用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會九龍灣基樂小學 聖公會九龍灣基樂小學
樓主: BO_BO
go

聖公會九龍灣基樂小學 [複製鏈接]

今日返學咁凍
一年班又未有冬季校服
好凍啊~~

我比多條白色短褲阿女著, 大睥冇咁凍啦
不過佢都話隻腳仔有d 凍~~

一件短袖底衫, 背心連身底裙, 夏季校服裙,
幼稚園著過既白色外套 (貼身d),
再外加學校果件白色外套
都唔知幾時先有冬季校服拎~~!!

仲有~~ 想問下高年班既同學仔 mami, 遲d 如果再凍d, 小朋友可以著咩色既褸返學架~~

... del...

為什麼"唯一"還未比派校服給你們??

如果學校冇再改, 應該係15度以下, 可以穿著淨色的大褸, 不過我都係比我個小朋友穿深藍色, 因為我想學校也唔想我地太花巧和突出.

原帖由 thunder_bunny 於 08-11-10 12:11 發表
今日返學咁凍
一年班又未有冬季校服
好凍啊~~

我比多條白色短褲阿女著, 大睥冇咁凍啦
不過佢都話隻腳仔有d 凍~~

一件短袖底衫, 背心連身底裙, 夏季校服裙,
幼稚園著過既白色外套 (貼身d),
再外加學校果件白色外套 ...

我尋晚已經講左可以著冬季校服, 但個仔又遊左雲無聽入耳, 竟然話唔敢換季, 驚學校唔比... 第二樣又唔見佢o甘聽話喎!

厚褸只要唔太花碌碌, 一般都唔會o甘嚴唔比著, 我仔有件褸都唔係淨色, o係手袖有另一隻色o甘, 都ok著得嫁.

我今日打左去唯一問, 如果係學校訂果D, 要下星期先有, 到時再通知喎..................效率真係好慢!

我今日都同囝著左冬季運動衫褲, 係條褲短左少少....冇計, 未有新校服攞..........都要著住先, 廢事凍親就麻煩。

原帖由 Jimsalad 於 08-11-10 21:12 發表
我尋晚已經講左可以著冬季校服, 但個仔又遊左雲無聽入耳, 竟然話唔敢換季, 驚學校唔比... 第二樣又唔見佢o甘聽話喎!

厚褸只要唔太花碌碌, 一般都唔會o甘嚴唔比著, 我仔有件褸都唔係淨色, o係手袖有另一隻色o甘, 都o ...

佢真係 叫 "唯一" oY嘛~~
咪 唯一 一間囉~~
上個WEEK 我打左去問定了, 仲想 sat. 可以拎啦, 點知個姐姐仔 直頭話未知幾時添~

琴日 LUNCH 就打去學校問, 話最遲 NEXT FRI. 有得拎~~

唉, 都 running nose 啦~~
拎左冬季又熱返lu ~~

琴晚去 uniqlo 買左件黑色 fleece
都好暖, 今日同明日都係 短褲 體育衫添

我唔理喇, 比左對長少少既襪個女著
段估唔會 話佢 啩~~

如果校長話仲好啦, 叫佢嘈"唯一"啦, 攪到d學生病wor.  我記得我個小朋友p.1個時, 我都問過校長可唔可以穿夏天校服, 再加冬天外套, 佢說p.1的, 而且係因為冇校服的原因, 是可以接受, 你們不妨也問下校長或訓導主任啦!!!!

原帖由 thunder_bunny 於 08-11-11 13:25 發表
佢真係 叫 "唯一" oY嘛~~
咪 唯一 一間囉~~
上個WEEK 我打左去問定了, 仲想 sat. 可以拎啦, 點知個姐姐仔 直頭話未知幾時添~

琴日 LUNCH 就打去學校問, 話最遲 NEXT FRI. 有得拎~~

唉, 都 running nose 啦~~
拎左 ...

早幾日咪拎左花苗返黎既~~
琴晚(只係1日) 見到佢已經................ 屎左一半
軟lai lai 咁~~ d 葉巢晒咁......
點算, 去買過盆 ??

其實唔係一定要種, 我囝咁多年都未交過返學。如果你囡仍然想種, 可以去花墟買過盤花苗再種過。

原帖由 thunder_bunny 於 08-11-14 11:03 發表
早幾日咪拎左花苗返黎既~~
琴晚(只係1日) 見到佢已經................ 屎左一半
軟lai lai 咁~~ d 葉巢晒咁......
點算, 去買過盆 ??

