用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選校感想
樓主: hkpapa852
go

選校感想   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-10-6 12:25
我覺得係, 部份家長係天真地以為直資學校資源多D, 自然有辦法解決學生既能力差異問題
...
講真....真係要揀....小學我會揀私小(除左SPCC).....中學我會揀直資

hkpapa852  妳好似.... 口不對心喎! 至少小學妳唔係咁揀噃!   發表於 16-10-6 12:36

回覆 Dylanli2016 的帖子

活動教學同傳統教學都有自己一套訓練方法,我所指happy school 係採用新派教學方法既學校,一樣有功課,一樣有測考評估,會按學生程度安排合理課程,而且唔會單靠不停抄寫背誦和做練習來build up knowledge。其實讀書有好多方法,不停讀讀讀只係其中一種。

juliakmy  Agree, 世界很大, 方法有很多, 不要做井底之蛙  發表於 16-10-6 13:00

Dylanli2016 發表於 16-10-6 12:25
回覆 retriever 的帖子

我覺得抄寫只是針對中英文科,同一個字,抄寫10次同抄寫1次,明顯是抄寫10次先容易 ...
我又分享下自己睇法...若係一間有經驗既好學校...係學校教既野基本上係充夠既
我小朋友係原裝標準既學生...佢話佢上堂係專心聽書...學校係少操練少功課...無補習...一樣可以
當然...要睇番小朋友性格...能力....偏離軌道就要幫吓佢...敢唔敢放胆俾佢自己試下自己行...就要睇家長意願

咁證明你有眼光為小朋友揀左間啱佢既學校,係好事。

Dylanli2016 發表於 16-10-6 12:25

我覺得抄寫只是針對中英文科,同一個字,抄寫10次同抄寫1次,明顯是抄寫10次先容易 ...
同意寫字有重覆必要, 特別係中文字, CARE 靚唔靚. 語文就無太大抄寫意義.

數學有多方面, 但不少人太重結果跟效率, 坊間亦有不同的速算法, 在家長圈很火熱...

同意小學要打好基礎, 特別語文基礎, 所以更加希望細路多時間看書, 特別課外書. 小學課程唔會好深, 成績差別較多係大意跟效率...

重覆練習一定有所幫助, 男生特別大意冒失, 家長會願意給他們時間成長?

希望細路多看書, 亦看得雜些...

hkpapa852  妳好似.... 口不對心喎! 至少小學妳唔係咁揀噃!   發表於 3 分鐘前

真係要揀喎...我以前放咗軒上嫁...亦打算讀私小
果間...唔計啦...好采啫...品牌效應...咪鬼執書嗎
我有考過DGJS/SPCCPS嫁...唔收之嗎

Dylanli2016 發表於 16-10-6 09:50
回覆 teambuilder 的帖子

如果比我形容,我會講是訓練,而唔是谷。我聽過一個聖經故事,有2隻雀仔,一隻中 ...

乜聖經有呢個故事架咩?

我聽過另一段聖經,主耶穌咁講:「為此,我告訴你們:不要為你們的生命憂慮吃什麼,或喝什麼;也不要為你們的身體憂慮穿什麼。 難道生命不是貴於食物,身體不是貴於衣服嗎﹖你們仰觀天空的飛鳥,牠們不播種,也不收穫,也不在糧倉裏屯積,你們的天父還是養活牠們;你們不比牠們更貴重嗎﹖」(瑪6:25-26)

Dylanli2016 發表於 16-10-6 12:36

我覺得唔會影響。我小朋友小一,佢返來話我知佢上堂好認真聽書,仲攞左幾個印花, ...
完全同意你講細路部份... 佢地好簡單, 係大人諗得復雜難滿足...

但學校教學唔係家長能改變, 恭喜你搵到合適既學校.

P.S. 知道有老牌名校開課個幾星期, 已經罰D 仔企上老師張台... 所以好壞CASE 都聽下..

littlefaith 發表於 16-10-6 12:45
乜聖經有呢個故事架咩?

我聽過另一段聖經,主耶穌咁講:「為此,我告訴你們:不要為你們的生命憂慮吃什 ...

