用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 2010-2011 小一家長請進...
樓主: mimi2004
go

2010-2011 小一家長請進... [複製鏈接]

ballball,

playground  係= 公園仔 & 籃球場/操場?? .
係要著PE衫先可以去,

我估係咁卦??... 因我唔係太明我囡講咩??

我囡話: 經常有維修工程, 就會封閉某D地方, 所以又會依道唔去得, 嗰道唔入得....好混亂??

BTW, pls check PM.

原帖由 ballball411 於 10-9-11 16:25 發表
playground  係唔係有 slide 個個公園仔? 個個有野玩既, 幾時可以去架? 係唔係著PE衫就可以去?

clarachel,

佢地有1個小時食飯時間的, 通常30mins 都食完, 因為lunch helper 即係我地D義工家長, 要清理現場 & 夠鐘走人, 不能留低太久... 所以你囡亦不可能食得好慢嘞~
夠時間去圖書館的, 放心~
有時lunch 時會有mini concert, 學生可以自行選擇去聽.

self-study堂是只可在課室內的, 有老師陪同的, 佢地要自己帶書返去睇, 課室內都長期有D magazine 供學生閱讀, 試過有老師叫學生做功課/睇書都得, 多數老師只準學生睇書, 近考試期間會叫學生溫書.

原帖由 clarachel 於 10-9-11 18:25 發表
oic! 但係食完飯仲夠唔夠時間去圖書館呢?我個囡食得好慢,咁咪借唔到學校d書?咁self-study堂(最後一堂)又可唔可以去圖書館?還是只可在課室內?如是,咁係咪做功課,溫習,睇書咁呢?

...

冬季校服係唔係15/9去度身時才交錢及回條?
另外,要訂幾多?
褸買啡定杏色好?

你識唔識人住英國,叫佢幫你訂,£4.99咋...

原帖由 mmak 於 10-9-11 13:15 發表
Smilesun,

多謝你的介紹, 我囡最鐘意pop-up book, 只係佢阿媽"我"唔捨得買啫, D pop-up book 好貴, 又容易爛 ....
我囡成日叫我買"Charlie & lola" D pop-up book, 我每次都扮嚨~

如果我搵到依本Rainbow Magi ...

mmak,

Thank you for your reply!

原帖由 mmak 於 10-9-12 22:04 發表
clarachel,

佢地有1個小時食飯時間的, 通常30mins 都食完, 因為lunch helper 即係我地D義工家長, 要清理現場 & 夠鐘走人, 不能留低太久... 所以你囡亦不可能食得好慢嘞~
夠時間去圖書館的, 放心~
有時lunch 時會有 ...

which books can borrow CD? borrow seperately or together?

原帖由 mmak 於 10-9-10 19:20 發表
ballball,

叫你朋友去 誠品內既兒童館, 好似係3/F.,
本書叫 彩虹仙子 系列 - 共7本,
係首7本, 紅色 - 紫色, 我囡買咗1本咋
BTW, 香港圖書館都有得借呀, 我早2日借咗4本返嚟, 有CD的

...

我諗背心裙一條就夠, 校褸我諗住買啡色, 襟污漕嘛, 其實啡色有裡長褲駛唔駛買呢? 我唔會係學校訂校服, 我會自己直接去買, 即時睇到d size 岩唔岩身....

原帖由 Smilesun 於 10-9-12 22:45 發表
另外,要訂幾多?
褸買啡定杏色好?

搭校車唔准傾計?

我囡囡話校車上唔准傾計, 否則會被"摘名", 係咪真o架? 真係嚴成咁? 咩道理呢? 好似未聽過其他學校有咁o既規矩?   

我個囡話可以傾計喎...

Hayley04,

彩虹仙子 系列 - 共7本 都有齊CD的,
係首7本, 紅色 至 紫色.,
圖書館的書, 書面會有張sticker 寫住有附件的, 你借書時職員都會問你要5要借埋CD, 還書時都要一并還的.

原帖由 Hayley04 於 10-9-13 08:18 發表
which books can borrow CD? borrow seperately or together?

ballball,

校褸我都係買啡色.

我舊年冬季恤衫&裙都各買咗2套, 其實著嚟著去都係1套就夠, 穩陣買多1套大一個size啦, 有件後備會安心D.
D校服都會係好fit的, 所以買多1套大一個size 都好快可以著到, 因為返全日D囡係學校食飯, 條校裙都容易弄污的.

長褲 係14以下就可以著, 可以有需要先去買, 我囡舊年都有買, 有好多日都好涷, 都著到好多次架...

