用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試面到一肚氣
樓主: onyeema
go

面試面到一肚氣 [複製鏈接]

原文章由 紫菜 於 07-10-7 16:41 硐表
咁大間學校----->冇資源.
又真係幾過份.
完全冇理人感受.
好彩我冇報.

我都係咁話。

我係度諗DBSPD交報名表都要排兩小時,到Interview唔知會係咩慘況

原文章由 YuYuMother 於 07-10-7 20:35 硐表
舊年既安排都係咁, 可能我地好早in, 所以只係企左一陣, 覺得尚可接受......

我講漏左.....舊年我同老公帶囡囡去interview, 我地兩個一齊入課室填問卷喎!! 好多家長都係兩公婆一齊, 唔通今年改左例只可以一個家長入去??

好彩我囡in下午,上午有朋友in完已經提醒我地:1)唔好2公婆去 2)唔駛咁早去 3)咪車去

於是爸爸跟足指示,最後順利面試成功!

原文章由 孖孖叉 於 07-10-7 22:02 硐表
怪唔得朋友同我講呢間學校唔駛驚讀唔到,而家重行緊上下午班制,鬼死咁多位,每年過左大抽獎時間好多人抽都心儀名校就會有大量空位放出,年年暑假都問人讀唔讀!!!!!

但講真,就算搵定後備學校我都唔會搵佢,未見官先要打三十大 ...

我之前報左,但點知6/10有事要唔係香港,唔可以INTERVIEW,我係填表個日已經知無得去INTERVIEW,心情都有D唔開心,覺得對唔住阿囡,不過後來阿囡有同學仔既媽媽話我知,佢個囡係度畢業既,不過上唔番佢既中學,佢話哂D恐怖經驗同壓力俾我知,所以我都決定唔改SCHEDULE去INTERVIEW,今日番到HK,睇番大家既留言,真係覺得好彩無哂錢去INTERVIEW,KUM既"愛心"學校,收左我個囡都要諗下

睇完大家的留言,小弟覺得重點係對小朋友沒愛心,只用傳統方法去以壓力威迫和鎮壓,相信有不少小朋友很難適應,就算頂得順,對小朋友成長有很大影響,畢到業的,很可能很smart,很上進,做到很高職位也不定,但極可能是以不擇手段的方法達到目的.

對不起,這是我個人意見,如有人看了不開心,可以不理,說聲Sorry先.

有朋友個女在此讀過.有個老師話過佢個名...
你唔好叫做xxx.
成隻豬咁.

我同個女都係排係被罵個女仔附近, 我個女重問我點解個老師咁惡,佢話好驚﹗唔中意間學校,我都覺得個日嘅安排完全另人失望,先前在學校門外等, 之後個老師咁惡, 名校唔通就係咁?我唔想我個女留有陰影,因此in.完後,我同老公講, 如果間學校有 2nd in, 我地唔會再來。:tongue:

原文章由 MrsFung 於 07-10-7 20:56 硐表
乖女Daddy,

我當日就係排係這個被罵的女仔後面,我睇晒整個過程,那刻的感覺令我覺得這個老師的態度好差,她說的話很難聽,對眼好”凶”望住個女仔,雖然個女仔不對,但都不需用這種態度,我唔明白老師在咁多家長面前都會這樣惡,唔 ...

:tongue:妳呢個表情好正!

果日係非常熱呀, 我 10:45 左右到 in 11:00 佢都俾我入, 不過入到去都要o係車路旁再排隊, 其間有車出入, 個校工就叫我地唔好郁, but 有個德望女生就照行(但已是泊埋一邊行), 個校工即刻好惡咁指住佢:你中幾架?   叫住你唔好行你仲行.  我同我個女都嚇一跳.  反而禮堂入面變魔術果兩位老師都幾 nice 幾好笑容呀!  課室果個都好有禮貌, ok 喎!  不過我個女就話唔 like 間學校, 因課室個冷氣唔夠涼喎!

I have sent the link of this website to the school principal for reference.

Hope all the students in GHS experience the Love of Christ through the models of teaching staff in GHS.

