用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇媽媽放bb係沙田新翠托嬰所架?
樓主: winwin815
go

有冇媽媽放bb係沙田新翠托嬰所架? [複製鏈接]

Re: 有冇媽媽放bb係沙田新翠托嬰所架?

jsbaggio 寫道:
[quote]
maman 寫道:
jsbaggio

你找了近嬰園未呀?呢排學期尾,區區都應有位呀!

第時你過了BK新版話我地知。

hi maman/hyma

just settle down with the new flat. 唔知係呀b大左,定不嬲都係咁我唔知,而家佢不知幾頑皮,唔鐘意時就呱呱叫,直至你就範為止,激死我!

因有好多考慮因素,暫時會由婆婆湊住先,睇定d再算。

另,有冇留意我囡呢張戴黑超的新相,係學校同佢影,真估唔到佢係學校影左咁多相,真係懷念返學的日子,而家公公成日都話,如果真係要返就返番新翠嬰院,因未必間間好喎( 不過而家住到咁遠就難d囉)。 事實因我囡返左嬰院後,我身邊好多朋友都對托兒所有所改觀呢!   [/quote]

小朋友開始大就會有自己的個性及意見, 係好事, 証明你個囡又學多左野啦 , 係呀, 新翠時不時都會同佢地影相架, 你個囡帶超呢幅相又幾cute喎, 唔知仲有無機會見到你個囡呢 !!

係呀,育嬰院會幫bb影相,咁幾好喎....
其實你地覺得係咪小朋友真係多病痛左呢
咁你地有冇幫小朋友打左水豆針先呀....

jsbaggio

你住哪一區?睇下我識唔識有人懂過個區的嬰園?

我個b都影過呢d「古靈精怪」相,戴過假髮添呀!

my1215sui

你個case,就算你個細b唔返育嬰園,都會因為哥哥返幼兒園�育嬰園,帶了病菌回家而生病囉!

細路仔一定要病下先有抗體架,係必經的階段,返育嬰園只會比佢早左接觸病菌,唔返嬰園,第日返幼兒�稚園都會病架,返左嬰園到第時上幼兒園,有機會唔會病咁多添。

maman 寫道:
my1215sui

你個case,就算你個細b唔返育嬰園,都會因為哥哥返幼兒園�育嬰園,帶了病菌回家而生病囉!

細路仔一定要病下先有抗體架,係必經的階段,返育嬰園只會比佢早左接觸病菌,唔返嬰園,第日返幼兒�稚園都會病架,返左嬰園到第時上幼兒園,有機會唔會病咁多添。

你都講得對,唉...決定左就吾好想其他呀,總之咁多人就咁多把口,都吾知聽得邊個講,總之我同老公想法一致就ok啦,係咪

maman 寫道:
jsbaggio

你住哪一區?睇下我識唔識有人懂過個區的嬰園?

我個b都影過呢d「古靈精怪」相,戴過假髮添呀!

thanks.  我而家住藍田,近婆婆家。其實早兩天剛剛官塘間嬰院覆左有位,但因亞囡是否返學都要婆婆湊(coz我夜收工),故婆婆話費事煩,加上經濟問題,暫時會由佢湊住先,希望亞囡唔會被縱壞。

hyma 寫道:
小朋友開始大就會有自己的個性及意見, 係好事, 証明你個囡又學多左野啦 , 係呀, 新翠時不時都會同佢地影相架, 你個囡帶超呢幅相又幾cute喎, 唔知仲有無機會見到你個囡呢 !!

yeah yeah, 有機會的話會返學探下大家

jsbaggio

我知,係「趣樂」嘛,個度嬰園+幼兒園,真係可以一條龍讀到六歲呀!學費仲平過新翠,不過佢地1:8,新翠細組b係1:6。

在TKO維景灣畔有一間保會育嬰園,實情入維景灣畔都在藍田個面入,同埋地鐵藍田站下一個站就係調景嶺,都近你喎!

保會嬰園送尿片添,新翠返而唔送。

你或者延展,咁可唔可以唔駛婆婆湊?

bb適應新環境需要時間?或是他需要多些時間,你個bb幾大?

差不多11個月,最參就係婆婆日日哦好煩,仲要等到幾時先好O的呢

bb放學回家的生活是怎樣?幾點吃飯,睡覺....佢需要有規律的生活,又開始學行,學說話,學吃飯......又未識表達,可能會比較容易發脾氣,不如同育嬰院姑娘或主任傾

AE

我估你個仔在育嬰園happy過在家,咪喊咯...

通常每個b在園內都好乖,返到家先hup爸爸媽媽。

因為在嬰園內有朋友仔,有集體生活,BB的精力可以發洩到,我們反而不是太了解bb,有時他想做在園內做到的事,在家做不到,咪喊囉...

試過我個b食粥就喊,我唔知點解,後來同姑娘了解過,估佢係未肚餓�想玩�想訓�想自己拿匙吃等,每個階段都唔同,唯有多d同學校溝通先得。

好多bb在園內都係「一切正常」,返到家才扭扭。

建議你同姑娘溝通下。

多謝謝大家O既安慰,我會比心機,找時間我約主任同婆婆(三個人)傾傾會比較好些,心情都好了

係咪係bb未懂性時, 例如2個月大, 就放佢去會好d呢?
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

maman 寫道:
my1215sui

完全認同你的講法,因我個仔都係返新翠的   

maman,

thanks your info.  早前都做左research都知,但$貴d,最重要其實我地每晚都要到婆婆吃晚飯(coz冇時間煮+我根本唔識煮 ),點都要婆婆幫下忙。另,我申請唔到資助,但支出又多... ,anyway,睇定d睇下遲d點。

maman 寫道:
jsbaggio

我知,係「趣樂」嘛,個度嬰園+幼兒園,真係可以一條龍讀到六歲呀!學費仲平過新翠,不過佢地1:8,新翠細組b係1:6。

在TKO維景灣畔有一間保會育嬰園,實情入維景灣畔都在藍田個面入,同埋地鐵藍田站下一個站就係調景嶺,都近你喎!

保會嬰園送尿片添,新翠返而唔送。

你或者延展,咁可唔可以唔駛婆婆湊?

winwin815 寫道:
係咪係bb未懂性時, 例如2個月大, 就放佢去會好d呢?

我覺得越細入亞b就會越容易適應,當然我都見過有d  bb是適應力比較高,但通常一大左先返學(無論是嬰院定將來返nusery),小朋友都需要時間適應,有d幾日,有d返足成年都係喊住返學我都聽過;不過通常都係返學的路程喊,係學校係開心的。做家長係會唔開心同難受d,真係可以訓練我地的EQ,唯有多d同亞b講下返學的野or睇d小朋友返學好開心的圖書/TV。

各位加油!

我都覺得bb未識認人會好o的,所以我打算女女兩個月到先放落去育嬰院,而哥哥就九月比佢入讀,因為佢要多時間去適應

‹ 上一主題|下一主題