我都唔會係學校訂校服, 會自己直接去買, 一來可睇清d size 岩唔岩身, 二來又唔會阻住阿囡上堂, 我囡話係上堂時間, 叫訂校服的學生排隊出去禮堂度身, 都要1X分鐘時間, 我覺得咁會聽唔到MISS講書, 唔係幾好....

原帖由 ballball411 於 10-9-13 11:56 發表
我諗背心裙一條就夠, 校褸我諗住買啡色, 襟污漕嘛, 其實啡色有裡長褲駛唔駛買呢? 我唔會係學校訂校服, 我會自己直接去買, 即時睇到d size 岩唔岩身....

...

Smilesun,

如你唔經學校訂校服, 不用交錢及回條.

校裙,恤衫, 褲, 我之前答咗ballball,  唔再講了, 請你自己睇返D post.

PE 件衛衣最好買2件, 佢地自己食飯實會好污漕的.
PE 衭 & 風褸, 我只各買1件, 其實都有D擔心 驚個囡遺失件風褸, 因為冬季PE uniform, 一定係著風褸不能著冷衫, 如果留低咗就幣啦, 件風褸買多件大一個size 又太大??
我諗住萬一真係遺失先出去買??... 我唔使返工都好方便啫.

校褸睇你鐘意咩色, 我囡鐘意啡色多D.

BTW,  我囡舊年套冬季校服D鈕 成日掉落, 唔見晒??
你地最好自己加多幾針, 釘實D & 買定D後備鈕釦.

原帖由 Smilesun 於 10-9-12 22:45 發表
另外,要訂幾多?
褸買啡定杏色好?

sschiu,

應該係個別校車EE嘅處理方式, 我囡舊年來回2程都唔同車, 星期五校車走2轉, 又會係另一架車, 共3架車.

佢話3架車D EE 都唔同嘅, 有D隨便坐, 隨便玩, 學生好嘈都唔理, 有好有唔好啦, 佢有時倦想瞓一陣都唔得, 要出聲向EE投訴, 咁EE都會叫D同學静D.

原帖由 sschiu 於 10-9-13 15:09 發表
我囡囡話校車上唔准傾計, 否則會被"摘名", 係咪真o架? 真係嚴成咁? 咩道理呢? 好似未聽過其他學校有咁o既規矩?   

thanks
咁我都係自己去買好d...
係唔係呢排要去買?定係十月都唔遲?

原帖由 mmak 於 10-9-14 07:54 發表
Smilesun,

如你唔經學校訂校服, 不用交錢及回條.

校裙,恤衫, 褲, 我之前答咗ballball,  唔再講了, 請你自己睇返D post.

PE 件衛衣最好買2件, 佢地自己食飯實會好污漕的.
PE 衭 & 風褸, 我只各買1件, 其實都有D擔 ...

其實樂器班係唔係一定收架...
原本諗住唔一定收,所以報了兩樣,最後都收,好在撞了時間,而家只學一樣...不過件樂器實在太貴啦...通告都無話要買樂器...應該係通告寫明要買樂器及價錢,我知其他學校都係咁做.

大家會唔會訂magazine?
咁多都唔知訂邊本好?

你報左邊樣樂器呀? 要幾多錢架?

學校個d我一樣都無報, 一來我自己有係出面學緊, 2來我想報個樣係星期四放學上, 我驚上完返到屋企唔夠時間做功課同溫習, 所以諗住睇下今年既情況, 出年先再參加.....

原帖由 Smilesun 於 10-9-14 10:52 發表
其實樂器班係唔係一定收架...
原本諗住唔一定收,所以報了兩樣,最後都收,好在撞了時間,而家只學一樣...不過件樂器實在太貴啦...通告都無話要買樂器...應該係通告寫明要買樂器及價錢,我知其他學校都係咁做. ...

Scholastic is a very good publisher. I like those with CD. But they have a few with CD. The price is normal.

I suggest kids go to PageOne or so to find what they like. As long as they find the right topics, they love them.

What I recommend is to read the Oxford Story Tree OST series if one has not tried. OST is different from Oxford Reading Tree. OST is the low cost asia version while ORT is the original from UK. More importantly OST is with CD and exercise book. They are available from level 1-7. It is available in Bristish Council book store or "Popular" book store.... others don't sell OST because it is cheap!

(OST use present tense while ORT is in past tense.)

原帖由 Smilesun 於 10-9-14 10:53 發表
大家會唔會訂magazine?
咁多都唔知訂邊本好?

我個囡寫 "中默補" 咋, 又無話係默書喎...
‹ 上一主題|下一主題