呢段係我最鍾意既....

前段仲有, 一人不能同時奉兩主...

littlefaith  
前段俾梁錦松適合啲,佢今日(10月6日)回應詢問是否競選特首時答一切要聽「上帝旨意」。   發表於 16-10-6 12:56

mcl203 發表於 16-10-6 12:43
hkpapa852  妳好似.... 口不對心喎! 至少小學妳唔係咁揀噃!   發表於 3 分鐘前

*********************** ...
數據王幾時有講過D?!

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-10-6 12:29
"我信matching,信緣份,希望孩子入到合適嘅學校
包括:
係B1成績就自然入到B1中學,所以唔駛太過擔心"
係,所以亦信緣
有陣時d嘢盡咗力去做,結果係點... 或者 塞翁失馬,who knows?!

我睇响資優家長group見到唔少分享,其實唔少人入到B1中學,讀得唔開心,要出社會碰過跌過,先再讀返書
呢d人會比其他同學用心,佢地嘅經歷未必係家長想見嘅,但結果相信唔會比正正常常入U嘅差,好可能更好添!

vinvin901    發表於 17-9-16 10:34
恐龍家

teambuilder 發表於 16-10-6 12:34

活動教學同傳統教學都有自己一套訓練方法,我所指happy school 係採用新派教學方 ...

反而我想問,視傳統教學為洪水猛獸的家長,有冇了解清楚依家的傳統學校都有與時並進呢?

坦白講我仔考小一前都以為傳統就係抄抄抄、背背背,但我可以話你聽,隨手講兩間我識的,天神同新基灣,佢地會喺小一開學前有分班試,唔係只揀三十個精英入精英班谷谷谷,而係中英兩科按小朋友程度分組上堂。

而我仔學校都係初小唔教深、少功課、鼓勵大量閲讀,默書會將兩篇課文融合組成新句子,目的就是避免盲目背誦。

我知唔係間間都係咁,所以又係嗰句,入傳統/活動學校都要揀間又適合又滿意的學校。

回覆 奥脫福 的帖子

咁我又冇睇到. 唔好意思問來睇.
本來唔知的. 因舊年我有朋友的小朋友要叩天神, 就問這個同班同學仔媽咪 是否有天神的卷操下, 佢媽咪話小一時的卷已俾人地. 之後就講英文會比我地校深. 佢囡讀小五(有補習), 補習老師話佢囡的卷大約有中二程度 .

用邊本書 ,其實真係好難睇到程度 ,因為會有不少工作紙吧.

道聽途說,大家可以不理我

回覆 hha 的帖子

咁咪好囉,呢兩間學校都好體諒學生。但happy應該唔係呢兩間既selling point,只可以話應該可能唔算全港最谷學校。

hha 發表於 16-10-6 13:37

反而我想問,視傳統教學為洪水猛獸的家長,有冇了解清楚依家的 ...

"佢地會喺小一開學前有分班試,唔係只揀三十個精英入精英班谷谷谷,而係中英兩科按小朋友程度分組混班上堂。"

即係代表咩呀?

HKPAPA 既POINT 有佢道理, 我咁理解, 係咪慣左定唔面對現實, 不斷抱咁解姐...

不如咁講, 關於與時並進... 我讀書果代比我哥果代改變, 我個侄果代又比我果代改變左... 眼見係咪愈來愈有心讀書?! 唔係囉!

問題係普及教肯嘛... 要普及就要統一, 要基本.... 仲有就係行政制度, 老師考核與問責... 呢幾樣無物改變, 公共教育資源整體多左又如何?

至於你講你仔既在讀經驗... 第一, 小一仲係HONEY MOON YEAR... 學校亦知有生源差距. 會俾時間. 另外個人亦聽唔少呢間既例子, 在傳統學校中確係好有代表性, 你在學校版搵下舊帖, 好多... 唔係你想像咁!

概括D 講HKPAPA 個帖, 就係食得咸魚底得渴!

概括D 講HKPAPA 個帖, 就係食得咸魚底得渴!

多咀講多句, 逢勸各位:亦 "都要睇餸食飯!!"

‹ 上一主題|下一主題