用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 調查揭上學年每間中學平均32人退學 教師移民數字急升7 ...
樓主: elbar
go

調查揭上學年每間中學平均32人退學 教師移民數字急升7倍   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 22-10-19 10:11
家庭有資源,有能力,用錯方向

呢個係現今不少香港中產家庭既現實寫照

We are on the same page.

很多孩子读书不是为自己理想或者个人前途,而是为滿足家长的unfulfilled dreams.。留在舒服地带,也是一种父母对孩子的一种补偿吧。

入到IVE可能已经较幸运,入唔到嘅多的是。

请人方面,过往十多年不是最叻嘅学生读科学,工程,电脑,恶性循环。到现在电脑吃香,多咗叻人入读,过几年,可能請到更好的毕业生。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

過去多年經常要請Junior既同事見過唔少applicant, fresh graduate個D感覺係一年比一年差, 越嚟越唔似樣 (根本揀唔落手). ...

這也是我的經驗。喺香港infresh graduate,感覺越嚟越唔似樣。但喺大陸in新人,就另一個感覺!

當然這是3年前的經驗了。這3年,我沒有去大陸in 過人。

過去多年經常要請Junior既同事見過唔少applicant, fresh graduate個D感覺係一年比一年差, 越嚟越唔似樣 (根本揀唔落手). 反而讀書較差, 來自IVE個D仲好多, 可惜都只係部份有上進心
我都係因為請人,所以呢方面感覺比較深刻。我嘅係細公司,請人我自己一定要見。而且我嘅行業唔多需要專業資格,所以特別多普通家庭出身嘅fresh grad朋友仔apply。我都覺得能力態度刻苦度一年不如一年,但係就覺得自己好叻。佢肯嚟我呢啲細公司interview,我應該感激佢添。

我run咗母校(都算傳統名津校)mentorship programme 15年。學生一定係咩背景都有,當然有四四正正上進心抗逆力齊備嘅同學,但更多係屋企乜都幫佢做晒諗晒,飯來張口嘅小朋友,而且愈來愈多。我哋學校畢業生不嬲俾人印象都係醒目精靈,唔打得都講得嘅。好可惜近年呢類型典型學生買少見少,好多連介紹下自己都有難度(因為慣咗有人幫佢準備好晒,連講都唔使講,行埋去就食)。

我又講一次,我認為係家長需要再教育。最好要考咗牌先俾生仔...

今日在新聞看見鄧飞說學生退學的問題,提到政府給資源不是解決問題的方法,要求安排引進東南亞和內地的學生入學。

這種行業代表的建議,我是家長見到一定唔會入學。

自己都不面對學生退學的起因和分類,將責任推畀其他人,天呀,上有好者下必甚焉!

退得最多最低成本的,不就是他們極力主張從深圳萬水千山引入的跨境學生嗎?

光担心照顧自己飯碗,己是基礎教育代表團體多年來根深蒂固的態度啦,多年來用公費外出訪問團,為香港基礎教育政策出過什麼有使命感的建議,最大的抗議提擺課都係為教師待遇和喜好做出發點,包裝為社會,但教育內容呢?教師培訓呢?教師待遇和社會地位何其優渥,幾許專業團體受有道德要求專業操守,基礎教育畀怎樣?

把學生分Banding 真有必要?老師校長要分嗎?

家校合作溝通不是應由學校做主導的嗎?資源都放那?

無學生無好老師,咪做返好個人口計劃,土地資源運用,把整合後空置學校改為社區/安老/綜合活動用途,不更有效率有意義嗎?

不要成為好老師,社會也不要為不合格的老師浪費家長小朋友的珍貴光陰,不讓小朋友好好學歴史,也應讓畢業教師有良好的歴史教育。

beastiebistro 發表於 22-10-19 10:45
我都係因為請人,所以呢方面感覺比較深刻。我嘅係細公司,請人我自己一定要見。而且我嘅行業唔多需要專業資 ...
呢兩年既離港潮, 眼見不少類型既學生同家長都離開, 有為攞著數 (多個Passport), 有為前途 (對香港教育同前景無信心), 跟風 (人去我咪去囉, 反正留係香港都係無咩作為)呢班人中, 家長群中有事業有成, 也有庸庸碌碌, 學生中有長期名列前予既學霸, 亦有讀書唔成既年輕人
希望佢地搵到想搵既嘢
董伯伯當年兩大宏願, 其中之一係希望大多數香港學生可以升讀大學, 可能係未來幾年會達成. 因為到時JUPAS申請人可能連3萬人都唔夠, 但香港UGC degre + 自資degree 都有成 4 萬個位

