用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HTC vs HY
樓主: eva007
go

HTC vs HY   [複製鏈接]

Sophie0804 發表於 20-7-22 11:52
協恩都好平民化,成績越嚟越好,今年有7個6星星,運動、音樂都好。如果錢不是問題 個人建議讀HY
...
7個榜眼
我預言,今年協恩會出狀元(覆核之後)

b3410 發表於 20-7-22 12:54
7個榜眼,

你大女間學校IB 又勁、DSE 又勁

Sophie0804 發表於 20-7-22 11:54
操練真的好重要。
不過由中一已經操練,會另唔少學生失去學科興趣,如數學,叻人做一條等於其他人做十條或更多,為何要集體操練。贊同到中六操卷已經好足夠,可以將時間分配在其他學科及活動上,長遠更加好!

Sophie0804 發表於 20-7-22 12:55
你大女間學校IB 又勁、DSE 又勁
協恩成績上升中,睇好長線

b3410 發表於 20-7-22 12:54
7個榜眼,
今年29個榜眼,當中14個係女仔, 協恩佔左一半。

gundamx 發表於 20-7-22 08:28
想借位一問,初中到什麼時候容許學生可以用計算機幫助計加減乘除運算?那些數值大或除不盡的題目,已令小六 ...
中一下學期。L&S 都要用,不過可能間間學校唔同

pistachio 發表於 20-7-22 13:03
may have included those with five 5** and 5** in M1 or M2

73662710 發表於 20-7-22 13:36
may have included those with five 5** and 5** in M1 or M2
NO!以圖講耶

上圖可見29個6科5**榜眼及7個m1/m2的5**。曾有人持有與你想同德觀點,下圖,保一清楚明白地講明,其中係不包括m1/m2的5**

同意,假設6科5**, maths 同 M1/M2都係5**, 即4C+2X中有一科唔係5**, 已不能當是榜眼

medicine 發表於 20-7-22 22:01
NO!以圖講耶
保一clearly clarify but HY does not mention. It doesn't mean you are right.

medicine 發表於 20-7-22 22:01
NO!以圖講耶

保一有話唔包咩?佢只係話當中有M1/M2啫嘛

係。應該無7個榜眼咁多

pistachio 發表於 20-7-22 13:03

我的回復係僅僅針對前半句:“今年29個榜眼”。
“曾有人持有與你想同德觀點”係指:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835769&extra=page%3D1&page=2
當中26#即截圖:

而正好你亦有類似觀點,當然,你可以話係你僅僅指“協恩”個7個而非前面的29個或當中的女生14個。

kimlam953 發表於 20-7-22 22:35
保一有話唔包咩?佢只係話當中有M1/M2啫嘛
睇上一個回復:保一個7個5**當中包一個m1/m2的5**,即證明了截圖中的該會員的觀點錯誤!即6個5**的榜眼係裏面沒m1/m2的5**。明未?!

medicine 發表於 20-7-22 23:45
睇上一個回復:保一個7個5**當中包一個m1/m2的5**,即證明了截圖中的該會員的觀點錯誤!即6個5**的榜眼係裏 ...
即係講報道中的榜眼不會係5個5**再加一個m1/m2的5**甘解

medicine 發表於 20-7-22 23:45
睇上一個回復:保一個7個5**當中包一個m1/m2的5**,即證明了截圖中的該會員的觀點錯誤!即6個5**的榜眼係裏 ...

唔同意,maths or M1/M2 只選高分個科,所以6個5**的榜眼並一定所有都沒m1/M2.

kimlam953 發表於 20-7-22 23:50
唔同意,maths or M1/M2 只選高分個科,所以6個5**的榜眼並一定所有都沒m1/M2.
...
——————
——————

學好中文先……

medicine 發表於 20-7-22 23:52
——————
——————

我真係好唔明你講嘅野...........

kimlam953 發表於 20-7-22 23:54
我真係好唔明你講嘅野...........
邏輯推理。
報道當中“29個榜眼6科5**……有7人在m1/m2考獲5**……”

而你們講:可能係5科5**加m1/m2的5**尼……

前一個會員PCCW2017係咪持該觀點:5科5**+m1/m2的5**?即29個6科5**的人當中有該7個係有一科m1/m2的5**丫???!!!

保一的一個個案是否清楚明白地否定了以上觀點???!!!

medicine 發表於 20-7-23 00:01
邏輯推理。
報道當中“29個榜眼6科5**……有7人在m1/m2考獲5**……”

我同意pccw2017所講。保一無define過該七科5**係榜眼定超級榜眼,唔明有咩咁指標示
‹ 上一主題|下一主題