用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2016-2018年度(即2017-2018)小六升中派位資料 (7月10日 ...
樓主: hkpapa852
go

2016-2018年度(即2017-2018)小六升中派位資料 (7月10日開始公佈)   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

聖方濟愛德小學

仍然唔畀實際人數, 亦都將非 B1 英中塞埋落去, 繼續玩語言偽術.

六年級派位概況

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hkpapa852 發表於 18-7-24 14:46
(私立) 聖心小學
http://shcsps.edu.hk/06_perform-promote.html
9成升B1, 勁..升聖心書院有乜條件.

回覆樓主

青衣主恩

回覆樓主

青衣世德、青衣村何澤芸

hkpapa852 發表於 18-7-24 14:46
(私立) 聖心小學
http://shcsps.edu.hk/06_perform-promote.html
想問下hkpapa, 中華基金跟據下列名單不是應該計算為Band1嗎?定已更改為B2A-1C? 謝謝
B1中學名單(以近5屆DSE成績評價) 請參考此連結: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251

miriam 發表於 18-7-26 14:22
聖方濟愛德小學

仍然唔畀實際人數, 亦都將非 B1 英中塞埋落去, 繼續玩語言偽術.
要等p6第一次家長日,睇下有無實則啲嘅數字流出。

醒目開學勳章 王國長老

worldcat 發表於 18-7-27 09:00
要等p6第一次家長日,睇下有無實則啲嘅數字流出。
識人讀愛德, B2B-C 成績靠聯繫位入左長天, 所以長天應該收左唔少 B2 生.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-7-27 09:04
識人讀愛德, B2B-C 成績靠聯繫位入左長天, 所以長天應該收左唔少 B2 生.
咁又唔太擔心會影響長天。我估b2聯繫入長天都係有限數。

朋友囝囝前年畢業,講話級40頭乙一先叫穩入長天,50左右都大機會(邊緣人?),之後b2就機會微。
該年朋友係第一次家長日,學校老師有講過大約幾多b1(即係2015升中),提醒佢要小朋友keep住。

worldcat 發表於 18-7-27 09:17
咁又唔太擔心會影響長天。我估b2聯繫入長天都係有限數。

朋友囝囝前年畢業,講話級40頭乙一先叫穩入長天, ...
愛德一級未計叩門應有120人, 如果級50係邊緣人, B1比例一半都未必有

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

JKCheng 發表於 18-7-27 01:06
想問下hkpapa, 中華基金跟據下列名單不是應該計算為Band1嗎?定已更改為B2A-1C? 謝謝
B1中學名單(以近5屆DS ...
原來我唔記得改番個連結, 呢個先啱:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3582732

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-27 09:25
愛德一級未計叩門應有120人, 如果級50係邊緣人, B1比例一半都未必有
我同朋友們估就應該Over50%,就算無都應該接近。
前年朋友囝囝呈二後係級40~45,並且考慮以下因素。1. 可能因為男仔關係老師嘅估計會保守啲。2. 以上排序係以入長天計,所以名額會受b1女仔數目所影響。3. 朋友在派位後八卦過,除長天廿幾個學生外,另外都有十個八個男仔入左其他b1。
計埋女仔,應該派到b1 都有一半學生。當然唔排除有數個b2靠聯繫入長天。

hkpapa852 發表於 18-7-24 09:09
參考#51和#66既資料

(40網)旅港開平小學

54.8%純band one 升中
咪40 net 最高? 上年無咁勁咖喎!
進步咁大嘅?

http://www.ktgps-smr.edu.hk
全級135人 40%英中

再活一次 發表於 18-7-27 13:18
54.8%純band one 升中
咪40 net 最高? 上年無咁勁咖喎!
進步咁大嘅?

如果計埋體藝是55.77%,因為旅港開平今年是第一屆小班教學升中,本身教學已不錯,加上小班,更強勁!跟據家長提供的資料,每班26人左右,每班均有16-18人上英中。伊中自行五個全收,叩門的另一個也即收,另英中叩門機率百發百中。b1%高過不少港九名津小。

https://bpcs.edu.hk/CustomPage/o ... ageId=6&nnnid=8

天主教柏德

天主教柏德

https://bpcs.edu.hk/CustomPage/o ... webPageId=6&nnnid=8
2016-2017 年度畢業生派位統計
畢業生 127 人
請幫忙統計, 唔該晒

我想問, 一間得9班細校, 一變..成30班大校 !
最初個派位, 會係點分配?????

一開新校舍有人插班入去, 多左人, 咪可以執雞?????

subb 發表於 18-7-27 16:54
我想問, 一間得9班細校, 一變..成30班大校 !
最初個派位, 會係點分配?????

用番以前既Pre-S1成績, 配對分用常模方式去調整, 參考吓呢個帖#4既例子:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473&extra=page%3D1

不過無可能一次過變到30班.

因為加班要由小一開始, 所以只會慢慢每年加多幾班

hkpapa852 發表於 18-7-27 16:59
用番以前既Pre-S1成績, 配對分用常模方式去調整, 參考吓呢個帖#4既例子:

https://www.edu-kingdom.com/fo ...

即係搬去新校舍, 一開始唔會30班,
但是否會9收插班變. 12, 14, 15,....18 班 ???

搬入新校舍唔可以收其他班級插班???

我見這間小學全級3先派王少清 ! 本身學校咪好弱...
全級27人左右
‹ 上一主題|下一主題