用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

十月媽咪,

係呀,果張「免疫注冊記錄」即係針咭呀,通常
小一入學時要交張卡由學校保管直到小六畢業,
因為 P.1 & P.6 都有一支針要打,衛生署會派注
射隊到學校為呢兩個級別既學童打針,之後會蓋
印證明已替該名學生注射過那枝針,所以我估注
射隊果邊唔會接受影印本,妳唔見左張卡最好儘
快返去母嬰健康院申請補領喇!!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-30 22:15 發表
fyeung,
你指既"免疫注冊記錄", 係咪即係針咭呀? 如果係...就大鑊喇...我唔見左個本正好耐架喇, 淨係得個影印本...帶影印本唔知得唔得呢?!

我到時都會帶埋個女去, 仲會帶埋個老公, 你見到一家三口既, 一個六呎 高既 ...
穎晴媽咪

穎晴媽咪,
首先要謝謝你解答...其實我都知係要去補領的, 不過我見通告話係響"注射小一嗰支疫苗"之前交番學校就得, 好似無講明一定要聽日交架, 我有無理解錯份通告?

仲有仲有...其實我都唔肯定係咪真係唔見左個女張針咭的, 我明明放左響佢個"雜物房", 但早排搵極唔見, 而六月尾嗰陣, 我地已經訂造過晒個女間房D傢俬, 預計八月頭會送到, 到時逐個FILE, 逐樣野重新執一次, 希望搵得番啦, 如果都搵唔番, 咁真係開學前要去補領喇! 唉....補領就煩, 事關我住TKO嘛, 但阿女張針咭既紀錄, 係響MOS架...

原帖由 穎晴媽咪 於 09-7-31 09:00 發表
十月媽咪,

係呀,果張「免疫注冊記錄」即係針咭呀,通常
小一入學時要交張卡由學校保管直到小六畢業,
因為 P.1 & P.6 都有一支針要打,衛生署會派注
射隊到學校為呢兩個級別既學童打針,之後會蓋
印證明已替該名學生注射過那 ...

阿十,

唔使聽日帶都得,打針之前帶.
希望你快d搵番出黎啦!!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-31 09:13 發表
穎晴媽咪,
首先要謝謝你解答...其實我都知係要去補領的, 不過我見通告話係響"注射小一嗰支疫苗"之前交番學校就得, 好似無講明一定要聽日交架, 我有無理解錯份通告?

仲有仲有...其實我都唔肯定係咪真係唔見左個女張 ...

fyeung,

已經覆PM, please check.

Wallwini,

你好細心呀! 放心我唔會著高鞋, 拎咁多著高鞋咪即是搵自己笨?!

原帖由 fyeung 於 09-7-30 19:41 發表
bird-bird,

當日我朋友比我睇架係一張leaflet,上面有粉紅及粉綠個個,書展中所見到,印象之中好似係for大d架小朋友.

咦,當日會好難認架喎.please check pm.

Wallmini,

HKD 3,131.00係寫支票,係個頁最低寫左payable ...

死囉, 今晚要記住搵針咭.......係咪最遲開學要交比學校??

原帖由 fyeung 於 09-7-31 09:27 發表
阿十,

十月媽咪,

係呀,應該開學前交番就無問題!

照妳咁講我諗張針卡應該仲係屋企喎,可能一
下子忘記放左去邊 je,慢慢搵啦,我都試過無
數次,一急就越搵唔到,希望妳開學前搵番張
卡就唔駛煩啦!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-31 09:13 發表
穎晴媽咪,

仲有仲有...其實我都唔肯定係咪真係唔見左個女張 ...
穎晴媽咪

原帖由 bird-bird 於 09-7-28 14:51 發表
Hello ccbrown,

妹妹又多一個同班同學啦, 歡迎, 歡迎!! 8 月1會唔會同女兒一齊去註冊呀? 希望到時見到你啦.

Hello bird-bird,

好高興認識你, 希望我們的囡囡可以快些適應小一的新生活啦。

另外請問各位家長, 明天是否只有小一註冊呢? 我想和囡囡一起去,但怕會很多人。

Wallwini,

多謝提醒.
唔會穿高跟鞋咯.可以想像聽日好忙,我著平底鞋,方便走動.

原帖由 Wallwini 於 09-7-31 08:28 發表
fyeung,

謝謝妳的提醒, 差點忘記HKD600.00收據.

唔知會否到新校舍? 如果是的話就最好不要穿高跟鞋, 免得把地板弄花.

ccbrown,

聽講其他班級已經於7月頭註冊啦, 所以我估聽日只有小一註冊, 我會帶埋妹妹去, 等佢可以早的參觀到間學校

原帖由 ccbrown 於 09-7-31 10:31 發表

Hello bird-bird,

好高興認識你, 希望我們的囡囡可以快些適應小一的新生活啦。

另外請問各位家長, 明天是否只有小一註冊呢? 我想和囡囡一起去,但怕會很多人。 ...

Dear 各位心情緊張又興奮家長,

我們明天除了帶重要的文件之外, 如果也會帶家裡的小公主去學校, 就記得為她們準備防蚊措施(這兩天下過雨), 免得被小蚊蚊親吻.

回覆 16# Wallwini 的文章

Dear all,
我囡囡係1 C, 想問通告話明天8am-12pm, 係咪準時8am到?
定係8-12去註冊都得??
謝謝~
fromgod

係8-12 時去註冊都得!!  

