用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 聖母無玷聖心學校 (Part II)
樓主: belairmonte
go

聖母無玷聖心學校 (Part II) [複製鏈接]

歡迎所有新朋友加入聖心大家庭!! 握吓手先!

今日畢業禮啦!!我個小朋友好唔捨得間學校,琴日綵排已經忍唔住 啦,今日我諗個畢業典禮會令人好感動呀,我諗我都會 呀!!

man-man媽咪 ,

妳仔仔6年級畢業啦??

mickeywinnie3
原文章由 man-man媽咪 於 07-7-7 08:27 發表
今日畢業禮啦!!我個小朋友好唔捨得間學校,琴日綵排已經忍唔住 啦,今日我諗個畢業典禮會令人好感動呀,我諗我都會 呀!!

o下, 等我以為係你搬屋添, 真傻

多謝先, 我都越來越緊張, 不過只係我, 唔係我個仔

我諗6年級的同學真係會唔捨得, 依個係佢地出生以來第一個深刻經歷, 畢竟6年不是一個短日子, 要和相處了多年的老師, 同學分離, 踏入一個全新環境, 父母看著他們踏入新理程, 一方面開心, 一方面又擔心, 難免大家都會傷感, 但人總要長大, 天下無不散之延席嘛, 話比仔仔聽, 老師見到你們長大, 都得開心, 有空回母校探老師, 約一班舊同學聚聚, 友誼都會長存的:)
原文章由 man-man媽咪 於 07-7-7 08:18 發表
chuchu:

我係話呢個TOPIC搬左屋咋!

遲啲比個FILE你,關於整protfolio嘅資料.

請問大家知唔知點解學校沒有較冷氣的呢? 妳們的仔囡有講話熱嗎??

明天究竟要否帶書?

mickeywinnie3

以下是以前部份家長的post

據我所知,學校都想安裝冷氣,早幾年佢地申請左馬會基金,圖則同設計都已經準備好,開家長會提出每位學生每年要交300元冷氣費,我地當年啱啱入去讀當然贊成,無耐有啲高班家長唔同意,所以計劃擱置左,希望今年學校再提出嘅時候可多啲人贊成通過,等啲小朋友可以舒服啲

我感覺到學校好似唔想裝冷氣, 呢個問題都講左好耐啦, 次次學校都話如果要裝冷氣,家長要一齊同意及出錢, 大約三百萬。

學校個電壓係唔夠裝冷氣架,要用一間房嚟做電壓房.其實學校早幾年已經計劃好晒,並出通告徵詢家長意見,無耐有人反對所以計劃擱置,今年新學期聽聞會再提出裝冷氣計劃,希望今次多啲人支持.

其實我支持嘅原因係學校多蚊,低年級同學係地下課室上堂,出面有花糟,蚊特別多,所以有好多小朋友被咬到一撻二撻,見到都心痛,如果有冷氣咁佢地都舒服啲.

其實冇冷氣都好架, 因為小朋友上完PE或者小息後, 一身大汗, 如果有冷氣, 好易冷親架.我小朋友話係覺校唔覺好熱喎

原文章由 mickeywinnie3 於 07-7-8 19:53 發表
請問大家知唔知點解學校沒有較冷氣的呢? 妳們的仔囡有講話熱嗎??

哇!多咗好多新成員呀!

歡迎你們加入

多謝chuchu
如果唔係有排搵

嘩,真係多了很多新成員呀!比起我們上年熱鬧很多.:

歡迎各位!

原文章由 littlechi 於 07-7-9 07:20 發表
哇!多咗好多新成員呀!

歡迎你們加入

在此預先祝賀man-man仔考得心儀學校, 明天可以大大慶祝. .

我也希望我侄女也不用叩門.

恭喜 !!

原文章由 honeybeemom 於 07-7-9 12:59 發表
在此預先祝賀man-man仔考得心儀學校, 明天可以大大慶祝. .

我也希望我侄女也不用叩門.

hello !!
學校都想安裝冷氣我一定舉腳贊成, 因現今地球暖化了, (香港尢其), 濕氣重, 人會好攰, 好辛苦,  不似我地以前細個時候, 不是人人有冷氣不太熱(就算一個月$500以上我也覺得值, 反正9年免費教育我已有津貼了希望真的多d媽媽支持!!

原文章由 mickeywinnie3 於 07-7-9 13:28 發表
恭喜 !!

學校2010年都搬啦,我諗學校唔會整的

man-man媽咪
希望哥哥明天成功

我個囡學琴嗰位新老師,勁正呀,佢真係超好,有耐性,我個囡有咁多壞習慣佢都一一同佢改,星期六嗰堂佢學咗1個鐘頭30分鐘,即是2堂9個字啦,老師話唔係2級到改啦,佢話即頭教佢3級,明年7,8月考3級,有某程度上佢教的嘢係有d難,但係佢不停咁讚我個囡可以做得到,佢又唔同平時d老師,教完就算,佢寫住係手冊到,每樣嘢每日要練幾多次,又係本歌書到,畫咗10個圈,若果佢每練一次就可以係個圈圈到畫一個公仔,有練就可以畫,佢搞到我個女幾有心機每日練琴,真係比心機教的老師好難求,老師都同我講,唔好貪平及上們的老師無保證,無人管理,佢話程度好,未必識教.

man-man 媽咪

今天放榜了, 希望仔仔入到心儀中學。等你消息呀!

man-man 媽:

我們一起等你的好消息,心想事成!: : :
今早我先生帶女女回校,已經很多家長在學校等消息,真替大家緊張!

係呀, 今朝見到好多家長係度等, 氣氛好緊張, man-man媽, 等你好消息

另外, 報下今年派位結果添呀

[ 本文章最後由 chuchu2006 於 07-7-10 09:56 編輯 ]

man-man媽
恭喜曬 最緊要係哥哥鍾意呀,哥哥肯定係超開心呀.

派到啦? 邊間?

聽呀仔講有6x%派到第一志願喎, 8x%就派到頭三志願, 我諗都ok啦?!

chuchu
原文章由 wing1206 於 07-7-10 13:56 發表
man-man媽
恭喜曬 最緊要係哥哥鍾意呀,哥哥肯定係超開心呀.
‹ 上一主題|下一主題