用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 被過份吹捧的學校
樓主: lingling1219
go

被過份吹捧的學校   [複製鏈接]

lingling1219 發表於 21-7-11 14:25
大膽開個post, 每人舉出被過份吹捧的學校, 比家長清楚不要被名氣矇蔽   
明知會比人插爆, 但都 ...

樓主甘勇既,尼度話某些校吾得系死罪,總有理由駁你,會叫你睇數據,無數據就會話數據不能作準

bbc2018 發表於 21-7-13 11:42
其實近年只係講本地升學數據,根本對傳统名校欠公平,如St Mary, Marymount, Good hope等。 可能某些人佢 ...
如果學校只開辦NSS, 無論留港升學定去海外升學 (大學), 點都要睇DSE成績吧?
所以我近年都放棄睇入U率, 集中睇DSE

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

angiehouse 發表於 21-7-13 12:26
樓主甘勇既,尼度話某些校吾得系死罪,總有理由駁你,會叫你睇數據,無數據就會話數據不能作準
...
好似岩岩先見到一支千里勤王的長隊伍(長編大論)

回覆樓主:

其實樓主無話尼两間吾好,只系話過份吹捧者,不過總有擁護者不滿

angiehouse 發表於 21-7-13 12:42
其實樓主無話尼两間吾好,只系話過份吹捧者,不過總有擁護者不滿
所以咪借勤王之名行討伐之路咯

medicine 發表於 21-7-13 12:33
好似岩岩先見到一支千里勤王的長隊伍(長編大論)
係邊度?

回覆 angiehouse 的帖子

睇數據唔係問題

點演繹數據,係咪只睇數據,就識見/價值觀。

有堆叻有堆唔叻嘅放洋讀書/轉I-school,同無嘅一齊比DSE 成績

廣收運動員嘅學校同專攻讀書嘅學校一齊比DSE 成績

IB/AL 有咩成績,唔計。

公唔公道,睇你捧邊間啫。

ucw 發表於 21-7-13 13:18

睇數據唔係問題

不公情況其實無可避免亦無可消除, 當A/B兩校各方面一樣, 可能大多數人都會選名氣較高既A校, 咁名氣高低, 又是否公平呢?

要公道呢, 可能真係要好似EDB個理念, 取消所有派位組別, 升中時大家一齊盲抽; 甚至要去北韓, 統一由國家安排

如果有一日, 所有學校可以開辧既課程, 收生要求同畢業生出路都必須按既定指引同途徑去實行, 咁係咪公道呢? 但又係咪各位所希望見到既呢?

如果乜都講公道, 恐怕只會淪為公平膠

subb    發表於 21-7-14 09:33
b3410    發表於 21-7-13 14:05
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ucw 發表於 21-7-13 13:18

睇數據唔係問題

仲有係你出 4 +,就一定係 5 + 唔見得人。 你將 本地/放洋 分兩條隊,好明顯係做數踢高三大率。 我嘅認為係事實,你咁做一定係有古怪 ~~~

mcl203 發表於 21-7-13 13:27
仲有係你出 4 +,就一定係 5 + 唔見得人。 你將 本地/放洋 分兩條隊,好明顯係做數踢高三大率。 我嘅認為 ...
我會認為, 如果過往一直出開5+, 忽然改出4+, 就可能係5+出咗事
但如果過往一直都無出, 咁其實無得估計

mcl203 發表於 21-7-13 11:36

果啲網友話睇過卷㗎,無乜特別,仲好似補過JS初/高小生,佢 ...
JS啲卷咪同SPCCPS啲卷差唔多, 好似簡單實則刁鑽至極.

回覆 hkpapa852 的帖子

唔識分何謂公平膠,正如只睇數字,都唔係一句數字膠,就贏咗個討論。

睇公開試數字,唔反對。的確有學校靠名氣吸客,然後隱藏不利招生的公開試成績數字;或者以支持者、網絡公關公司於討論區吹捧,引叻仔叻女入讀,fake it till they make it。

只係同時,認識它背後的限制,以及以此為唯一判準的代價,一到直資自行派offers,唔好只憑<5% 5+ 4+差別,輕易話一定揀一間over 另一間,就好好。

學校有無勸人drop 科,限制開班數目谷靚平均數?

學生有無壓力太大嘅情緒問題?

少咗個人入MBBS,多個港隊下個禮拜去奧運,不過5率跌,係咪又唔好揀D校Y校?

一條龍減輕升學壓力,全開放中一收生唔要親生仔,係咪S校就蠢,H校就當頭起?

下個星期又放榜。除咗睇成績,多睇背後無反映嘅嘢,唔死人嘅。

b3410    發表於 21-7-13 15:01
kimlam953    發表於 21-7-13 13:58

ucw 發表於 21-7-13 13:48

唔識分何謂公平膠,正如只睇數字,都唔係一句數字膠,就贏咗個討論。
每個人都有自己既考量, 亦應該要問清楚自己到考量D乜
正如我一向唔好體藝, D1D2呢D我真係唔care

如果真係想文武體藝俱傳, 不如問清楚自己, 子女係咪真係有咁既能耐好過啦!

VR永遠係好, R永遠係殘酷

pccw2017 發表於 21-7-13 13:41
JS啲卷咪同SPCCPS啲卷差唔多, 好似簡單實則刁鑽至極.

我係連自己小朋友啲卷都唔睇嘅,就係初小聽人講佢小朋友好叻,某日路過見佢用手指,乜人哋咁叻你咁㗎,出過三晚力,火到,以後唔係有緣,千祈唔好見~~~

咁平均5+ 4+ 又會計埋班D1 D2 嘛。

所以當解讀數字嗰陣,咪應該Factor-in 呢啲因素。

一間齋sports 輕學業嘅學校
一間想畀學生自己揀sports 定學業嘅學校
一間唔想學生理其他嘢,只要學業嘅學校

反映辦學理念不同,咁比起計A校核心科5率領先B校3.8%,似乎更關揀學校事。

hkpapa852 發表於 21-7-13 10:27
講咗一堆我認為"名不符實"既學校, 又學下做吓占卜師, 估計下一D"名校"既走向 (唔係校, 邊有人睇吖!)
不過以 ...
MSS 不樂觀? 係真唔係呀!

btw, MSS 中途走既我只識幾個, 唔係讀唔掂, 剛好相反.

bbc2018 發表於 21-7-13 11:42
其實近年只係講本地升學數據,根本對傳统名校欠公平,如St Mary, Marymount, Good hope等。 可能某些人佢 ...
只計DSE 又的確欠全面. 不過要計埋其他又有難度

B2A 3322% 大概幾多?

B2A 3322% 大概幾多?

cafeva 發表於 21-7-13 15:01
只計DSE 又的確欠全面. 不過要計埋其他又有難度

其他主觀因素, 要自己去行量呢
‹ 上一主題|下一主題