用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 @_@ 邊一隻牌子書包好用 ????
樓主: YenYenMa
go

@_@ 邊一隻牌子書包好用 ???? [複製鏈接]

我個就係你講既第二代.

原文章由 jessc 於 07-8-4 00:20 發表

第二代係納米版CAMPUS, 明顯有改進, 現售199, 較容易辨認的是背脊中間有粒黑色凸起圓圈. 這隻條拉鍊位封實, 少D機會甩鍊.

[ 本文章最後由 杰杰媽媽 於 07-8-5 21:34 編輯 ]

簽名被屏蔽

我今日帶捚ar 仔去 TST 睇 Zeven,  這書包真係幾輕, 但對於小一 生黎講真係大左 d, 仔仔背上後, 佢話好唔舒服, 我眼見可能呢個書包對佢黎講太大, 背上後頂住絛頸, 所以唯有放棄.......
跟住睇埋 Dr. Kong, 我拿上手覺得幾重, 比ar仔背上後問佢, 佢居然話ok, 唔重, 但我想睇多d 再比較下........
下個星期再去睇埋 Chiropak, 聽個 friend講唔錯,  希望到時買得成啦....

skyway1668:
我星期六終於買左個zeven書包,係藍色紅帶,冇咩款剩啦,係大個左d,希望呀仔高得快d啦.

醒目開學勳章

! 要忍0下手喇, 等阿女讀四年級先啦, 到時0的款仲令! 我買呢個咁貴既, 都係因為打算可以捱幾年架!

原文章由 Charlotte_mom 於 07-8-5 16:50 發表
係, 講真我個人都幾大花同有時貪靚都會買新, 好似我個女返學波鞋都有2對, 只因為我見到個款好靚.......
不過舊年買左個zeven用左一年, 今年實在無藉口買過個, 因為仲係勁新淨
有媽咪話, 成個 ...

我都係買了藍紅色, 因已沒有太多款式可選, 對小一生無疑是大了一點, 不過我是預她用上3年.

原文章由 kerobobo 於 07-8-6 10:16 發表
skyway1668:
我星期六終於買左個zeven書包,係藍色紅帶,冇咩款剩啦,係大個左d,希望呀仔高得快d啦.

書包

不知有否媽媽的小朋友已用過ch.....的書包嗎,用後的評語怎樣呢,因為看了zeven,但內部沒有分開書重量的格,書又不能固定,走路時可能會朗來朗去,另外一個的問題係沒有水壺位(只有一款有,但很窄),所以最後都決定不買zeven,但仍是law law 暖,現在打算買ch...,又怕買錯,所以請有用過經驗的媽媽給些意見.

簽名被屏蔽

我女用的是舊款,有內扣,但我反而不太鍾意用它,嫌執書包時好麻煩,其實放滿書簿後,不會”浪”來”浪”去的.

今年第三年用這書包了,暑假洗乾淨後仍很完好,洗了5次,顏色沒有轉淡,只是有點污漬沒法完全洗乾淨.

明年我想要買新的,一來容量不夠大,二來我自己都有點悶,心思思想換新書包   除非明年的款式不好看,否則我和囡囡仍是鍾情於 Zeven:)

原文章由 YongXin 於 07-8-5 15:35 發表
ZEVEN既06年细码款,书包内先至有扣带;而呢个款,早在今年頭幾个月已经賣0西,我四月初先好彩立到最后一个。

依家在shop见到既,係07年新款, ...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hello!
I also bought a Zeven school bag and pencil case for my
son. He loves them very much. However, there were only 2 models left for boys to choose. The saleslady told me
that the new models will come at coming May,08.

我舊年買咗zeven, 就出現晒你所說的問題, 用咗兩個星期左右, 佢就話唔鍾意, 要換書包 , 我更係話個書包好好用呀, 點解要換啫 , 佢話好唔舒服, 終於姑姐就買個Dr. Kong比佢, 佢不知多喜歡, 從來不用我同佢背書包, 就算我都覺得Dr. Kong 好過zeven好多, d書又夾得實, 又有水壺位, 又多格數, 用到今年我話唔買新書包, 用番個Dr. Kong, 佢都冇異意。

原文章由 kcafa 於 07-8-6 12:52 發表
不知有否媽媽的小朋友已用過ch.....的書包嗎,用後的評語怎樣呢,因為看了zeven,但內部沒有分開書重量的格,書又不能固定,走路時可能會朗來朗去,另外一個的問題係沒有水壺位(只有一款有,但很窄),所以最後都決定不買 ...

阿女一直用開 SPI, 小一用到小四, 今年打算轉另一款, 行了好幾間買書包既 counter:  Chiropak, Zeven, Dr. Kong, Sanrio, Lego . . 好認真咁比較過, 但我同老公都不約而同鐘意番 SPI 既間隔同質料, 同埋佢地肩帶放鬆同拉緊既位, 即係小朋友背上書包, 拉好肩帶 fit 番膀頭位, 係 SPI 既書包做得最好.

本來我真係想換另一牌子, 因為阿女之前既 SPI 書包本身重, 背起更重, 肩帶硬令到肩膀會痛, 但今年再去睇, 發覺其實很多東西都改良左, 包括肩帶部份;  除了 Zeven 真係特別輕, 其實其他牌子分別不算大, 所以我比多次機會佢 :D .

(純粹個人意見及喜好 )

hello,妳係係利園還是尖咀買?買左邊一款?

原文章由 wendyabc 於 07-8-7 23:13 發表
Hello!
I also bought a Zeven school bag and pencil case for my
son. He loves them very much. However, there were only 2 models left for boys to choose. The saleslady told me
that the new mo ...

書包

終於買了Chiropak書包啦,總算完成了一件事:

@_@ 邊一隻牌子書包好用 ????

原文章由 齊齊媽咪 於 07-8-5 09:30 發表
Lego school bag, where to buy and any one knows where has the promotion?

Thanks

LOGO SCHOOL BAG
Sogo & Wing On Now have 10% discount,
I buy purple colour school bag $268.- have 10%discount
$241.00
This information can help u!

Thanks so much. I'll go to have a look then.
齊齊媽咪

[quote]原文章由 kerobobo 於 07-8-8 09:40 發表
hello,妳係係利園還是尖咀買?買左邊一款?

Hi, kerobobo,
I bought them at TST. The pattern is 'OFFSIDE' -- Black
together with 'OFFSIDE' pencil case.

Hi, kerobobo,
I bought  Zeven at TST

[ 本文章最後由 skyway1668 於 07-11-13 03:50 編輯 ]

kerobobo,我囝囝有125cm高,所以size都ok!我朋友買了和你同款的.

我估jacky仔用Zeven

[ 本文章最後由 skyway1668 於 07-8-9 00:31 編輯 ]

skyway1668,
hello,妳個仔今年入st.joseph,me too,但唔同班,嘩,妳個仔都幾高喎,我果件得11幾cm咋,所以揹上身咪幾大law.

原文章由 skyway1668 於 07-8-9 00:19 發表
kerobobo,我囝囝有125cm高,所以size都ok!我朋友買了和你同款的.

我估jacky仔用Zeven
‹ 上一主題|下一主題