用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖羅撒小學 CHAT ROOM
樓主: AmyWonglo
go

聖羅撒小學 CHAT ROOM [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 聖羅撒小學 CHAT ROOM

cameo

妳點幫個女溫中文呀,d字咁深,係咪叫佢寫多幾次呀?

通常未溫前默一次,咁睇到佢邊個詞語完全唔識,邊個詞語只係錯少少,咁默完錯o既就即改正一次(改得次數太多會手軟,haha)....即改完正嘞...咁將佢d錯字即時默一次,通常唔會啱晒,但就見佢用呢個方法就好肯去記囉,,,(只少我見佢有諗)
我今晚就係同佢咁溫呀,,,
其實我唔鍾意不停咁抄抄抄,,,因如果係work,咁平時做詞語都抄左三次啦,我個女都係唔會記住...反而我用自己個方法重無咁煩...haahahaha.......
有時我用佢d錯字嚟同佢講笑,佢都會記得好d 啊,,hehe
例如佢寫"彎"字,,,間中會大意有一邊無寫o個"三點",咁我笑佢一邊有一邊冇,人地企唔隱喎,,,,佢第二次就會記得啊..haha
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

我大女讀小學時,我都用類似cameo的方法,其實都okay。現在二女記性較為好dd,我想原用這方法應該可以,但尚未同她溫,試了才知是否可行。
不過,cameo真係好犀利,好似讀過幼兒心理咁,好多時都用小朋友角度來想方法教導囡囡。真係愈加佩服及喜歡這個媽媽。

剛看到學校內聯網有一位1C斑家長彭先生發表的意見,非常贊同呢!你們看了沒有?

wankwok,
ahahaha...其實我唔犀利,只係我好記性...hehehe
我重好記得自己幼稚園時係點o架,因為我媽咪要照顧我地幾姐妹之餘,我其中一家姐係長期病患者,所以可以分配俾我o既時間真係唔多,所以我細個想媽咪為我做o既,我而家做番去我個女身上...hehe.........所以即使我個女細細個我都好鍾意同佢傾偈,想知佢多d,都想佢知我多d......
又或者係我個人好鍾意無神神諗好多野,咁先諗到咁多計仔同個女玩埋一齊,,,,hehehehe
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

剛睇完嘞,,,我都非常同意佢提議...
要佢地小息或午膳時間做番真係好好,,無得玩,又個個知佢做錯事,,,hehe
即使"記缺點事件"會唔會如常執行,都希望可以實行呢個"小息補做功課"的懲罰.....
good idea

"學生手冊"
同埋有時d通告未必會印刷,咁老師係只會放去內聯網o架咋,所以除左睇功課外,都要留意埋通告呀,,,
近期有張通知係講測驗後o既默書計分法啊~
laughapple 寫道:
請問內聯網那裡可看到每天功課?

原來一年級已經有課外讀默,都好難滿分呢!

醒目開學勳章

laughapple

妳應該用parent 個login,一開就見個學生手冊架喇!

laughapple ,
在"學校行政"入面有小一小二家長日的資料~

其實比起以前已好左好多(以前課外文佔30%呢!),起碼努力溫習都有80分吖(最多)!

醒目開學勳章

cameo

如果妳對測驗有什麼心得,記住上來bk講我聽呀!

我自己又要返工,又要進修,真係無麥時間理個女,佢又十下十下!!

唔該先!

心心媽,
唔好咁講啦,,,,
我自己覺得對我個女嚟講,每日溫少少,總好過一次過溫晒咋....
我個女最憎英文,呢排開始左本an unusual school day,佢第一日返嚟,我叫佢拎本"an unusual school day"出嚟,佢問我係乜,我覺得靠佢上堂去學已經係無可能嘞,跟住我讀一次俾佢聽,一路讀一路做動作,佢又鍾意跟埋我一齊做(但佢唔讀)....到第二日先開始教佢讀就好d囉,,,,,
其實我唔太清楚出面d小學係點,但我睇我個女返唔返學其實都差唔多(你個女有冇咁嚴重??),抄寫功課咪好地地囉,但稍為要用腦諗o既,寧願一句話"唔識",等我去幫佢,,,,
我而家開始"迫"佢自己諗左先問我,因考試測驗無人會幫佢呢.
e.g.Who is the monitor of Class 1A?
我要佢將識o既話我知,佢話who=誰人,monitor=班長,class 1A=1A班......,但就咁都唔知個問題係問乜喎~
迫佢諗左好耐,要佢將呢三樣野"估",變成一個問題,佢諗左好耐先諗到,,,跟住呢兩日見佢都真係諗諗先問我,至少試左就算錯都好過唔諗丫.....^.^
你而家個女補習點呀??ok嗎????

醒目開學勳章

各位媽咪:

妳地買longman定牛津出版既詞曲呀?又精裝,又袖珍,都唔知點選好?

醒目開學勳章

klncity03,

妳個女讀邊班呀?

醒目開學勳章

wankwok

妳個女係咪參加笛子班呀?佢吹唔吹到?原來好難吹架!!不過支笛就真係方便攜帶!

心心媽
我個女參加了琵琶班,原來個琵琶都幾重,第一堂只是教他們用膠布貼膠手甲。個老師好細個,似重讀緊書。
‹ 上一主題|下一主題