用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴有邊度好介紹?(預$5000)
樓主: applepie7788
go

買小提琴有邊度好介紹?(預$5000) [複製鏈接]

引用:Quote:steamball+發表於+14-9-12+11:49+聽

原帖由 EduKing 於 14-09-12 發表
是這樣嗎?

日本議員崩潰大哭鋼琴版
是點樣?

引用:Quote:steamball+發表於+14-9-12+11:49+聽

原帖由 EduKing 於 14-09-12 發表
是這樣嗎?

日本議員崩潰大哭鋼琴版
If u mean can name out any pitch, yes

epsido 發表於 14-9-12 11:43
我小朋友左手指好靈活,音準都ok(用鋼琴二個音一齊落基本上一定可以聽得出係咩音,三個音同時落的話可能有 ...
我是陪囝囝上堂才知道拉小提琴當中有咁多學問的。
轉把位要何時移動手指以配合右手換弓?用邊隻手指去轉把位?轉把位的速度要如何?按弦的力度要幾多?何時保留手指何時不用?保留那隻手指,那隻可以郁?甚麼時候要一隻手指同時按兩條弦?Harmonics何處找?甚麼時候用第四指,甚麼時候用空弦?揉弦怎樣做?不同的揉弦方法應用在怎樣的曲目?Trills 用那隻手指好呢?double stops (雙音)怎樣拉才好聽?三個音以上的和弦要怎樣拉?

還有好多技巧細節,不能盡錄。

遇到好老師,他會帶小朋友發現很多小提琴奧妙之處。你的小朋友喜歡小提琴,又有很高的學習能力,不給他機會會很可惜。當然,有可能你的目標不在此。父母長得比小朋友高,看得遠些。要小朋友自己開口找老師不是難事。
for every one criticism, three positives must be given.

音準是跟小提琴人一世的事!
連咬弦都未得、長拉長有、左手手型影響更大。
看看教你孩子的有多準.....包括音準和拍子準!
功力不同,差別自然越來越遠!
喜歡Steamball囡囡的咬弦.....

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

epsido 發表於 14-9-12 11:45
請問佢係點講?對你有D咩改變?

哦! 與音樂一點兒也沒關係。當年跟媽媽說我準備好了, 你楂主意幫我找個伴.....結婚!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

EduKing 發表於 14-9-12 12:53
有Perfect pitch好像懂魔術一樣,可以娛樂大眾
我囝學校有位同學被改花名叫SPOON, 是timpani那隻spoon. 凡有tuning就找他。
for every one criticism, three positives must be given.

bebebe12345 發表於 14-9-12 12:47
連咬弦都未得、長拉長有、左手手型影響更大。
看看教你孩子的有多準.....包括音 ...
你講起手型,囝囝前幾日才說好難想像他未改手型之前是怎樣拉琴的,

引用:+本帖最後由+bebebe12345+於+14-9-12+12:51

原帖由 bebebe12345 於 14-09-12 發表

咬同壓一線之差.......day day 鏟la, 我個文盲,又唔練

原帖由 epsido 於 14-09-12 發表
你好嚴格,我小朋友唔鏟得.......實反面
Post你小朋友d 片欣賞吓

lillymarie 發表於 14-9-12 13:59
你講起手型,囝囝前幾日才說好難想像他未改手型之前是怎樣拉琴的,
唔怕、遲D又會作改進、每個階段都有新事情發生, 曲目越上越需要技巧, 少走彎路就是孩子最大的幸福!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

引用:Quote:lillymarie+發表於+14-9-12+13:59+你

原帖由 bebebe12345 於 14-09-12 發表
唔怕、遲D又會作改進、每個階段都有新事情發生, 曲目越上越需要技巧, 少走彎路就是孩子最大的幸福! ...
技巧,其他學問你分享得多 不如分享如何嚴格又不損害親子關係.....

bebebe12345  給我一點時間!  發表於 14-9-12 16:49

epsido 發表於 14-9-12 16:28
比D時間我練習下先,完成咗成首之後一定要請你指點下。
請問你小朋友學咗幾耐?
自學一年能拉Bach BWV1001和Morzart K525, 實在難以想像.....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

引用:Quote:steamball+發表於+14-9-12+16:20+Pos

請問你小朋友學咗幾耐?
小女七歳,一級都無,呢到大把勁人

EduKing  所以要問你初學心得  發表於 14-9-12 17:35

引用:Quote:steamball+發表於+14-9-12+16:20+Pos

請問你小朋友學咗幾耐?
好,等片

回覆:titibaby 的帖子

大家買咗未

bebebe12345  給我一點時間!  發表於 14 分鐘前  

係wor,呢排你忙!

不過說真,呢樣大學問。。。練琴如何不變虐兒或自己爆血管。。。
‹ 上一主題|下一主題