放心,放長對眼睇,
一到派位日,
個個都唔黎報名,佢就知,
到時佢地就周圍打電話叫人後補位:tongue: :tongue: :tongue: :tongue:
我個女早兩年考到都唔讀佢,
就左去瑪行諾修女

我想了解多一點這間學校除了在 interview 的安排上有不妥善之處外,有關教學及教師的質素又如何?
為何在外間不難聽見這間學校都是一間好學校?

原文章由 puncos 於 07-10-8 15:26 硐表
我想了解多一點這間學校除了在 interview 的安排上有不妥善之處外,有關教學及教師的質素又如何?
為何在外間不難聽見這間學校都是一間好學校?

重點並非表面的安排,而是在於老師及校工對學生,家長及未來學生的態度,從而推論校內教師教學的手法,要知道身教重於說教,學生學到的,除了知識外,老師和家長的行為,更是他們將來待人處事的學習對象.

教師在這些小事情已喝罵學生,假若入讀了並犯了校規,是否要打滕?喝罵學生的方法可短期控制學生,但壞影響是深遠的,學生長期在壓力下,連校工也能喝罵他們,小小的心靈可支持多久?(支持到的,我也同意是精英)

那麼大的校舍不能容納少數目的家長嗎?為何要說資源不足?難保他朝同學們也和老師一樣地講大話.

雖然是傳統名校(小弟讀中學時),縱使師資和教學質素如何好,在德育培訓上,已很難令人信服他們會做得好.

下晝情況又好d wor! 琴日我囡囡in3pm, 我o地2:50pm到達, 唔駛o係門口等已經可以即刻入去, 入到去就o係操場排隊(有瓦遮頭), 唔算太多人, 我估~30人, 等o左15-20分鐘就上課室interview, 答完問卷就坐o係課室等囡囡in完出黎, 跟住就走得! 我又覺得大致上安排得幾好wor!
p.s. 其實張報到紙寫明只可以一位家長陪同, 所以我老公預
o左冇得入去!

嘩     估唔到有d 咁無愛心嘅學校喎
不過唔係間間名校都咁臭串   咁衰架
我諗係呢間學校咁特別   
對d 學生都咁無愛心   咁兇惡
大家諗吓   小朋友除左入去學校學課本嘅知識
最重要係學品德   見佢d 老師同校工咁有品
咁個女第二時返屋企呼渴你   你唔洗覺得好出奇
佢響學校訓練有數

我地都係in下晝,情況同cherriemama講的一樣 , 報到紙係有
寫一個家長入, 所以我一個人在門外等, 跟住企係門口的校工,
重叫我行入校車通道,附近有棵大樹冇咁晒, 走的時候可以搭校車
走,不過要比3元 , 都算幾客氣

原文章由 cherriemama 於 07-10-8 19:54 硐表
下晝情況又好d wor! 琴日我囡囡in3pm, 我o地2:50pm到達, 唔駛o係門口等已經可以即刻入去, 入到去就o係操場排隊(有瓦遮頭), 唔算太多人, 我估~30人, 等o左15-20分鐘就上課室interview, 答完問卷就坐o係課室等囡囡in完 ...

那可能要多謝早上的家長了,小弟也希望只是個別老師和校工品行惡劣吧!凡學校也希望教好學生,只是手法的差異.

原文章由 cherriemama 於 07-10-8 19:54 硐表
下晝情況又好d wor! 琴日我囡囡in3pm, 我o地2:50pm到達, 唔駛o係門口等已經可以即刻入去, 入到去就o係操場排隊(有瓦遮頭), 唔算太多人, 我估~30人, 等o左15-20分鐘就上課室interview, 答完問卷就坐o係課室等囡囡in完 ...

我相信學校已經知道有好多家長投訴,先至安排有遮蓋既操場比你地,你真係唔知早上interview個D家長幾慘

醒目開學勳章

原文章由 hongkongpiglet 於 07-10-8 14:50 硐表
I have sent the link of this website to the school principal for reference.

Hope all the students in GHS experience the Love of Christ through the models of teaching staff in GHS.

Well done

不可一世,不知所謂
‹ 上一主題|下一主題