用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 救世軍田家炳學校
樓主: olkan
go

救世軍田家炳學校 [複製鏈接]

我有給他報名打針,  囝囝今天上堂對卷, 中文考得好差. 他說有同學唔合格.  唔知會唔會派卷返屋企. 我估他的作文錯好多.  數學就ok. 明天應該會派常識.

如果旅行唔洗家長, 錦我可以請少一日假.  因為已經餘下好少假.

原文章由 bobo2001 於 07-11-27 21:46 發表
阿囡話條題目係問邊位前高官決定參選十二月立法會補選(選舉), 有黃仁龍, 葉劉淑儀同唐英年選. 佢話佢選左葉劉, 唔知係咪真, 要派返來才知. 佢話仲有二題, 一題係奧運福娃有幾多隻, 另一題係奧運那年舉行(2008年). 都 ...

老師說下星期入好分後派返卷, 囝囝全部卷都對了.  兩科85分, 一科87分, 中文得65分.  我諗叫做考得差.  我的朋友說要考到平均
90分以上先ok.  有嘜方法可以温得好d呢?

請問知唔知沙田那裏可以學phonic呢?

原文章由 bobo2001 於 07-11-29 13:42 發表
係呀, 佢地好似開始對卷同埋講解番d題目, 希望遲d可以派回來睇吓佢地錯係邊, 等我地可以跟進吓啦. 我個囡都話有同學唔合格呀, 我諗多數都係唔識做閱讀理解, 作句等題目. 常識佢都已經派左了, 佢得八十幾. 我問佢點解 ...

今日個囝又同我講, 65分的中文卷是其中一份, 另外一份是88.5分. 希望係啦!

原文章由 bobo2001 於 07-11-30 11:31 發表
係呀, 咁等佢派d卷回來便可針對其弱點再作努力. 放心啦, 你囝囝成績都算唔錯啦, 仲有大把時間追.
囡囡今次成績都幾好, 我都有鼓勵佢繼續努力, 老師仲送左d小禮物比佢地作鼓勵. 佢只有常識八十幾, 其他都有九十幾. so ...

打針唔係$190咩!  囝囝今日甩了下面的門牙. 有一隻新牙長出.  上星期考試後上課, 我把他的數作放於書包有待上課時做.  點知老師說他冇交, 真係審死官.  

原文章由 bobo2001 於 07-12-1 20:50 發表
阿囡話打針好痛, 我比左100蚊佢, 佢仲將找回的5蚊用來買埋零食, 真係....

老師有冇說為何離職呢?  

我睇返囝囝的卷, 有好多都係錯大意, 中文的閱讀理解錯了成20分有多.     打流感針我給了打兩針的費用, 因為囝囝以前未打過, 所以要打兩針$190.

囝囝早兩天在英文室唔見左件運動外套, 老師找了兩天也找不倒. 只找倒一件一愛(冇名)的外套.  真氣死. 我同囝囝說要佢自已俾錢買回.  上星期又唔見左本數作.   

原文章由 bobo2001 於 07-12-4 10:10 發表
流感針喎, 95一支嘛, 我比左一百蚊佢咋. 佢仲用左嗰5蚊來買零食吃.
考試卷已派回來了, 錯的地方好多都係唔小心, 有得抄都錯, 真係   
仲有我地嗰班主任突然離職, 十二月開始換另一個班主任. 唉, 又 ...

親子旅行我去唔倒, 因為之前已經報名參加了囡囡學校的親子旅行.  都係1月12日.

早前囝囝唔見左的數作, 今天派回.  他說班長放到簿櫃的.  浪費了$34.:cry: 現在唯有當補充給他做.

佢冇同我講有表演.  

頭先問囝囝, 他說小一及小二表演.  今日派成績表, 囝囝只係考52名, 中文, 同副科考得唔好. 真係要再努力d.  但視藝, 體育, 音樂就真冇得攪.

原文章由 bobo2001 於 07-12-13 13:35 發表
係呀, 咁都無法, 唯有當補充做啦. 班長都係小朋友, 佢地仲細, 係會有d"蝦碌"架喇,
佢地一, 二年級昨天係宗教活動課時有獻詩表演, 你囝囝有告訴你嗎? ...

[ 本文章最後由 olkan 於 07-12-14 23:52 編輯 ]

sorry, 冇覆你.  日日都忙.你真係好多節目.21號去了睇燈飾, 24號放工後去飲, 因為囝囝去了亞媽家住, 佢住到唔返. 要明日先返. 25號同囡囡去了德福影相, 有disney卡通大公仔, 如反斗車王, 反斗奇兵.....同去了MEGA box睇蜜蜂電影, 昨日同老公行街, 晚上同家人打邊爐. 照顧少一個, 真係輕鬆好多.

因為我家姐同妹都放X'MAS假, 囝囝本來只住兩天, 去了搭360, 姐妹又日日帶佢去街, 晚上, 媽媽的工人又同佢玩大富翁, 太好玩, 玩到唔願返屋企. 我就成機好好休息多天. 好耐冇到9時了. 又唔洗勞氣閙囝. 真開心.     

原文章由 bobo2001 於 07-12-23 19:13 發表
話咁快又放假了, 最近很忙嗎? 有咩節目同小朋友度過呢個x'mas呀. 所有課外活動都會放假, 我地會去工展會, 食x'mas buffet 同埋入迪士尼.
Merry Christmas, all the best for you and your family. ...

工作紙完成了, 仲有識字未寫, 因為個囝放假時冇帶本識字簿返黎. 請問知唔知識字簿一頁有多少個格呢? 唯有買一本格仔簿做住先啦!
個囝玩到今日先返. 頭先仲喊到湯豬錦話掛住我家姐. 仲慘過俾我打.  我怕他好難收拾心情返學.  我都唔知個個鍾意他甚麼? 我同老公呀, 我亞媽呀...都覺得他好曳同好固執. 但又偏偏好多人覺得他可愛, 可能他天生人緣好.  同大家對得他少時間, 見唔倒他曳的方面.

原文章由 bobo2001 於 07-12-28 17:46 發表
嘩, 你都好多節目喎, d假期工課搞掂晒未呀, 阿囡仲欠剪報便完成了. 你都好好啊, 有這麼多家人掙你的囝囝, 證明他是一個非常可愛的好孩子. :) :)

假期結束後便要收拾心情, 真怕佢地玩到唔捨得返學, 所以呢幾日我返 ...

[ 本文章最後由 olkan 於 07-12-29 09:47 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題