用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: YN
go

2009 P1 [複製鏈接]

打針日。。。。
你地有冇小朋友學敲擊樂呀?

打針日。。。。
你地有冇小朋友學敲擊樂呀?

晞晴媽咪,

小朋友太多嘢要handle啦, 有d東西要放櫃桶有d又要攞走, 真係頭都大, 我呀囡就成日mug都帶哂返嚟,攪到書包百上加斤! 今日比佢帶咗把傘返學, 希望記得拎返嚟啦! 尋日第一次學樂器, 已經唔見咗盒cream!:;pppp:  

呀囡都有少少咳, 不過我叫佢照打針呀!
另外, 傻囡之前將樂器手冊比咗班主任, 班主任又冇比番佢, 攪到尋日學樂器冇得用!

原帖由 晞晴媽咪 於 09-9-11 00:10 發表
咁多位, 今晚遲左上黎報到. 今日囡囡"好似"終於抄齊功課啦. 不過... 最終都發現佢原來漏左本 writing 簿喺櫃樋. 佢話佢已經做好架啦. 聽日可以照交. 但點解佢可以咁失暈... 唉....

Hi Hillary2002,

我早幾日已經同 ...

嘩, 個腦傻左, 唔好意思, 留左咁多次言.

原來個個女女都會大頭蝦, 有時覺得我自己都要adjust下對佢既期望, 畢竟佢只係得6歲女, 唔可以要求咁高, 又到自我檢討既時候啦....

原帖由 mermaidmom 於 09-9-11 10:26 發表
晞晴媽咪,

小朋友太多嘢要handle啦, 有d東西要放櫃桶有d又要攞走, 真係頭都大, 我呀囡就成日mug都帶哂返嚟,攪到書包百上加斤! 今日比佢帶咗把傘返學, 希望記得拎返嚟啦! 尋日第一次學樂器, 已經唔見咗盒cream!:;ppp ...

咦, 我個女本音樂手冊都唔見係書包, 她話班主任收jo.....哎呀, 原來唔洗比班主任架, 真係暈暈地

原帖由 mermaidmom 於 09-9-10 13:02 發表
係呀, 呀囡之前著背心, 係自己要求要長袖, 真係都幾凍架, 要小心保重!

我個女話課室d冷氣唔平均, 係後面個幾排好冷, 前面熱d, 中間arm arm好.....

原帖由 mermaidmom 於 09-9-11 10:26 發表
晞晴媽咪,

小朋友太多嘢要handle啦, 有d東西要放櫃桶有d又要攞走, 真係頭都大, 我呀囡就成日mug都帶哂返嚟,攪到書包百上加斤! 今日比佢帶咗把傘返學, 希望記得拎返嚟啦! 尋日第一次學樂器, 已經唔見咗盒cream!:;ppp ...

同意, 件圍裙已經放係書包3日啦

回覆 1# 小熊媽咪 的文章

阿女話冇咩人打針哭哭啼啼, 多數人都好勇敢, 包括佢自己喎...哈哈! 個個唔衰得就真!!
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

醒目開學勳章

回覆 1# safarimama 的文章

1C班
請問英文同數學有セ功課 ???

1B班星期五最後兩堂係活動堂,做甚麼呢?
係咪參加泳班呀?唔參加可以早放嗎?

Do they need to have dictation on next week??
Because I found a piece of paper of First Term Vocabulary List. There are 15 words. My daughter is sleeping now. Anyone know abt that???

1C 班功課:
英文:
writing c
今日寫5個, 每個9次...
1. a boy
2. a girl
3. a cat
4. a dog
5. a mouse
(要check埋本寫字簿封面有冇填好呀!)

PLE TEXTBOOK P.6

中文: 兩張工作紙

數學:
1a上作業: p.7-8
全方位:.17-18
原帖由 rebeccalo 於 09-9-11 21:53 發表
1C班
請問英文同數學有セ功課 ???

I don't think so la!  They should have some activities for those lessons.

I guess the English dictation starts on 22.9.09, as typed on one of the vocab list.  Do other moms think so?

