用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 大圍聖心2007-08 k2請進
樓主: MARSTEN
go

大圍聖心2007-08 k2請進 [複製鏈接]

興趣班未派通告,會有校車.
包括手冊每天都袋住四本書,未知是否會似k1時的做法.

第一屆香港幼兒藝術節,有多項比賽,唔知學校會否團體參加呢?
K1時學校訓練得小朋友講故事好好聽.

haha,我重以為要我包書所以唔收仔仔d書tim:

原文章由 ctf1029 於 07-9-11 14:01 硐表

原文章由 ctf1029 於 07-9-11 14:01 硐表

老師而家未開會決定收唔收書,因現在只帶3本書,所以日日都要帶

其實三本書都唔係日日用,點解唔增加透明度,俾個上課時間表,咪可以按時帶書.
家長會時提過會日日有英文課,你們的小朋友知唔知道是否日日有接觸英文.

我只見到囝囝本英文書晝了野,  我問佢佢話教左啦.
but 我覺得每日都要帶禁多書就有d 重law.

Ai...唔知係咪一班太多人呢,感覺d老師好似攪唔惦咁,原先d功課都有老師做sample寫了一行,今日d功課就無既,不過佢地寫手冊都寫到手軟就真既

我個仔成日要拿本書出來讀abcdefg....:

唔好祈望有透明度,神秘同唔好干涉係佢地既作風,而且佢地今年有太多都係新老師,覺得佢地攪唔掂都正常,因為呢2日係教協個招聘網頁仲見聖心佢地要請成8個老師,如果佢地請唔夠人既話,到教育局黎時可能要d學生走鬼,事關佢地今年比去年收得重多學生
[img align=right]http://photo5.56.com/albums/userpics/datad/94/32/9416821%7C94325915945715c0a11f90.gif[/img]

原文章由 ctf1029 於 07-9-13 11:20 硐表
其實三本書都唔係日日用,點解唔增加透明度,俾個上課時間表,咪可以按時帶書.
家長會時提過會日日有英文課,你們的小朋友知唔知道是否日日有接觸英文. ...

我諗你地k1時都知佢地唔透明架啦!上課時間表我諗冇呢個必要,因國語堂唔定架,但一星期有一堂,我仔就話星期二,不過唔知下星期一唔一樣,佢地日日都學phonics

其實我估到話有4個班主任,實質得3個,因我仔從來都係講個3個老師既名字,當我問佢識唔識第4個老師佢話唔識lor!
k1時其中一個班主任走左差不多成半年到學期前個令月至請返個,所以見慣不怪,不過唔知其他學校會唔會有咁既情況發生

不過我唔其望佢係學校學到好多知識,佢返學係主要學同人相處,好多知識家長自己教都得,打從k1開始我已知道返得呢間學校要醒目d,自己照顧自己,我仔試過係學校除唔到down coat,到喊老師至得閑理佢,不過都好既,等佢獨立d lor,而家著raincoat返學,我都同佢除左我自己拿走,免得加重老師負擔又令到阿仔咁lei hair!

[ 本文章最後由 laiki 於 07-9-14 01:55 編輯 ]

不過今日再問阿仔,佢就話有4個老師,有一個唔知咩名?!

k1果時仔仔病有時無打電話番學校都唔會有人打黎問咩事,好同意可以俾仔仔多d自理機會,仔仔k1果時成日要老師拖住佢,因為佢會周圍攪野同走,老師驚佢撞親跌成日拖住佢,我想而家無人會咁做啦

綿羊組有3個,2個姓陳,1個姓李,仔仔識話一個係長頭髮陳老師...笑死,原來係咁分2個姓陳既分別

原文章由 laiki 於 07-9-14 15:03 硐表
不過今日再問阿仔,佢就話有4個老師,有一個唔知咩名?!

原文章由 MARSTEN 於 07-9-17 10:10 硐表
綿羊組有3個,2個姓陳,1個姓李,仔仔識話一個係長頭髮陳老師...笑死,原來係咁分2個姓陳既分別

係呀,一個係短頭髮陳老師.佢o地仲有分太陽組,星星組,唔知係咪主題分組用呢?囝囝回家講學校的情況,我o地就要估吓,組織吓,哈哈!

請問你們興趣班會報那一科呢?

原文章由 arnoldmami 於 07-9-20 13:55 硐表
請問你們興趣班會報那一科呢?

我報左左右手計數,係我家大少指明要學既

我囝囝都話要報左右手計算班及普通話.佢鍾意普通話老師.報兩個班才有校車搭,但唔知幾多錢.

原文章由 ctf1029 於 07-9-20 15:44 硐表
我囝囝都話要報左右手計算班及普通話.佢鍾意普通話老師.報兩個班才有校車搭,但唔知幾多錢.

ctf1029,

我諗唔會太貴!佢地平時d價錢都好相宜,仲平過我搭巴士,我自己接送既,你地今年校車有冇加價?校車係咪交10個月車貴架,7月使唔使交?

報兩科成千幾蚊,重要加埋車費會唔會好貴呢? 車費去馬鞍山$450/month 7月都要交架,因為暑假班呀!

原文章由 laiki 於 07-9-20 16:19 硐表

ctf1029,

我諗唔會太貴!佢地平時d價錢都好相宜,仲平過我搭巴士,我自己接送既,你地今年校車有冇加價?校車係咪交10個月車貴架,7月使唔使交?

暑期班時的車費馬鞍山$270.一次過俾係多咗,但每堂計都平過係外面學.
‹ 上一主題|下一主題