用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才留位回條
樓主: sumaggie101
go

優才留位回條   [複製鏈接]

回覆 niclicma 的帖子

絕對同意, 沒有3rd in的家長們, 如果你們第二次(學校說12月13日)都收不到3rd in的通知, 真系可以考慮放手, 因為最後可能上完十堂,做完二次功課, 但小朋友一樣都是沒有offer! 除了又" 慘"來形容, 真想不到其他了.

引用:其實我冇報呢間,但都想請問下佢地究竟出左o

原帖由 Amymichelle 於 14-10-24 發表
其實我冇報呢間,但都想請問下佢地究竟出左offer未呢好似未有人報喜嘅... ...
都未交齊功課所以冇人會有offer

Amymichelle  Oh...明白了  發表於 14-10-24 20:10

真羨慕一早收到reject/waiting的小朋友, 起碼不用受這種未知的折磨. 說實話, 每個家長為了自己的仔女, 上刀山,落油鍋, 都無所謂! 我一點都沒有"唱衰"學校的心態,但今年的收生遊戲, 真的很有問題! 收與不收其實學校已有准則, 但他們卻怕當中的泡沬太多, 所以才想辦法keep住一班暫未達到他們的收生標准, 但又不太差的小朋友, 這批人一日收不到其他學校的offer,家長們仍然要為小朋友努力, 甘願俾佢折磨.

引用:昨晚學校公佈了收生安排,+11月1日去3+in的

原帖由 loksinmama 於 14-10-24 發表
昨晚學校公佈了收生安排, 11月1日去3 in的人在11月22日前可以拿到有條件取錄的offer, 那意味著無收到信的又 ...
知唔知有幾多人會有這個conditional offer?

回覆 maomaochoi 的帖子

唔知,學校點會講? 連大概的數目或百分比都唔肯講.

回覆:優才留位回條

唉,乜都神神秘秘,收收埋埋

做人,應該「光明磊落」!

老實講~我係second waiting......我地都鄧first waiting慘,點解要咁安排呀?如果6月統一抽邊個入唔入,咁實在係搵笨7..........

回覆:PoohsBaby 的帖子

如果自己唔認同學校大不了就唔去上堂,唔再考慮!
何必用一些難聽的詞彙攻擊學校!
家長一樣要學習做人態度!所謂身教最重要!

引用:如果自己唔認同學校大不了就唔去上堂,唔再

原帖由 Bstar 於 14-10-24 發表
如果自己唔認同學校大不了就唔去上堂,唔再考慮!
何必用一些難聽的詞彙攻擊學校!
家長一樣要學習做人態度 ...
喜歡優才學校是一回事,但小一收生程序不合情理也是鐵一般的事實。如果大家不是沒有offer响手,根本恨不得立即同此校脫離關係。所有考生和家長都不知下一步的收生程序和準則,這樣做合理嗎?我覺得準考生各家長已很刻制,任人魚肉真的不好受。你有見過有其他學校比這更混亂嗎?愛這學校但也要明瞭別人的批評。利申:我雖然暫未有offer响手,但已放棄優才。我發表我的見解是因為看不過這學校自己為是的行政失當。當然學校的老師們可能很努力和用心,但今次的真令各家長憤怒了!!!!!

loksinmama 發表於 14-10-24 20:14
真羨慕一早收到reject/waiting的小朋友, 起碼不用受這種未知的折磨. 說實話, 每個家長為了自己的仔女, 上刀 ...
慶幸我一早放棄了first waiting!

Rambowun 發表於 14-10-24 23:46
喜歡優才學校是一回事,但小一收生程序不合情理也是鐵一般的事實。如果大家不是沒有offer响手,根本恨不得 ...
講得非常好, 中肯, 大家係對收生制度不滿, 一而再, 再而三的改動, 究竟在學校, 校長眼中, 我地呢 D 小朋友/家長算是什麼?  是呼之則來, 揮之則去的東西嘛?  可能亞視比它更有良心!  有沒有把做教育的愛心放在呢D小朋友身上呢?老實說, 這個收生制度很討厭.

回覆 crm1chm 的帖子

絕對認同Rambowun及crm1chm的觀點!
請現在有小朋友讀緊此校的家長不要反應過大, 我們其實只是針對今年學校的收生程序,並不是針對該學校其他老師或質疑他們的教學質量. 請大家將心比己, 如果今年是你的小朋友, 你又會如何面對? 其實今年考小一的人數多大家都知, 家長及小朋友們玩這個遊戲已飽受壓力,遇到不合理的事情只是想呻下,難道連呻下都不可? 學校一定強大過我們這班家長, 我們除了要迎合學校的各種要求外已別無他選, 你們有小朋友讀緊或有其他offer當然可以大聲說話. 講真, 報得此校的家長一定是某程度喜歡此校才會報名, 但喜歡還喜歡, 收生程序不清晰而令家長們無所適從也是今年所發生的事實,希望有小朋友讀緊此校的家長能體量我們的心情,也不要說一些攻擊的說話, 既然你們是如此有學識教養又有素質的家長.謝謝!

回覆 loksinmama 的帖子

你說得很中肯.

老師是很好的. 但"他"行政能力就...這點也是事實.
等我這一個以前讀過的家長祝大家早點找到合適自己小朋友o既學校.

回覆:Rambowun 的帖子

理解今年收生混亂,但我指是家長們的用詞!
可以客氣點!
學校的行政混亂,就說他是rubbish !
真的不能想像要發洩也不能這樣講!
老實說,我也氣忿過,但不會這樣說!
如果說出這樣的話,跟本無需要再和這學校糾纏下去!
就算收了也不會讀!何必再此浪費時間!
其他學校亦有最初reject 變成取錄,反之沒有收waiting 的學生!因為收寫得多信而之前被reject 的人!
這樣你們亦覺公平嗎?

我也是遊戲中的一份子,是現今教育制度問題! 我想講的你不喜歡學校,那麼便放棄!
何需要又要罵又要繼續上堂!
不如灑脫放棄!
反知正面繼續玩!

回覆:fujitasze 的帖子

Exactly ! 不喜歡就不要報,省卻大家時間!
反正收了自己果心都唔想讀,終日埋怨!
小朋友也不開心!
這個世界太多負能量要正面樂觀點!

引用:Quote:derkin+發表於+14-10-20+19:43+由於

原帖由 hkpapa852 於 14-10-20 發表
優才1st waiting個班,好似係要家長去上8-10堂洗腦班之後再俾位你;鍾意人擦鞋/收信係TKO另一間直資 ...
請問另一間喜歡收信的直資係邊間?

應該講播道

我地係 1st waiting. 一早放棄了。因為初步接觸,已唔合嘴形,理念不同!無謂浪費時間,精神,同最重要既“親子時間“去上堂( 我係要返工),親子時間,比一些不切實際既堂(例如乜乜由地舖到名校)更重要!

‹ 上一主題|下一主題