用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀?? ...
樓主: Twins-Baby
go

在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀??   [複製鏈接]

回復 JadeW 的帖子

但因為證書好濫, 好多唔係好CARE UNLESS 你全港有名次的, 是嗎?

引用:我有一個朋友,+她說小朋友聰明,+現在就的是

原帖由 Twins-Baby 於 13-03-28 發表
我有一個朋友, 她說小朋友聰明, 現在就的是津校, 她一直想替小朋友插班入一間心儀的直資小學.  她小朋友剛 ...
簡單一點,想考小三,必須有小四能力。語言高一至二級以公試作準。
有特別技能又多些分,是學校這期欠甚麼便是特別技能。
應對大方得體,家庭和睦,假日活動情況 <〜啊仔自己答。

Twins-Baby    發表於 13-3-28 23:29

sampapa 發表於 13-3-28 23:10
簡單一點,想考小三,必須有小四能力。語言高一至二級以公試作準。
有特別技能又多些分,是學校這期欠甚麼 ...
剛擁有學校缺的人才,也是緣分,你點知佢呢期也野吾齊腳呀!

回復 Jane1983 的帖子

變了打牌???  

Jane1983  哈哈,一講就明丫嘛  發表於 13-3-28 23:45

我聽朋友講他兒子原本在九龍塘一私校讀小一,憑游泳(唔知咩獎)+冷門樂器(講完我都唔識既)+學術(頭4名)插入喇叭。

Twins-Baby  我朋友話喇叭鐘意奧數  發表於 13-4-11 17:51

引用:Quote:原帖由+JohnGrisham+於+13-03-20+發

原帖由 JL3 於 13-03-20 發表
免費?全港只有 3 間神小!
全免神小?邊間?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:我聽朋友講他兒子原本在九龍塘一私校讀小一

原帖由 bbforever 於 13-03-29 發表
我聽朋友講他兒子原本在九龍塘一私校讀小一,憑游泳(唔知咩獎)+冷門樂器(講完我都唔識既)+學術(頭4名)插入 ...

你朋友又有冇話你知,佢平時點特訓個仔呀?

樓主嘅帖子,令我這過來人也忍不住參與一下討論
申報我兒中二,回顧當年選校••••••
~非兒子能力所及的不揀!我有自知之明,接受到兒子b2,但接受唔到佢b3!如果強行揀地區名校,只怕力有不逮!

Twins-Baby  現在這一脫人....真係唔同了  發表於 13-4-11 17:52

小孩子淪為攞獎工具

回復 elizatyy 的帖子

真係食得salted fish, 就要抵得渴.  所以真係好睇入到名校係靠咩入.

無錯、我見友人的仔仔入了一名校、一年365日都在作戰狀態、但家長又好像樂在其中

回復 elizatyy 的帖子

可唔可以比比TIPS係邊間?

回覆:在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀

左派男女校

回復 bigboy129 的帖子

我都怕

bigboy129 發表於 13-4-11 22:16
左派男女校
唔係愉快學習,活動教學嗎?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀??

學校歷史太新太前衞、校長太hard sell(講就天下無敵,做就無能為力)唔踏實、校長見報率太高(即係逢有記者揾佢訪問,佢都一律來者不拒,只愛出風頭賣廣告)、校風奇差、升中冇保障、老師沒有heart、偏向支持國教、教得懶深,但本身學生又跟唔上嘅、每日功課多到做到個細路連呀媽都唔認得嘅......呢類學校我一定唔會揀

Twins-Baby  係邊間呢?   發表於 13-4-12 20:38

elizatyy 發表於 13-3-31 21:29
小孩子淪為攞獎工具
有小朋友每次比赛同公开考试完出来會講好刺激、心跳會快多兩下,還想玩多次.但是成績只是中等。其实大人心态唔同小朋友也唔同,有D小朋友唔食糖唔代表知道蛀牙先唔食,而系口味高著。

我又系度九唔搭8!

回復 魚兒小寶貝 的帖子

can you PM me too? I'd like to know the school names pls. Thanks!

luluhaha 發表於 13-4-12 10:40
有小朋友每次比赛同公开考试完出来會講好刺激、心跳會快多兩下,還想玩多次.但是成績只是中等。其实大人心 ...
吾算9吾搭8,我幾同意你的講法。

重視得失的是家長,拿吾拿獎小朋友吾係咁在乎。如果小朋友鍾意個活動、enjoy個訓練過程,其實已經贏左。

Twins-Baby    發表於 13-4-13 00:59

校董,校監,校長係全國政協既不揀

Twins-Baby  漢X係噤....  發表於 13-4-13 11:10
‹ 上一主題|下一主題