用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 調查揭上學年每間中學平均32人退學 教師移民數字急升7 ...
樓主: elbar
go

調查揭上學年每間中學平均32人退學 教師移民數字急升7倍   [複製鏈接]

stillgood20 發表於 22-10-19 12:42
最近, 我都有睇戲.
又比我想像中, 人多.

两张飞包场?

我俾番Double你,慳返d冷气电费。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-10-19 12:52
我係讲出生人口。

五年冇去过戏院了!
無啦啦收起幽默感呀?
你喜歡睇Netflix?

仔極力推薦「飯戲攻心」,咁又好濃厚嘅香港特產嘅味道,幾好睇

ABC-DAD 發表於 22-10-19 12:59
無啦啦收起幽默感呀?
你喜歡睇Netflix?

香港睇 Netflix ,国内睇IPTV。

飯戏攻心在香港睇咗预告及访问,应该好睇的港产电影。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-10-19 12:52
我係讲出生人口。

五年冇去过戏院了!

睇完你講,開個大學同學Group睇下,原來接近一半冇生孩子,都幾誇張。

ANChan59 發表於 22-10-19 13:04
香港睇 Netflix ,国内睇IPTV。

飯戏攻心在香港睇咗预告及访问,应该好睇的港产电影。
屋企轉用智能家居試下,睇Netflix 好方便,玩埋燈效,舒適度以滿意

stillgood20 發表於 22-10-19 12:40
人口流失和人才流失.
正如你講, 一d中產, 子女讀唔成書, 推佢外國讀, 希望生性.
這是人口, 還是人才?
「子女讀唔成書, 推佢外國讀, 希望生性」係極度過時嘅諗法喎,況且從前都唔係事實。大把讀得嘅學生係為咗更好嘅教育/學習環境出國...

就好似從前啲家長話:「子女讀唔成書, 唯有抌佢去國際學校, 希望生性」。現實係現今國際學校比本地學校更難入,要求更高。

2jkidsfather    發表於 22-11-16 20:22

ABC-DAD 發表於 22-10-19 13:19
屋企轉用智能家居試下,睇Netflix 好方便,玩埋燈效,舒適度以滿意

可以考慮

akys 發表於 22-10-19 13:15
睇完你講,開個大學同學Group睇下,原來接近一半冇生孩子,都幾誇張。

係正常現象!

beastiebistro 發表於 22-10-19 13:19
「子女讀唔成書, 推佢外國讀, 希望生性」係極度過時嘅諗法喎,況且從前都唔係事實。大把讀得嘅學生係為咗更 ...

我估計與朋友圈有關,身邊朋友的孩子和阿仔小學/中學啲同學仔比較正面,大部份都幾積極,中四分班後可能是所謂精英班,唔覺有人hea 讀。不過,估唔到補習風氣咁勁,精益求精嗰種補,冇補嗰啲變成另類。

話時話,有一個小學同學確係因為「子女讀唔成書, 推佢外國讀, 希望生性」呢個原因早幾年推佢孩子去英國讀中學,今年都大學畢業了。

阿仔小學又真係好多中產(唔係富二代),又確實係走咗好多好多,我話遲啲佢哋喺英國搞reunion都幾墟冚。

akys 發表於 22-10-19 13:47
我估計與朋友圈有關,身邊朋友的孩子和阿仔小學/中學啲同學仔比較正面,大部份都幾積極,中四分班後可能 ...
可能嘅。

我當年去英國寄宿以至而家我仔女去英國寄宿嘅同學(唔係齋講我哋學校,包括同時間去英國其他學校嘅學生),十個有九個都唔係hea讀嘅。成績當然有好有中等,不過真係唔多識人因為讀唔成書「被」送去去外國。

In fact,呢幾年走嘅(起碼我母校嚟計),精英班仲多...

ANChan59 發表於 22-10-19 12:05
將會更全面QE2, QE3, 去到中學,小學,可能遲啲係幼稚園,或者配套埋教師。

可能你的行業走8/9成,有些行 ...
下一批再QE: 醫護
之後既QE: 教師

可能出現既QE: 國家法律顧問 (大灣區法例和國安法)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-10-19 14:19
下一批再QE: 醫護
之後既QE: 教師

我估教師會行先,冇咗教協阻住晒,想點就點。

暫時醫委會重係阻頭阻勢,要些時間整頓及收編。

法律我唔識,國安法更加佢識我,我唔識佢,你可能要問阿cow 。

ANChan59 發表於 22-10-19 15:00

我都估教師行先...
Hearts and minds, right? Get them young and they're yours forever...

ANChan59 發表於 22-10-19 15:00

我地都估錯咗, 最新QE原來係無條件工簽

【施政報告】港大學大灣區校園畢業生可申簽證來港 期限延至2年料至少2.3萬人合資格

騰籠換鳥 計劃加速了, 無條件有工簽, 之後只要有中資機構請人 (多數都會請, 因為人工可以質到好低), 續夠7年工簽就可以變成香港人

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-10-19 16:27
我地都估錯咗, 最新QE原來係無條件工簽

【施政報告】港大學大灣區校園畢業生可申簽證來港 期限延至2年料 ...

我們追不上轉變!

ANChan59 發表於 22-10-19 16:45
我們追不上轉變!

2022年10月19日

國際|英國宣佈擴大BNO簽證計劃 容許97後出生港人申請 條例11月30日生效

【施政報告】港大學大灣區校園畢業生可申簽證來港 期限延至2年料至少2.3萬人合資格

同一天公佈, 大家好 "合拍"

hkpapa852 發表於 22-10-19 16:49
2022年10月19日

國際|英國宣佈擴大BNO簽證計劃 容許97後出生港人申請 條例11月30日生效

諾貝爾文學奬得主⋯⋯

莫言

ANChan59 發表於 22-10-19 16:52
諾貝爾文學奬得主⋯⋯

我無乜文學修養, 所以文學作品我多數無睇, 我只係諗到兩句說話:

文雅D:
天作之合

通俗D:
乜咁僑呀?

hkpapa852 發表於 22-10-19 16:49
2022年10月19日

2022年10月19日

嘩! 終於等到了!

hkpapa852 發表於 22-10-19 16:55
我無乜文學修養, 所以文學作品我多數無睇, 我只係諗到兩句說話:

文雅D:

我忽然想起Teddy Robin 一首歌 - 點指兵兵

一個走 一個追
兵賊仿似早分配
今天的你像那當初的我
他朝對錯變幻多
難測彼我

不會少 不會多
恩怨仿似早分妥
他朝的你或似今天的我
當初遠景難分清楚
不知不覺

(莫奈何) 是否有因果
(莫奈何) 難道無對錯
(莫奈何) 一生福與禍 人人必經過
(點指兵兵 點指賊賊)
(點指兵兵 點指賊賊)
一點中你 怎去躲
一點中你 怎去躲
莫奈何

怎去擋 怎去阻
打算周到偏出錯
幾多苦困又會偏偏闖過
不到終點安知結果
怎分功過

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