用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS + non-JUPAS 2018
樓主: Ruby1219
go

UCAS + non-JUPAS 2018   [複製鏈接]

humble123 發表於 17-11-26 19:20
附上 math interview 計分方法可作參考︰

https://www.whatdotheyknow.com/request/257077/response/6340 ...
Hi humble123, 有冇'History' subject 的計分資料.  Thanks.

MMChan 發表於 17-12-11 22:44
阿仔Skype interview完,但佢話in得麻麻,起初都OK,因為個tutor好amazing佢中五已考完AL,
但答數學題時可能 ...

Deleted

Ruby1219 發表於 17-12-12 12:14

阿仔尋日一日完成三個interviews, 好攰,尤其每個都40min ...
有你陪佢,加油打氣,仔仔好快會再次充滿力量!
你係咪5月都過英國陪考?

etoile 發表於 17-12-12 18:10
有你陪佢,加油打氣,仔仔好快會再次充滿力量!
你係咪5月都過英國陪考?
...

係呀,五月再嚟,最後一次啦。時間真係過得飛快。

Wnnieng 發表於 17-12-12 13:24
Hi humble123, 有冇'History' subject 的計分資料.  Thanks.

https://www.whatdotheyknow.com/request/279973/response/689530/attach/html/3/Zachary%20M%20scoring%20Attachment.docx.html

Ruby1219 發表於 17-12-12 18:24
係呀,五月再嚟,最後一次啦。時間真係過得飛快。
Book咗酒店機票未?Prince Harry 5月結婚,儥錢一定 水漲船高。

etoile 發表於 17-12-13 14:48
Book咗酒店機票未?Prince Harry 5月結婚,儥錢一定 水漲船高。

機票 book 咗, 住應該會book airbnb, 或者同朋友借屋!
要有齊書枱廚房俾呀仔溫書我煮飯。
諗住等埋一月Oxford 嘅decision 再決定住響邊。

Ruby1219 發表於 17-12-13 14:59
hotel book 咗,應該會book airbnb, 或者同朋友借屋!
要有齊書枱廚房俾呀仔溫書我煮飯。
諗住等埋一月Oxf ...
書枱好多都冇,可以搵大餐枱。

etoile 發表於 17-12-13 15:29
書枱好多都冇,可以搵大餐枱。

係呀! 上年都係咁。

已收到UST offer, 但要18/1/2018 交deposit $10,000.阿仔都有apply HKU 同CU , 請問知唔知幾時出offer?

MMChan 發表於 17-12-30 14:45
已收到UST offer, 但要18/1/2018 交deposit $10,000.阿仔都有apply HKU 同CU , 請問知唔知幾時出offer?
...

我仔最後無報香港嘅uni, 慳返啲deposit

MMChan 發表於 17-12-30 14:45
...

UST 個offer 係乜?同英國嘅offers 差幾遠?我記得你話你個仔都係prefer 去英國讀?咁如果英國uni 嘅offer 都穩陣achievable 就可以慳返香港嘅deposit.

Ruby1219 發表於 17-12-30 20:51
UST 個offer 係乜?同英國嘅offers 差幾遠?我記得你話你個仔都係prefer 去英國讀?咁如果英國uni 嘅offer ...
阿仔暫時只收到一間UK offer, 亦係佢唔多想入的一間,佢最想入的首三個choice係Oxford>Imperial college >UCL
但還未有消息

MMChan 發表於 17-12-31 16:22
阿仔暫時只收到一間UK offer, 亦係佢唔多想入的一間,佢最想入的首三個choice係Oxford>Imperial college >U ...

oh i see. 咁似乎要比咗deposit 先

MMChan 發表於 17-12-31 16:22
阿仔暫時只收到一間UK offer, 亦係佢唔多想入的一間,佢最想入的首三個choice係Oxford>Imperial college >U ...

咁你仔對Oxford 同ICL 信心大唔大?我記得佢ICL 好似有second interview?
我仔就幾緊張about Oxford 嘅result, 倒數緊 (Jan 10).

Ruby1219 發表於 18-1-2 14:02
咁你仔對Oxford 同ICL 信心大唔大?我記得佢ICL 好似有second interview?
我仔就幾緊張about Oxford 嘅res ...
佢話Oxford 原先好有信心,因為佢知MAT應該考得唔錯,而剛開始interview都ok, 但後來佢發覺個interviewer 似乎好唔耐凡,
每個step都提佢,另佢灰哂心。佢預左唔得!
希望ICL會收佢啦!

MMChan 發表於 18-1-3 20:36
佢話Oxford 原先好有信心,因為佢知MAT應該考得唔錯,而剛開始interview都ok, 但後來佢發覺個interviewer  ...

wish him good luck!

Ruby1219 發表於 18-1-3 23:06
wish him good luck!
Thank you.希望大家都可以入到心儀的大學!

MMChan 發表於 18-1-3 20:36
佢話Oxford 原先好有信心,因為佢知MAT應該考得唔錯,而剛開始interview都ok, 但後來佢發覺個interviewer  ...
喺 Student Room 成日都有人話,在 interview 之中對自己表現唔滿意嘅考生,唔係代表無機會,因為個 interviewer 可能覺得你有 potential, 所以先不停問你d難題, 睇吓你有幾多料。相反地,覺得自己 interview 表現好的,有可能只是 interviewer 覺得你唔多掂,只問你d簡單野。基本上,得唔得係無得估,所以不用灰心。

bobbycheung 發表於 18-1-7 00:24
喺 Student Room 成日都有人話,在 interview 之中對自己表現唔滿意嘅考生,唔係代表無機會,因為個 interv ...

係呀,真係無得估。
雖然阿仔嘅老師同學都話佢應該得,但其實無形中係提高咗佢嘅expectation 同壓力。呢段時間最考佢哋嘅耐性同EQ! 仲有3日咋!

‹ 上一主題|下一主題