用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日收到協恩收生通知喇!
樓主: miffy_sophie
go

今日收到協恩收生通知喇!   [複製鏈接]

引用:無論如何,有人放位對於等緊位嘅家長黎講係

原帖由 yan1226 於 14-03-31 發表
無論如何,有人放位對於等緊位嘅家長黎講係好消息
100% agreed.

jackelinekkk  Agreed.  發表於 14-3-31 23:39

回覆 fatman69 的帖子

對事唔對人,閣下呢句 "[size=15.454545021057129px]點解唔問下自己女兒為何一個offer都沒有,人地就有幾個呢?",請問您會唔會咁同自己個女講呢?每個人都係獨特嘅,人比人比死人,相信每個有份 second-in 嘅同學都有過人之處,人地有幾個 offer 係人地嘅事,唔代表未等到或未有offer 嘅同學唔優秀或比其他人差,閣下呢句說話亦難免對未等到 offer 嘅同學有點唔公平,同時亦祝心儀協恩但未收到消息嘅同學早日收到 offer,新學年喺協恩見!

thenewipad    ==> sense of uncomfortable  發表於 14-4-1 13:40
Kakamother  可能我們作為父母的這些日子很着急又擔心,才比較躁!相信fatman69也不是有貶人之意。  發表於 14-4-1 01:29
[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

引用:Quote:原帖由+jasjasmummum+於+14-03-31+發

原帖由 masterpiece 於 14-03-31 發表
你一月廿七日已知道SPCC 收了你囡囡,為何二月八日還去協恩2nd in 呢!
之前話佢已收到另外一間學校offer後,還再去in HY

相信呢度好多人都唔止報一間直資,有SPCC offer,點解就唔可以去in協恩?就算有offer,都有權去in多間作比較,最終每人都係只可以去一間註冊,依家人地都無hold(根本亦唔容許她hold)協恩個位,點解要對呢位家長冷言冷語呢?

thenewipad  對! 全香港好多呢D人, 不足為奇的.  發表於 14-4-1 13:17
wbmom

回覆 wbmom 的帖子

Agree

引用:Quote:原帖由+jasjasmummum+於+14-03-31+發

原帖由 fatman69 於 14-03-31 發表
要對jasjasmummum公平,她女兒8/2面試的,而SPCC則是1/3面試的,而SPCC是在17/3放榜,所以在17/3之前她是未 ...
你怎知人家三月一日面試,SPCC 有两輪面試,第一輪於十二月進行並於一月尾公佈結果。

jasjasmummum 發表於 14-3-31 22:23
多謝大家明白事理
明白,體諒 和支持妳的分享!

回覆 CAW 的帖子

良性討論又怎會是罵戰呢?家長無需過份擔心但我本人就不太認同"考到先算"的做法因本人以前做學校行政和資詢工作,以至身同感受,眼見大部份家長心中對學校早有排位,已收到第一選擇學校的取祿,接著抱住輕鬆的心情去別家學校面試,為的只是去見識一下或測試實力,自由市場各有選擇,這亦當然不是過錯,但確為學校增加了不必要的工作量和剝削了一些有心同學面試機會因面試名額有限。學校選擇繁多,有時難免思前想後,三心兩意,但亦可教導子女在適當時候作出決擇,這可免卻不必要的煩惱又可教導子女同理心,給他人一個面試的機會。jasjasmummum已說她的囡兒並非抱著測試實力的心態去面試,所以以上評論並非針對她的情況,如有得罪,還請見諒。
利申:我不是小六學生家長亦非協恩家長,純粹路過,分享己見。

回覆 pris626 的帖子

原來同一段說話不同人會有不同的理解........

1) 我並沒有支持"見識吓"的言論

2) 就是明白了解jasjasmummum的處境才有以上支持她的一段心底話

3) "考到先算"並不是"見識吓", 是指在心大心細的情況, 見多一間, 到真的有多一個選擇再作最後決定, 家長不是聖人, 對於因此而產生額外的學校行政, 只能抱歉但愛莫能助

我的出法點只是以和為貴, 請勿誤會!

引用:回覆+pris626+的帖子 原來同一段說話不同

原帖由 CAW 於 14-04-01 發表

原來同一段說話不同人會有不同的理解........
並沒有誤會而我以上言論亦很清楚,只是各人有不同意見在這平台上發表而這亦是這平台之意義所在,還是很多謝你的解釋啊

我也很多謝你的解釋

回覆:今日收到協恩收生通知喇!

協恩網站更新,大家可作參考

協恩今天已在其網上公佈,能入選的同學最後在11號前收到電話。Waiting list會15日以郵寄方式寄出。
大家加油呀!

回覆 jackelinekkk 的帖子

我仲以為出左張入選名單添,不過show 左日期起碼都可以令未收到通知嘅家長有個預算,大家加油呀!希望在明天!

jackelinekkk  多謝鼓勵
[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

goodboy1 發表於 14-4-1 12:17
Kakamother  Jasjasmummum的女女是第一批in spcc而在27/1已經有offer的!(並非1/3 in 的後一批,所以有些家 ...

goodboy1, 請恕我直言, 其實只要係TOP TEN 女仔, DSS 都係考果幾間不外乎 DGS / SPCC / SPC / HYS, 只不過您無留意而已!   有考SPCC 既學生, 一定知第一批INTERVIEW 既學生係27/1 已經有OFFER. 不足為奇!

在此我覺得Jasjasmummum 無錯既, 唯一錯就係錯在誠實, 忠誠地在EK 呢個平台上坦白! 仍在等待的家長不免有點反應 !  在小五小六能保持全級頭10, 梗係會試混呢幾間名校啦 !  不過奇就奇在Jasjasmummum的女女仍肯比足心機見埋HYS, 明知自己有神校OFFER 在手仍肯比足心機SECOND INT HYS, 真係值得一讚. 我女當年就講名如有XX OFFER 就唔再去XX INTERVIEW. 我也明白小孩所承受的壓力!  在此向Jasjasmummum 及其 女女致敬!  應該頒佢一個誠實獎, 及一個力的表現獎給囡囡.

希望各位順利入到心儀中學~

只要係BAND ONE, 自己比心機努力讀書, 讀邊間都一樣 !  

入倒好出名的名校, 如果只係表現普通, 跟本只是得個名份, 叫做話入過名校而已.

wbmom 發表於 14-4-1 07:26
相信呢度好多人都唔止報一間直資,有SPCC offer,點解就唔可以去in協恩?就算有offer,都有權去in多間作比 ...

我有個舊家長朋友仲怪, 講名唔讀DGS, SPCC 第一批有OFFER 翌日仲要去DGS INTERVIEW, 校長問佢是否已有OFFER, 女孩答是, 但如果DGS 你比位我我一定讀!  結果~ DGS 真係比位佢, 當然她好快便回絕學位OFFER.

呢個家庭先係衰, 明知自己唔會讀, 仲要玩人, 浪費人力物力.

goodboy1 發表於 14-4-1 13:46
我只係路過咋 !

成績好, IN多幾間都係正常。若果好彩間間名校都肯收, 應該不難選擇的吧 ! :joyous ...

四間中左兩間都唔錯啦 !
‹ 上一主題|下一主題