用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會九龍灣基樂小學 聖公會九龍灣基樂小學
樓主: BO_BO
go

聖公會九龍灣基樂小學 [複製鏈接]

老師回覆話全級名次只計下學期成績, 而全班名次係計全年成績.
如果咁計都有可能嘅, 因阿仔下學期真的比上學期進步了.

原文章由 nganc9 於 08-7-7 17:40 發表
Jimsalad, Bo_Bo:
我己經寫咗手冊問老師.
不過都無所謂, 四年級以下嘅成績都冇乜用.

老師回覆話全級名次只計下學期成績. 而全班名次是計全年成績.

原文章由 nganc9 於 08-7-9 14:15 發表
老師回覆話全級名次只計下學期成績. 而全班名次是計全年成績.

禁有趣的, 你地點解個個都知全班名次?  班主任說的?  我個班主任MUD 都冇說, 只係叫我地要係暑假準備&溫習下個年度的東西.... 阿囡聽左都好無奈!

haha,反而我比班主任嚇親...幾乎嚇死~

原文章由 dandanma 於 08-7-10 09:12 發表

佢說什麼把你嚇死???

原文章由 BO_BO 於 08-7-9 16:31 發表

禁有趣的, 你地點解個個都知全班名次?  班主任說的?  我個班主任MUD 都冇說, 只係叫我地要係暑假準備&溫習下個年度的東西.... 阿囡聽左都好無奈!

我知係因為老師話阿仔做左梗頸4麻!

尋日見阿仔個書包有番份英文工作紙, 先知原來一直我以為自己或阿仔'論盡'整唔見左o既野, 原來一路都係老師收埋左, 根本無派過返黎, 總測後佢仲寫手冊話我仔欠交回校, 我又覆返佢話溫習期間整唔見左, 又say sorry又request要過份新o既打算到考試有得溫, 之後個老師梗又係不了了之啦, 到而家先水落石出, 我愈諗愈覺得唔忿氣, 等我之前冤枉個仔, 真係~香港寬頻嘞!

原文章由 dandanma 於 08-7-10 09:12 發表

有乜o甘驚嚇? 快d講黎聽o下!

我仔上學期都言式過, 因為請病假所以第二日先補交功課, 全部交晒比班主任, 點知到派英文V.B.就唔見咗我仔果本, 好彩已經學期尾, 最初班主任話會揾吓, 後尾又係不了了之.

原文章由 Jimsalad 於 08-7-10 09:33 發表

我知係因為老師話阿仔做左梗頸4麻!

尋日見阿仔個書包有番份英文工作紙, 先知原來一直我以為自己或阿仔'論盡'整唔見左o既野, 原來一路都係老師收埋左, 根本無派過返黎, 總測後佢仲寫手冊話我仔欠交回校, 我又覆返佢 ...

嚇死係班主任已經對"出年"英文課程內容作出"預警"。其中,有6頁英文筆記要背...

仔仔英文弱,仲唔嚇死我咩...

原文章由 nganc9 於 08-7-10 17:20 發表
我仔上學期都言式過, 因為請病假所以第二日先補交功課, 全部交晒比班主任, 點知到派英文V.B.就唔見咗我仔果本, 好彩已經學期尾, 最初班主任話會揾吓, 後尾又係不了了之.

...

好明白,因為我仔都試過,不過英文老師就好d,俾番一本新嘅我哋,不過叫我仔一晚內要做返晒以前嘅功課及新的都要做(2pages),結果嗰晚我第一次只提供答案,不用仔仔思考,要佢照抄,不過果晚仍然好夜先有得瞓!

我想問暑假係咪只做o下'讀樂樂'(係咪讀書報告+籌款)o甘, 問阿仔, 佢竟然答我: 呢個可以唔交架!

話時話我都唔係好明要做D乜

原文章由 Jimsalad 於 08-7-17 10:44 發表
我想問暑假係咪只做o下'讀樂樂'(係咪讀書報告+籌款)o甘, 問阿仔, 佢竟然答我: 呢個可以唔交架!

通告寫係可以唔參與喎!只係要睇一本關於愛嘅書籍,寫讀書報告就得!(如果無記錯的話)

原文章由 Jimsalad 於 08-7-17 10:44 發表

祝各位小朋友開開心心上學,家長就安心無煩憂!

開左學啦, 各位家長集合啦....

hi hi ~~ 唔覺唔覺都快返左一個月~
暫時阿女都冇咩野~~ so far so good ~~

話o甘快又過左一個月喇, 今個星期開始有默書, 又開始為溫習同個仔角力喇

死啦!  阿囡同我都開始有壓力啦! 點算好!!!
可能阿囡知道自己不是聰明的一群, 成績也不是突出, 所以開始覺得有些力不從心. 上星期, 跟佢一齊對功課, 佢竟然跟我說
they=
我們, we=他們/佢地, 我暈左啦…..

原帖由 Jimsalad 於 08-9-29 09:59 發表
話o甘快又過左一個月喇, 今個星期開始有默書, 又開始為溫習同個仔角力喇

原帖由 BO_BO 於 08-9-29 11:13 發表
死啦!  阿囡同我都開始有壓力啦! 點算好!!!
可能阿囡知道自己不是聰明的一群, 成績也不是突出, 所以開始覺得有些力不從心. 上星期, 跟佢一齊對功課, 佢竟然跟我說…
they=我們, we=他們/佢地, 我暈左啦…..

...

我仔拎起本書溫, 睇兩眼就話溫好, 佢自以為好易, 但一同佢默就執筆忘字, 寫唔倒, 跟住發自己忟憎, 無晒心機, 嬲爆爆, 次次都係o甘. 我局住度氣仲反而要tum佢

Hello, thunder_bunny,
My son is also "so far so good" but he keeps asking me why children need to go to school.
May I know which class is your daughter studying?

原帖由 thunder_bunny 於 08-9-25 14:19 發表
hi hi ~~ 唔覺唔覺都快返左一個月~
暫時阿女都冇咩野~~ so far so good ~~

‹ 上一主題|下一主題