用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國機場快速測試 Covid 19
樓主: lee2046
go

[英國] 英國機場快速測試 Covid 19   [複製鏈接]

醒目開學勳章

一家三口 發表於 20-11-20 13:37
謝謝!

往酒店指示

醒目開學勳章

惟有見步行步,出到機場再睇下咩環境

回覆樓主:

機場就有酒店,唔明點解政府唔用,要用青衣個間

manman333 發表於 20-11-20 15:01
應該係好多酒店都唔肯接呢單生意,風險好高,政府又唔可以強制,又比人話引發好多問題

manman333 發表於 20-11-20 15:01

有心要做, 機場搵個地方出來或亞博 度整個Lab 做化驗 , 縮短等候時間 , 好過安排酒店比旅客住 ,但成本上係點我就唔知 , 但過程就會簡單很多 。

katrinafu 發表於 20-11-20 17:48
有心要做, 機場搵個地方出來或亞博 度整個Lab 做化驗 , 縮短等候時間 , 好過安排酒店比旅客住 ,但成本 ...

政府已經係機場做梗另一個測試, 呢個係自願性質。 本來22 號可以改用呢個。 呢個測試只係需要1-2小時。 好可惜過去大部分返來既人都唔肯做兩個( 其實都係攞口水) 結果data 唔夠, confirm唔到個準確性。 所以依家延長繼續攞data。

如果大家返來唔嫌麻煩最好做埋。 以後可以方便其他人

hiddenhero 發表於 20-11-20 17:52
政府已經係機場做梗另一個測試, 呢個係自願性質。 本來22 號可以改用呢個。 呢個測試只係需要1-2小時。  ...

可能d人覺得深喉都已經是必須,再做多個映等候時間又沒有快到,所以唔做呱。

呢個是為了旅遊氣泡而做的PCR檢測, 試驗期就不收費, 日後收$499。

katrinafu 發表於 20-11-20 20:25
可能d人覺得深喉都已經是必須,再做多個映等候時間又沒有快到,所以唔做呱。

呢個是為了旅遊氣泡而做的PC ...

我會比錢做。 時間縮短好多。

Pizza_Hut 發表於 20-11-20 12:51
好似兩萬幾,坐EK , 杜拜轉機,當時我出左幾套機票,邊間飛得就坐邊間

兩萬幾(emoji)

hiddenhero 發表於 20-11-20 22:29
我會比錢做。 時間縮短好多。

所以咪話政府一早就要咁做,能縮短時間,收錢都會有人肯去做 。

提供酒店都要成本 ⋯⋯

回覆 hiddenhero 的帖子

好像快測只為方便出外人士,而不是抵港人士用的。。。12小時等候,真係比人閙爆。 12月高峰期來緊。。唉。。

spain 發表於 20-11-21 16:25
回覆 hiddenhero 的帖子

好像快測只為方便出外人士,而不是抵港人士用的。。。12小時等候,真係比人閙爆。 ...

我係機場問過, 係會用來代替依家既檢測。 當然可能分stage處理。

就算係for旅遊bubble, 咁起碼呢班人唔會同其他人爭資源。 但係anyway 依家唔夠數據。 繼續努力等。

CX 得番早機 ETD1115hrs, 如book Collinson  同日最早上7時做test唔知趕唔趕得切checkin, 不知最近有無人都是CX早機在當天早上T2做 COVID test 嗎?

fairybaby 發表於 20-11-24 00:03
CX 得番早機 ETD1115hrs, 如book Collinson  同日最早上7時做test唔知趕唔趕得切checkin, 不知最近有無人都 ...

是趕得切,最近都好多人做;但我個女是早一天做,因住得遠,早一天在機場住一晚洒店(她早book酒店,都是40幾pounds一晚-房間是細但整齊乾淨)

fairybaby 發表於 20-11-24 00:03
CX 得番早機 ETD1115hrs, 如book Collinson  同日最早上7時做test唔知趕唔趕得切checkin, 不知最近有無人都 ...

趕得切, 但要7點鐘到希斯路機場都有難度, 因為有時出倫敦會塞車

回覆 raytong 的帖子

May i ask if my daughter takes the flight CX 11:00am on 11/30 back to HK , can she book/go for Collision test at Heathrow one day earlier (11/29 around 5:00 pm)?  If so, does she have to wait for the test result at Heathrow on 11/29?  Thanks.

SINSINMUM 發表於 20-11-26 16:15

May i ask if my daughter takes the flight CX 11:00am on 11/30 back to HK , can  ...
Yes, can do test one day earlier. Test occurs in the basement. They would tell her to wait ( at arrivals level) for the result, around 1.5 hours , they will email her to let her know when the results are available and can be picked up (printed copies. )

ec8333 發表於 20-11-26 17:43
Yes, can do test one day earlier. Test occurs in the basement. They would tell her to wait ( at arri ...

見booking有這個提示,其實係咪唔使理早一日做都可以?

可以 , 但如果CX 11:15 am 機 , 可能好趕 , 因為有報告才可以check in

SINSINMUM 發表於 20-11-26 16:15

May i ask if my daughter takes the flight CX 11:00am on 11/30 back to HK , can  ...

Sorry missed your issue. ec8333 had explained clearly
‹ 上一主題|下一主題