用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小學讀local school,中學才轉國際?
樓主: kayan37
go

小學讀local school,中學才轉國際?   [複製鏈接]

kct18 發表於 18-4-7 11:19
大家成日講中西合璧,bilingual,但就係好難取到平衡。
有個問題想問,耀中係咪似中餐多D?
但又加咗外國廚 ...

IS vs LS 並非只係教學語言不同。

kct18 發表於 18-4-7 11:19
大家成日講中西合璧,bilingual,但就係好難取到平衡。
有個問題想問,耀中係咪似中餐多D?
但又加咗外國廚 ...

補充,IS 並非中西合璧,而亦少有 IS 真的 bilingual ,
一般國際學校文化,有偏向較西化,學生一般都是英語為母語,
YCIS 是比較本地化的國際學校,差不多全部是華人,學生亦主要以中文為母語。
但即使用 YCIS 為例,也不能說像 LS 。
YCIS 並非用本地課程,老師雖然可能是香港人,但也不會如 LS 咁教。
是否兩頭唔到岸,要看學生自己本事。
本地名校也有人讀唔成書,YCIS 也有人入 ivy league。

964000 發表於 18-4-6 17:20
最怕人人都補得你唔補,你隨時變成全班最落後,老師就説你進度慢了!逼著你又補,希望這種風氣不要在IS成 ...

我仔女冇補,冇落後。
我見大部分有補的小朋友,變成依賴,覺得上堂可以 hea ,結果成績又唔見特別好。
"補習",其實是家長心魔。

nintendo 發表於 18-4-7 11:45
我仔女冇補,冇落後。
我見大部分有補的小朋友,變成依賴,覺得上堂可以 hea ,結果成績又唔見特別好。
" ...

絶對同意

ACE2126 發表於 18-4-7 12:07
同意補習是家長心魔,IS LS 一樣。心急,驚執輸。
lS,亦其是低年级,無考試测驗比家長睇成绩。
如喜歡比較、想show off,或怕蝕底的家長千萬不要選lS,因家長心魔太盛,會唔自在。番去local 玩競爭遊戲好D!

freespeech 發表於 18-4-7 17:11
lS,亦其是低年级,無考試测驗比家長睇成绩。
如喜歡比較、想show off,或怕蝕底的家長千萬不要選lS,因家長 ...

但最緊要自己遠離怪獸家長(梗有一個係左近)

964000 發表於 18-4-7 17:16
但最緊要自己遠離怪獸家長(梗有一個係左近)

唔使遠離,只要你的决定係唸過度過先做,唔會咁容易受人影响的。

三人行必有我師焉,佢地補習的做法你唔同意啫,唔等于其他嘢唔值得你借鏡。

回覆 behd 的帖子

如果小朋友由細返IS,為何要補Eng lit.  

Jane1983 發表於 18-4-7 20:24
唔使遠離,只要你的决定係唸過度過先做,唔會咁容易受人影响的。

三人行必有我師焉,佢地補習的做法你唔 ...
你見BK幾多人左想、右想,就知唔係咁多人想得清楚!

freespeech 發表於 18-4-7 23:33

凡事有個過程,唸唸吓就好清楚。幼稚園初小時期,家長有反覆或懷疑自己都好正常,畢竟呢個年代仔女係心頭肉,人人唯恐做得唔够。

freespeech 發表於 18-4-7 23:33

左想,右想唔係問題。問題係愈想,愈聽意見,愈亂,因為自己唔知自己要乜。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Being undecided is normal and fine, these people are genuinely interested to hear other's opinions so as to help them make up their minds. They may ask further questions to clarify but usually they do not challenge other's comments.

More often than not, many have already decided but still ask, because they seek to reconfirm and strengthen their undisclosed decision. These types of threads are likely to lead to arguments.

回覆樓主

原來依個post已經係一年前出,update下大家,我最終係為小朋友選擇左一間中文比較強既through-train國際學校,下年9月就開始讀kindergarten了! 決定由幼稚園讀起!再次多謝大家的分享,我真的獲益良多!

回覆 freespeech 的帖子

你好心水清呀,若需要補?真的差不多呢

kayan37 發表於 18-12-2 21:30
原來依個post已經係一年前出,update下大家,我最終係為小朋友選擇左一間中文比較強既through-train國際學 ...
可以分享一下邊一間嗎?

JunJunJu 發表於 18-12-6 17:59
可以分享一下邊一間嗎?

KCIS
‹ 上一主題|下一主題