部份名校, 竟然出現前所未見既中四中五學生大規模流失, 香港自己仲點會有人材?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

草率了,太激氣。

hkpapa852 發表於 22-10-19 10:57
呢兩年既離港潮, 眼見不少類型既學生同家長都離開, 有為攞著數 (多個Passport), 有為前途 (對香港教育同前 ...
當年教改有太多錯誤,不能盡錄(由唔識教育嘅梁錦松主導已經係極錯)。大多數香港學生可以升大學根本就係錯誤嘅concept,人人都想升大學,唔通人人都適合升大學咩?咁嘅做法咪政府endorse讀大學先有前途,職業先修係次等囉。從前嘅「英」制幾好吖,考cert唔得咪分流囉,唔甘心咪搏命啲入返Form 6囉。又無啦啦要轉「美」制,一試定生死...

beastiebistro 發表於 22-10-19 10:45
我都係因為請人,所以呢方面感覺比較深刻。我嘅係細公司,請人我自己一定要見。而且我嘅行業唔多需要專業資 ...

你肯定,香港人口已经少啦,你真係想双非QE化?

beastiebistro    發表於 22-10-19 11:23
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

家庭有資源,有能力,用錯方向

呢個係現今不少香港中產家庭既現實寫照
我同意你觀點,係真有其事,不過橫掃千軍咁就未必完全適用。
大哥,請人返嚟要教架,我地做新人係前輩心目中係都一舊飯一隻鷓鶉咁咋。
請到好嘅intern 同揾旬工一樣講緣。

廢物利用有時會變廢為寶。

beastiebistro 發表於 22-10-19 11:14
當年教改有太多錯誤,不能盡錄(由唔識教育嘅梁錦松主導已經係極錯)。大多數香港學生可以升大學根本就係錯 ...
用-重新檢視「香港中學會考」啦,視社會背景同現實環境需要
鷹制就會遇到結界

ANChan59 發表於 22-10-19 11:21

駛乜雙非QE化?國內優才, 讀書移民一早QE化咗啦!
不過呢兩年封關自絕於天下攪到呢班人都有 8/9 成走咗啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ABC-DAD 發表於 22-10-19 11:42
用-重新檢視「香港中學會考」啦,視社會背景同現實環境需要
鷹制就會遇到結界
...
都係嘅,不過返唔到轉頭架喇...

hkpapa852 發表於 22-10-19 11:48
駛乜雙非QE化?國內優才, 讀書移民一早QE化咗啦!
不過呢兩年封關自絕於天下攪到呢班人都有 8/9 成走咗啫!
...

將會更全面QE2, QE3, 去到中學,小學,可能遲啲係幼稚園,或者配套埋教師。

可能你的行業走8/9成,有些行業我聽聞係2/3成。Easy come, easy go。

講小班教學幾好幾好,現時咪正係調好個師生比例嘅良機。

ABC-DAD 發表於 22-10-17 20:51
阿仔初小時,我同佢講過最印象深刻的一句說話,好朋友,係揾你大家一齊做好事嘅朋友。

我真係覺得,刀,有 ...
以氣馭刀.
庖丁解牛.

ANChan59 發表於 22-10-19 11:21
入戲院個結界,會發覺人口可能少左一半以上

hkpapa852 發表於 22-10-19 10:57
呢兩年既離港潮, 眼見不少類型既學生同家長都離開, 有為攞著數 (多個Passport), 有為前途 (對香港教育同前 ...
人口流失和人才流失.
正如你講, 一d中產, 子女讀唔成書, 推佢外國讀, 希望生性.
這是人口, 還是人才?

人才的流動性, 一直存在.

香港的人口流動也一直有歷史.

只是, 身在其中, 感覺不同而已.

ABC-DAD 發表於 22-10-19 12:31
最近, 我都有睇戲.
又比我想像中, 人多.

期望, 兩張飛, 可以包場.

事實, 又唔係.

有d失望

ABC-DAD 發表於 22-10-19 12:31

我係讲出生人口。

五年冇去过戏院了!

stillgood20 發表於 22-10-19 12:42
最近, 我都有睇戲.
又比我想像中, 人多.
你睇啲票房火爆嘅係唔同啲,捧子華場?
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