星期), 份量是好少好少, 可以今個腦唔好塞住, 成因係可能係學校比人嚇親.

食佐幾日藥, 見到亞囡一日比一日好, 我既精神隨住佢既好轉, 都好好多. 依家我地係要比d時間亞囡重新投入佢係學校的社交, 輔導佢, 等佢係學校有返自信.

最後兩個星期後再覆診.
‹ 上一主題|下一主題