用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正結果已知道?
樓主: Wingmum
go

培正結果已知道? [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 培正結果已知道?

培正交留位費時間: 19/1 (thur) 上午8:45-11:30  下午1:30-4:00  & 20/1 上午.

交$660.

waiting list = 侯補生??

我都仲未收到信.... .....I am living in ngau chi wan....any mother same with me?

我都相信培正唔會因家長職業同學歷去衝量收同唔收。因為好似我娚女為例,佢父母有良好的背景,而且佢見間間學校都收﹝包括協恩,Kentville, St. Catherine etc﹞唯獨培正唔收。﹝但佢當日的表現都算唔錯,所以都不明究竟?﹞

我個囡都無行呀! 不過唔緊要, 小朋友條路點行一切已經有註定啦! 入到都未必係好事!

我囡囡都考不到, 其實未收到信, 系我今早打電話問才知道. 不過民生收左阿囡,都算滿意啦!

My daugther is also on the waiting list  but I think the chance is little.  So I prepare for my daugther to study SC or Ling Liang (Causeway Bay).  Any mom can give me advice on SC or Ling Liang and what is your preference.

Thanks

醒目開學勳章

我囡囡都係吾收呀,但民生已收咗,現在讀緊大埔道祟真,吾知揀邊間好,有冇人知道沙田聖心如果依家去求位.機會高吾高,因最近搬咗入沙田

ivybibi 寫道:
我都相信培正唔會因家長職業同學歷去衝量收同唔收。因為好似我娚女為例,佢父母有良好的背景,而且佢見間間學校都收﹝包括協恩,Kentville, St. Catherine etc﹞唯獨培正唔收。﹝但佢當日的表現都算唔錯,所以都不明究竟?﹞

培正考試不可以家長陪同.

hi abbytang, ttkg also accepted my gal next year, any advice about ttkg...... is it good? I know there are only 15mins english lesson...... is that enough?
abbytang 寫道:
我囡囡都係吾收呀,但民生已收咗,現在讀緊大埔道祟真,吾知揀邊間好,有冇人知道沙田聖心如果依家去求位.機會高吾高,因最近搬咗入沙田
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

TwinsMother,
係呀!唔可以家長陪同,不過至少同組內的小朋友喊佢無喊!所以有的奇怪!

今日收到培正信,不收我仔仔,有少少不高興,我報了培正及禮賢 (二間不收)。

abbytang 寫道:

hi!abbytang,
請問你小朋友係咪讀緊崇真-k1呀, 你覺得呢間點呀, 學safarimama所問, 佢地d英文如何?有無普通話教呀?

咁多位ma ma 請問培正收唔收2歲8個月大

簽名被屏蔽

[quote]
manicheung 寫道:
咁多位ma ma 請問培正收唔收2歲8個月大

Hi:小皇子,你就好啦!有得wait..我囝比佢地rejected,好down呀..有機會既,希望你得啦.                             

hi kent哥:你對孖女嚟架?好cute呀.面試當日都見到唔少孖仔孖女,唔知有冇一對係你嚟呢?但係你withdraw呀?好可惜呀,介唔介意講吓係咪有更好既offer嗎? (8卦)

manicheung

培正只收每年1/9足三歲ge小朋友, 相對係比其他一般幼稚園大d架   

sorma

唔好咁down啦, 亦千祈唔好怪自己, 每年都咁多人報培正, 只有十分一係如願, 唔使太介懷    仲有喎, 有哥哥姐姐係培正讀緊ge就算唔係百份百收, 點都會有小小著數, 學校都會考慮家長安排接送而有少少優先權(如果大家係同分的話), 咁好似我地呢d百無考生要考入去, 都真係要有好好ge彩數架     

Alexismama:好多謝你呀,其實我都覺得要講dd運仔,只怕呢樣我就自問由細到大都連小小都無,遲3年小一時統一派位時都唔知點算,(冇分冇運)唉~~but算lu...經過呢幾日既反省之後,喊夠哂之後,覺得總算盡哂力,問心無愧就得囉,向前望吧!!仲有真係好感謝你之前提供既所有資料,你咁好人,囝囝同唔到你baby做師兄弟,真係好可惜. :
‹ 上一主題|下一主題