原帖由 fromgod 於 09-7-31 19:26 發表
Dear all,
我囡囡係1 C, 想問通告話明天8am-12pm, 係咪準時8am到?
定係8-12去註冊都得??
謝謝~
fromgod
穎晴媽咪

fyeung,
我望就係咁望...我總係覺得, 一係就響自己屋企, 一係就響阿媽屋企...阿媽嗰邊反轉過唻搵都無, 所以九成應該響自己屋企的, 但我d失憶症成日發作, 搞到唔知d野放左響邊, 真失敗啊!

我同我家小姐講, 聽日如果佢唔駛我叫, 七點鐘識得自動彈起身既話, 我聽朝就帶佢出街食早餐....食完就出發去學校買書! 你到時認住我家既排骨精喇!

穎晴媽咪...
好想同你相認下呀...查實你係咪都係住tko, 你囡囡係咪都有響將軍澳中心跳ballet呀?!

原帖由 fyeung 於 09-7-31 09:27 發表
阿十,

fyeung,
Thanks .... 妳好細心呀! ^ - ^

All,
見到帶支票呢項順帶一提,我今日打去偉發
度問過,明日係學校買書亦可以以支票付款
架,咁就不用帶咁多 cash 係身呀!

原帖由 fyeung 於 09-7-30 13:32 發表

bird-bird,

唔好咁講,大家互相提醒下.有時忙,好多野我都會搞錯.
仲有要帶文件.
如下:
1. information sheet 3頁
2. autopay form 2頁,要帶bank account bank
仲有係form後面寫中文名+班別
3. 家長教師會form + HKD 100 cash
4. 出世紙正本
5. 免疫注冊記錄(我都帶埋)
6. 支票HKD 880雜費
7. 帶支票
8. 已交HKD 600註冊費的便條
唔知仲有無漏??

另外,我問左偉發,當天P1書都可以散買.

個日唔帶囡囡去咯,佢有活動.你到時見到個媽咪大包細包個個咪我囉, 到時見.
穎晴媽咪

十月媽咪,

係呀,我住係新都城一期附近架!
尋日 fyeung 同我傾電話,傾傾下至知原來我個
女同妳個女係同一間 ballet school 上堂,真係
好橋呢!!

芷晴有講過上堂時 Miss Chan 曾經問過班中既
小朋友會讀邊間小學? 佢話有兩位同學仔都係讀
GHS,一位姓萬,另一位姓李,妳囡囡貴姓呢?

依家暑假我地返 Mon ~ Wed,妳囡囡係咪都
係呢三日呀? 到時真係要相認喇,唔駛我咁悶
次次都係坐係張梳化度發呆,再唔係就等到
眼訓。

原帖由 十月媽咪 於 09-8-1 00:17 發表

穎晴媽咪...
好想同你相認下呀...查實你係咪都係住tko, 你囡囡
係咪都有響將軍澳中心跳ballet呀?!

穎晴媽咪

穎晴媽咪,

咁我應該好sure你就係芷晴媽咪喇, 因為阿女嗰日一落堂, 又係咁同我講, 佢話: 媽咪, 原來芷晴都係讀德望呀!....(芷晴即係邊個呀?)...呢...芷晴響嗰度呀!

跟住第二日....芷晴探完熱, 走埋唻問我女: 你係咪都係讀德望呀? (我女: 係呀, 我讀1A班呀, 你呢?) 芷晴答: 我讀1B呀!

由於我認得你女, 所以其實我已經好肯定到你係邊個喇...而我呢...我肥C大隻的, 小丸子頭 (最近剪左頭髮, 竟然有人問我: 你做乜剪個小丸子頭呀?....心諗...唔係嘛? 似小丸子咩? 我剪完個頭, 至發覺...呢期好多人個髮型都係咁既款架喎....) 戴眼鏡....有無印象?! 阿女都係跳星期一二三, 每次阿女去跳舞, 我一係就走街盪, 一係就坐響B房門外既長櫈度發吽豆....聽朝等我睇下見唔見到你, 如果見到你, 我就走埋去同你相認!

原來仲有一個姓李既同學仔讀GH呀? 芷晴有無話係李乜乜呀?

原帖由 穎晴媽咪 於 09-8-1 00:34 發表
十月媽咪,

係呀,我住係新都城一期附近架!
尋日 fyeung 已 call 我告之原來我地兩個女係
同一間 ballet school 上堂,真係好橋呢!!

芷晴有講過上堂時 Miss Chan 曾經問過班中既
小朋友會讀邊間小學? 佢話有兩位同學仔都 ...

十月媽咪,

呵呵 ... 原來一早被妳點左相添,hehe ...
我記得妳囡囡係舊年既 2008 樂在舞中得
過獎架 .... right? 真係好叻女呢!

另一位同學仔叫李卓桐呀

原帖由 十月媽咪 於 09-8-1 00:53 發表
穎晴媽咪,

咁我應該好sure你就係芷晴媽咪喇, 因為阿女嗰日一落堂, 又係咁同我講, 佢話: 媽咪, 原來芷晴都係讀德望呀!....(芷晴即係邊個呀?)...呢...芷晴響嗰度呀!

跟住第二日....芷晴探完熱, 走埋唻問我女: 你係咪 ...
穎晴媽咪

剛剛註冊完回到家中, 很開心因為今天小女正式成為德望學生, 還可以見到班主任, 不過d書好重.

我都是住新都城, 第時每朝要五時半起床, 冬天真辛苦

Wallwini,

你咁快去完返屋企嗱 ,我1030先出發(因阿囡要學跳舞),今日多唔多人?有冇得參觀新校舍?

Wallwini,

買書有冇袋,定要帶環保袋?

‹ 上一主題|下一主題