用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問16網的朋友派成怎樣呀?
樓主: lingchuling
go

請問16網的朋友派成怎樣呀? [複製鏈接]

ufo175,

我想問下係邊度睇到?? 因為我搵極都搵唔到, thanks.

原文章由 ufo175 於 08-6-11 22:15 發表

錯啦,你去睇睇教統局有關『愛秩序官立小學』既視學報告,你就知中招啦,他們成績低於全港學校水平,校風亦寫有待改善,課程策劃亦未見成效,學生品德有待改善,上述全都係視學報告內容,你話見到驚唔驚。 ...

ufo175,

我搵到咯, thanks.

原文章由 sarahlee 於 08-6-12 09:59 發表
ufo175,

我想問下係邊度睇到?? 因為我搵極都搵唔到, thanks.

我都搵唔到呀, 可否告知
原文章由 sarahlee 於 08-6-12 09:59 發表
ufo175,

醒目開學勳章

ufo175,
謝謝提供呢份視學報告.

但想問. 呢份報告係04年. 而剛好新校長剛接手. 而家已過了4年了. 未知各方面會否有提升呢..

你有冇去註冊呢?

因見這裡沒有家長答我問題. 個心仍十五十六

原文章由 ufo175 於 08-6-11 22:15 發表

錯啦,你去睇睇教統局有關『愛秩序官立小學』既視學報告,你就知中招啦,他們成績低於全港學校水平,校風亦寫有待改善,課程策劃亦未見成效,學生品德有待改善,上述全都係視學報告內容,你話見到驚唔驚。 ...

醒目開學勳章

曲曲:

上年開始新基灣的派位己經不同。因為升中派位己经不能用從前的學能測驗的結果來分banding,現改了用中一入學前香港學科測驗來分banding。再者你可以看新基灣的網頁你會看到她主要說around 90%以上是1st choice並不是派英中高。這點亦是要注意的地方。以上純屬參考。

原文章由 曲曲 於 08-6-12 11:46 發表

我都係9月揀學校
如果新/舊基灣二選一
派位應該係新基灣好d

Xanthe請問16網边間好?

曲曲,你又點揀呢?
原文章由 Xanthe 於 08-6-12 20:43 發表
曲曲:

上年開始新基灣的派位己經不同。因為升中派位己经不能用從前的學能測驗的結果來分banding,現改了用中一入學前香港學科測驗來分banding。再者你可以看新基灣的網頁你會看到她主要說around 90%以上是1st choice並 ...

醒目開學勳章

Himmama3,

最好睇小朋友的讀書habbit and 性恪。如果小朋友比較活潑好動就選擇冇咁大壓力的學校讀。選學校前到心儀學校睇返學和放學,睇下小朋友的行為和同接放學的家長傾下了解多些。睇下校外評核報告.......

原文章由 HIMMAMA3 於 08-6-12 23:23 發表
Xanthe請問16網边間好?

曲曲,你又點揀呢?

請問"天主教明德"好嗎?

有無考慮救世軍(杏花村), 成績幾好.
培僑都幾多人選, 大抽獎放第一位多數都抽到

原文章由 曲曲 於 08-6-13 20:47 發表

我仲未決定
個人原因唔會考慮基灣(愛蝶灣)
我會選柴灣聖米(行路返學嘛)
如果自行入唔到
大抽獎會咁排
1.柴灣聖米(希望入到後唔使憂柴憂米)
2.培僑
我擔心明德、基灣(新/舊)、丘佐榮都太都人選
到時派唔到就派到好差 ...

多謝你意見
原文章由 Xanthe 於 08-6-13 15:40 發表
Himmama3,

最好睇小朋友的讀書habbit and 性恪。如果小朋友比較活潑好動就選擇冇咁大壓力的學校讀。選學校前到心儀學校睇返學和放學,睇下小朋友的行為和同接放學的家長傾下了解多些。睇下校外評核報告.......

...

我林住揀舊基灣因C6係舊生,其他驚抽吾到.
原文章由 曲曲 於 08-6-13 20:47 發表

我仲未決定
個人原因唔會考慮基灣(愛蝶灣)
我會選柴灣聖米(行路返學嘛)
如果自行入唔到
大抽獎會咁排
1.柴灣聖米(希望入到後唔使憂柴憂米)
2.培僑
我擔心明德、基灣(新/舊)、丘佐榮都太都人選
到時派唔到就派到好差 ...

各位:

我住北角,阿仔讀天主教幼稚園.想話下學期揀小一,考慮"明德".
因為睇過佢地d 單張,講得幾開明咁,而且係千禧校舍,設備齊全d嘛.
選校天書仲話佢地校風淳樸見稱. 吾知係真吾係呢?
下月初,幼稚園會安排家長觀校添.

本人係一位tutor,所以有很多機會接觸本區不同學校的學生,以下係本人對本區小學的小小意見,希望幫到各位(純粹個人意見)
1)愛蝶官小--- 活動教學,功課不多.太多實習老師,我有一P.4學生一個學期轉左4個英文老師,大多數老師都好無經驗.中一派位除了全級考頭幾名好D之外,其他不太理想
2)梁李秀娛 --- 老師好有心機,功課,Dict and short test都幾多, 派位ok, 較多新移民
3)柴米 --- 程度都幾深,功課量一般,要預左搵補習老師跟
4)新基灣 --- 小女就讀P.1, 功課, Dict, ST多, 如果小朋友, 能受壓, 動作比較快, 都唔會覺得太辛苦.數學科比其他學校深,相對英文較淺,
5)舊基灣 --- 同新基灣差唔多,功課比新基灣少D
6)明德 --- 校舍同校址環境都幾好,程度一般,小朋友比較開心,輕鬆

培僑--- 16 net而言是間不錯school, 有聯繫中學,學校環境幾好,程度中上
救--- 近1,2年,很多家長選, 校舍,環境唔錯,功課量不是太多,幾輕鬆.程度一般

原文章由 曲曲 於 08-6-17 11:31 發表
選小學真係好慘 驚選錯 
我仲有個細囡跟尾
怕辛苦怕壓力
但升上小四後又怕學校程度淺唔夠人爭中學

咁柴米同新基灣一定唔係你杯茶
‹ 上一主題|下一主題