用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 被過份吹捧的學校
樓主: lingling1219
go

被過份吹捧的學校   [複製鏈接]

Ckm0425 發表於 21-7-14 20:35
hkpapa, 可否分析一下培正中學, 感謝! 🙏

呢個帖主要係提及一D 疑似或肯定 "名過其實" 既中學, 對其它中學DSE成績有興趣的話, 開另一個帖問吓啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-15 14:05
唔駛我係度癈噏
你係咪覆錯人呢? 我只講"曾經報過真道當練習". 乜野"6000+人報名...神校...名校" 唔係我講架喎 !

pccw2017 發表於 21-7-15 14:15
你係咪覆錯人呢? 我只講"曾經報過真道當練習". 乜野"6000+人報名...神校...名校" 唔係我講架喎 ! ...
唔好咁介意啦, 懶得返轉頭搵出處嘛!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-15 12:29
成日話只計DSE唔夠全面
現實係, 雙學制直資中, 有幾多人讀IBDP/IAL? 除咗啟思同SPCS兩間有較大比例, 其餘 ...

原來真係似唔夠~~~

回覆 hkpapa852 的帖子

全唔全面,睇大家攞啲數據嚟做甚麼。

如果

1. 用嚟做A 校 vs B校比較題

2. 以平均成績高低為唯一標準

3. 核心科平均5+, 4+, A校高過B校3.5% (即約4-8人),就直接得出,"一定係A校教得好過B校,揀A校啦!" 結論,排除辦學方針、另外學制之類因素

4. 然後有十個account reply "揀A校"、" A校成績好D,A校!"

5. 然後網民家長就drop B校 offer,揀A校

咁呢幾十位去IB,IAL ,GCE嘅 學生,都有權影響嗰3.5% ,咪重要。

我返而有d好奇, 沙田曾肇添係點
有定無被高低估呢???

DSE資料一年比一年少?? 好似好神秘好難估???

subb 發表於 21-7-15 16:53
我返而有d好奇, 沙田曾肇添係點
有定無被高低估呢???

暫時dse 一定係沙田第一

hkpapa852 發表於 21-7-15 13:46
坦白講, 現實中有幾多個DSE考生, 目標係呢幾科? 家長可能會多D
真正既現實, 叫"睇餸食飯, 千祈唔好眼高手低 ...

係家長一廂情願
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

ucw 發表於 21-7-15 15:35

全唔全面,睇大家攞啲數據嚟做甚麼。

呢個唔係科學實驗, 從來都無可能作出"公平比較"

講完ABCD條件, 總會再有EFGH, 什麼多收運動員, 多收小學部學生, 收既學生目標一早志在海外等等既理由, 呢D條件因素呢由家長自己去衡量嘛

只能夠講, 相比之下, 成績係至於差少許%係咪重要? 睇家長囉

02413124 發表於 21-7-15 19:58
暫時dse 一定係沙田第一
簡單來講係有無人有明細點DSE既數據呢??

無意強求絕對公平,只求不以單一判準論斷。

Ks 佩服大家對數字的追求。小學選校,資訊不對稱、不透明下,家長選校更易伏已中,就有賴各位了。

回覆 subb 的帖子

https://www.skhtst.edu.hk/downlo ... -Report-2019-20.pdf
呢到有D資料

02413124 發表於 21-7-16 10:46
回覆 subb 的帖子

https://www.skhtst.edu.hk/download/annual_plan/19-20/Annual-School-Report-2019-20. ...
THX 里個我都有睇, 但唔多詳盡 !另外佢個report真係少有的簡白潔淨 (用紙上) !

回覆 subb 的帖子

我估內部家長會有講,只係唔放上去俾家長八,呢個PERCENTAGE 已經夠吸引,未何必講咁多你睇佢網都精簡

02413124 發表於 21-7-16 10:55
回覆 subb 的帖子

我估內部家長會有講,只係唔放上去俾家長八,呢個PERCENTAGE 已經夠吸引,未何必講咁多你睇 ...
老實講, 真係一睇, 我都望多兩望確定下先LOOK下去睇(怕搞錯)
#只係word  打文字學校logo都無

subb 發表於 21-7-16 10:52
THX 里個我都有睇, 但唔多詳盡 !另外佢個report真係少有的簡白潔淨 (用紙上) !
...

學校肯同你講整體4+/5+, 總好過話:

本校最佳成績係XX, YY..... 科, 4+達AA%-BB%啦!

TST (尖沙咀? 唔係, 係曾肇添)
最值得人推薦既係呢堆資料:

https://www.skhtst.edu.hk/careers/2020/11/2019-2020-f-6-graduates-destinations/

subb    發表於 21-7-16 13:34

lingling1219 發表於 21-7-11 15:23
上星期帶細女叩上智,哩間成績好在這裡已有很多人提過, 但親身到校舍又細又舊, 附近環境仲好差, 係哩度 ...

這些同成績有關嗎。

回覆 Sophie0804 的帖子

吃不到的葡萄是酸,可能是人地唔收佢個女🤣

hkpapa852 發表於 21-7-15 12:29
成日話只計DSE唔夠全面
現實係, 雙學制直資中, 有幾多人讀IBDP/IAL? 除咗啟思同SPCS兩間有較大比例, 其餘 ...

「吹捧」係家長或者有心人,將一些微小的優勢用電子顯微鏡嚟睇。心理學上是Self Fulfilment Prophecy。香港地咁大壓力,這種阿Q精神,可以減壓,也不需要口硃筆伐。

自己當年跟兒子選中學,公開試成績不是最重點,只參考整體會考成績,幾大機會上預科,幾大機會上大學,冇乜點睇讀乜嘢神科,可能自己背,或者覺得太遙遠。我的日誌還保留選校的條件及策略。

香港轉左NSS,整體教育制度變化好大,整個遊戲規則變咗,當時我已經擔心,所以才轉 lB,唔玩NSS。我係有些陰謀論看NSS,部分係跟世界大潮流有同步,也有部份明顯的背道而馳。

若果比較不同官津直學校以DSE來作其中一個指標,係無可厚非,但家長也應該自己做功課。我可能睇重ECA,全人發展,會自己factor 咗這些較主觀的看法,同埋問自己一些moment of true 嘅問題,入到咩?讀到咩?B1A, B1B…. 可能只是可望而不可即的大美人。

如果答案是全否,這間、這幾間都不是我嘅。不如聚焦自己孩子喜歡,力之所及和略有挑戰性的中學才是最合適!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題