下~ 咩原來可以唔使種架, 咁就好喇~~

不過果棵野又好粗生, 果晚淋返水
第二晚返到去見佢又無野啊
又企返起身啵~~

咁就即管睇下佢捱得幾耐啦~~

救命, 點解晚晚功課都做到o甘夜, 已經無睇電視, 電腦無得玩, 琴同單簧管都無練, 書又溫唔倒, 默書都無時間溫,阿仔做事真係-超級豬油包@@

Jimsalad,

me 2 呀!!!  我個囡前晚都做到10:30, 佢個日仲放左學回家立刻做功課個種, 個日仲冇課外活動, 結果都係到第2朝早d起身做埋最後一樣, 所以連默書都冇溫, 睇下阿囡今次默書點死....!  不過我再細看手冊, 呢輪真係好多功課, 星期三個日係最精彩, 13樣功課, 樣樣都係有份量的, 唔係correction個種! 仲唸住test完有得玩, 原來唔係的!  我見人地其他班都唔係禁跨張, 唔知點解我地個班(禁)嚴重....

原帖由 Jimsalad 於 08-11-20 22:07 發表
救命, 點解晚晚功課都做到o甘夜, 已經無睇電視, 電腦無得玩, 琴同單簧管都無練, 書又溫唔倒, 默書都無時間溫,阿仔做事真係-超級豬油包@@

原帖由 BO_BO 於 08-11-21 09:20 發表
Jimsalad,

me 2 呀!!!  我個囡前晚都做到10:30, 佢個日仲放左學回家立刻做功課個種, 個日仲冇課外活動, 結果都係到第2朝早d起身做埋最後一樣, 所以連默書都冇溫, 睇下阿囡今次默書點死....!  不過我再細看手冊, 呢 ...

今次dictation肥左lu!!! 我只o係星期六同佢串過生字, 之後一路無時間同佢再溫, 直至前一晚十點幾我問佢先講原來第二日dictation, 卒之o係passage錯好多careless mistakes. 仲要同一個字錯幾次o甘, 你唔同佢溫佢真係可以漫不經心當無事發生. 最羞家係test完後老師呢頭要佢交'測考心得', 轉個頭佢就出醜, 真係失禮c人.

Jimsalad,

"測考心得", 係米中文科演講呀?? ha ha... 所以老師唔知你仔仔今次英文DICT.失手的!!!  不過, 我都問左阿囡..佢話老師其實比左題目佢地準備已經有數星期的, 不過我阿囡也是...數天前才跟我說救命...

原帖由 Jimsalad 於 08-11-21 22:19 發表

今次dictation肥左lu!!! 我只o係星期六同佢串過生字, 之後一路無時間同佢再溫, 直至前一晚十點幾我問佢先講原來第二日dictation, 卒之o係passage錯好多careless mistakes. 仲要同一個字錯幾次o甘, 你唔同佢溫佢真係 ...

原帖由 BO_BO 於 08-11-21 09:20 發表
Jimsalad,

me 2 呀!!!  我個囡前晚都做到10:30, 佢個日仲放左學回家立刻做功課個種, 個日仲冇課外活動, 結果都係到第2朝早d起身做埋最後一樣, 所以連默書都冇溫, 睇下阿囡今次默書點死....!  不過我再細看手冊, 呢 ...

13樣功課 ,唔係無太多功課咩

唔好話高年級,連我仔仔讀二年級都好多功課,成日都做到10:30才有得瞓,攪到第日個人無精神返學!唉!

10:30???唔係呀, 禁跨張... 是否太多課外活動?  還是好似我個小朋友禁成日係到遊暈??

原帖由 chungpo 於 08-12-12 15:41 發表
唔好話高年級,連我仔仔讀二年級都好多功課,成日都做到10:30才有得瞓,攪到第日個人無精神返學!唉!

原帖由 BO_BO 於 08-12-15 17:49 發表
10:30???唔係呀, 禁跨張... 是否太多課外活動?  還是好似我個小朋友禁成日係到遊暈??

我個仔寫字又慢,間中又會遊雲,但每日每科都有二至三份功課,真係好吃力,不過現在近放假及考試又會好d!

終於考完試, 來緊的新年可以玩個飽, 下學期再努力!

原帖由 BO_BO 於 09-1-12 14:04 發表
終於考完試, 來緊的新年可以玩個飽, 下學期再努力!

我地而家以經開始玩緊, 呢個禮拜自由好多!!!(不過阿仔話:唔係喎) :)
‹ 上一主題|下一主題