原帖由 mariobie 於 09-9-11 22:12 發表
1B班星期五最後兩堂係活動堂,做甚麼呢?
係咪參加泳班呀?唔參加可以早放嗎?

Do they need to have dictation on next week??
Because I found a piece of paper of First Term Vocabulary List. There are 15 words. My  ...

原帖由 safarimama 於 09-9-12 00:46 發表
1C 班功課:
英文:
writing c
今日寫5個, 每個9次...
1. a boy
2. a girl
3. a cat
4. a dog
5. a mouse
(要check埋本寫字簿封面有冇填好呀!)

PLE TEXTBOOK P.6

中文: 兩張工作紙

數學:
1a上作業: p.7-8
全方位:.1 ...

哎,之之尋日放學返黎做好晒功課,我仲讚佢叻添。睇黎佢又做漏野,佢英文話只係寫3個(boy, girl, cat), 我見你寫有5個就試探下佢,但佢堅持唔駛寫mouse, dog.... 睇黎佢返黎又要做過,唔理佢啦,等老C叫佢做番。

原帖由 mermaidmom 於 09-9-12 09:22 發表
I don't think so la!  They should have some activities for those lessons.

I guess the English dictation starts on 22.9.09, as typed on one of the vocab list.  Do other moms think so?

yes, the 1st english dictation for class 1C is on 22 Sep.  in fact there are 2 notice regarding this.  one is Dictation and Quiz for 1st term, another is the vocabulary list.  you may wish to refer to the "Dictation and Quiz" notice for the date and content.

Mcada,
Writing 起字頭真係三個, 但功課手冊寫: writing 5x9 (阿女話, ms cheung 叫佢地寫5個生字, 每次9個), 但唔知阿女有冇亂講.....你睇吓手冊係咪都寫住: "writing 5x9".
原帖由 Mcada 於 09-9-12 10:42 發表

哎,之之尋日放學返黎做好晒功課,我仲讚佢叻添。睇黎佢又做漏野,佢英文話只係寫3個(boy, girl, cat), 我見你寫有5個就試探下佢,但佢堅持唔駛寫mouse, dog.... 睇黎佢返黎又要做過,唔理佢啦,等老C叫佢做番。 ...

原帖由 safarimama 於 09-9-11 05:37 PM 發表
阿女話冇咩人打針哭哭啼啼, 多數人都好勇敢, 包括佢自己喎...哈哈! 個個唔衰得就真!!

係呀個個都一樣唔衰得, hillary一放學話佢無喊, KM三個都好叻無喊, 問多幾次佢話有D喊喎!!數三下就快收聲
依晴Hillary, 依韻Eleanor

醒目開學勳章

原帖由 safarimama 於 09-9-12 13:10 發表
Mcada,
Writing 起字頭真係三個, 但功課手冊寫: writing 5x9 (阿女話, ms cheung 叫佢地寫5個生字, 每次9個), 但唔知阿女有冇亂講.....你睇吓手冊係咪都寫住: "writing 5x9". ...

我個囡手冊寫writing 5x9 (問阿女寫セ字,但話寫3個生字就得)

hi rebeccalo,

"5" 係 寫 5 個生字
"9" 係 每個寫9次(分三行, 每行3個)
1. a boy
2. a girl
3. a cat
4. a dog
5. a mouse
還有要做: PLE TEXTBOOK P.6
原帖由 rebeccalo 於 09-9-12 22:07 發表

我個囡手冊寫writing 5x9 (問阿女寫セ字,但話寫3個生字就得)

1B parents,

Although we have the PE lesson, pls remember wear the uniform tomorrow for taking the student photo.

原帖由 safarimama 於 09-9-12 13:10 發表
Mcada,
Writing 起字頭真係三個, 但功課手冊寫: writing 5x9 (阿女話, ms cheung 叫佢地寫5個生字, 每次9個), 但唔知阿女有冇亂講.....你睇吓手冊係咪都寫住: "writing 5x9". ...

佢結果諗諗下都寫埋dog, mouse,真係呢。。。
‹ 上一主題|下一主題