用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 九月入讀 聖方濟各小學 家長聚會
樓主: LeungLeungMom
go

九月入讀 聖方濟各小學 家長聚會 [複製鏈接]

Re: 九月入讀 聖方濟各小學 家長聚會

我一,二年級書及工作紙比晒人, 因為要搬屋, 所以冇留住. 實其開學時, 老師就會派G.E.Notes, 到時溫習都未遲, 反而早d溫定G.S. & Literature 及背定中文課後詞語, 另外如果唔識打字(中文&英文)最好練定.

Dear fion414, MayFiar, Wendylimb,

May  I have a copy of the G. E. Note , Please?

FION

我想問, literature, 即係要睇個兩本reader, 咁要唔要佢地串字呢? 另外, 小一就學英文打字??

fion414 寫道:
我一,二年級書及工作紙比晒人, 因為要搬屋, 所以冇留住. 實其開學時, 老師就會派G.E.Notes, 到時溫習都未遲, 反而早d溫定G.S. & Literature 及背定中文課後詞語, 另外如果唔識打字(中文&英文)最好練定.

小一就學英文打字??

:-D :-?

heihei媽,
Literature即係兩本reader, 最好早d溫習, 要串生字及理解故事內容, 有填充題, 選擇題, 是非題, 問答題等等(但考試佔分不多), 家長可以想一些問題給小朋友做, 例如你喜歡哪個人物? 這個故事教導我們要什麼? 你覺得主角性格如何?
因為學校每年都舉辦中文輸入法比賽, 另外有網上功課做, 到了2年級, 有些project需要用Powerpoint, 小晝家等等. 我認識有位家長把網上功課列印出來, 叫小朋友把答案填上紙上, 然後那位家長自己網上做, 因為她說兒子打字慢, 自己打快d!

csbaik,

小一平時用電腦做功課數量唔係好多, 只係長假期(聖誕節,新年及復活節)比較多網上功課, 而老師都會比時間小朋友適應的, 不用擔心!

[因為學校每年都舉辦中文輸入法比賽,

CAN YOU TELL ME WHICH METHOD (中文輸入法) WILL USE IN SFA?

4R ,

學校本身推薦用九方輸入法, 但小朋都可以用其他輸入法參加比賽, 學校冇規定用哪一種輸入法!

多謝你教路!!!

感激不盡!!!

唔......咁真係要快開始講故事先啦.  係呢, 佢地平均幾耐教完一個故事架?

heihei媽,
平均2-3堂教完一個故事, 但不是順序教, 可能教完第1個故事後會教第3個故事.
P.1就開始寫cursive ,到P.2英文默書,平時功課,測驗等等就要用草寫, P.3學生就要用鉛字筆寫. 我個仔P.1英默有unseen, 到P.2中英默都有unseen, 但只是少量, 聽聞到了P.3, unseen又多, 老師又讀得快...

fion414,

好耐無見你出現啦 ! 我估我個仔要到8月27日開插班生家長會先知插去邊班. 希望遲d見到你.

BTW, 去A,B或C 班有無分別?有無邊班叻D??

fion414,

有無課堂教打中英文字, 另外, 九方輸入法有無書買來學, 我都唔識這輸入法, 點教佢   

水啦,我剩係識手寫板       

fion,

真係唔該晒你呀.

Unseen dictation........... 死啦. 所謂既unseen 係咪其實佢地都come across 過不過唔係課本入面架定係佢地聽都未聽過架?....... 每次默幾多個呀??

唔.....我自己唔識九方wor. 咁佢地上堂會唔會教, 如果我自己教佢倉頡, 咁咪好亂囉..

Hi wendylimb, S.O.S, heihei媽,

唔洗驚! 電腦堂會教九方輸入法, 我個仔打字都好慢, 九方都只係識打一些簡單字及自己個名, 我都又教佢速成, 佢都冇混亂.
可參考--九方教學示範短片及免費下載版

heihei媽,
unseen 唔會好深, P.1英文多數默生字, 間中默1,2句. P2中英文都係默大約10句, 唔洗驚, 平時默書d分唔會計落成績表, 而考默係有範圍的.
Wendylimb,
班班差唔多, 係無分邊班叻d, 不過有關資優班情況我就唔係太清楚, 因為上次學校有個"資優教育模式計劃分享會"及"資優教育小組家長座談會"我都冇時間去聽, 等我去八下收下風再話比妳知!

各準小一家長 :

請問你們有否於6月9日交學費時買埋小一書籍, 當日在學校同偉發買齊嗎 ?  有否欠書 ?
我當時未買, 今日問過九龍城偉發, 佢地話SFA小一書全部已齊, 可隨時去買.

各準小一家長 :

我未搞,明天可能搞校巴先,因為我仲等緊考門結果,不過我都幾會好微!預左冇!    就変長頸鹿.

fion414

感激不盡        
‹ 上一主題|下一主題