用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘)-2008年9月小一家長
樓主: ruru
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘)-2008年9月小一家長 [複製鏈接]

我又加入報到先:
1. ruru    荃灣
2. Cheerful 官塘
3. soso 九龍塘
4. tmch 深井
5. kimon 九龍塘
6. Kit 沙田
7. Chin Chin 青衣
8. TKO 將軍澳
9. chingyip 大埔
看看我們可否同一班呢!!

原文章由 Heidi媽 於 08-6-16 07:52 發表
校長是邵宛芬修女

http://psp.proj.hkedcity.net/2007/chi/detail_sch_basic.php?sch_id=518

我多咀搭一句,應該係"苑"唔係"宛".
(Heidi媽請多多包涵)

[ 本文章最後由 Blythemia 於 08-6-16 09:09 編輯 ]

感謝Blythemia 和 Heidi媽
今天交叩門信, 希望有機會面試.

面試

聖家學校是否每個叩門者都會安排面試的? 叩門收取人數又是多少? 有冇人是叩門成功入讀, 可否提供面試會考些什麼? 十分擔心的媽咪上...

面試

聖家學校是否每個叩門者也會接見的? 收叩門的人數是多少呢? 有冇曾經叩門而又收取, 可否提供面試準備? 擔心的家長上

我又加入報到先:
3. soso 九龍塘
4. tmch 深井
6. Kit 沙田
8. TKO 將軍澳
10. serenachan 黃大仙
曉穎6 Sept 2002      3.47 kg     53 cm6 Sept 2003      8.18 kg    70 cm 6 Sept 2004    10.00 kg   86 cm   6 Sept 2005     14.50 kg   95 cm6 Sept 2006     16.36 kg   105 cm 6 Sept 2007 22 kg 115
cm Sept 2014 43kg 153cm
[size=medium]曉穎

早兩天的講座比想像中長! 本想早d買定書教下個女,但本身要學的已太多,還是26/7才買吧!遲d又要選購保溫飯盒, 護脊書包, 全白運動鞋......勁忙.

請問有無人知道學校個午餐menu係點ka...唔知味道o唔ok呢?價錢是怎樣計呢?因有的擔心女女唔知習唔習慣?可唔可以自己bring午餐呢?謝謝

我又加入報到先:
3. soso 九龍塘
4. tmch 深井
6. Kit 沙田
8. TKO 將軍澳
10. serenachan 黃大仙 ...
11.  shannamama  沙田

請各位多多指教, 係呢! 下星期一小朋友有個預備班要上, 你們會去嗎? 到時可以見下面.

hi ruru,

我同你都一樣好擔心這個問題, 仲有水壺, 知買邊隻好呢!

我估自己帶飯當然沒有問題啦, 不過夏天咁熱, 唔知會唔會變臭呢!

原文章由 ruru 於 08-7-3 11:05 發表
請問有無人知道學校個午餐menu係點ka...唔知味道o唔ok呢?價錢是怎樣計呢?因有的擔心女女唔知習唔習慣?可唔可以自己bring午餐呢?謝謝

原文章由 ShannaMaMa 於 08-7-3 12:14 發表
hi ruru,

我同你都一樣好擔心這個問題, 仲有水壺, 知買邊隻好呢!

我估自己帶飯當然沒有問題啦, 不過夏天咁熱, 唔知會唔會變臭呢!

Hi ShannaMaMa,

我都未買水壺....其實都好似有好多物品要買咁....
自己帶飯其實我都係諗諗...我多數都係俾佢食學校的飯算啦......

hi ruru,

不過唔知學校的飯盒好唔好食呢 ! 我個女都煩, 唔好味的, 佢唔肯食, 你會買邊款水壺呀!

原文章由 ruru 於 08-7-3 13:34 發表

我都未買水壺....其實都好似有好多物品要買咁....
自己帶飯其實我都係諗諗...我多數都係俾佢食學校的飯算啦......

原文章由 ShannaMaMa 於 08-7-3 14:30 發表
hi ruru,

不過唔知學校的飯盒好唔好食呢 ! 我個女都煩, 唔好味的, 佢唔肯食, 你會買邊款水壺呀!

ShannaMaMa,
我都未諗呀,你會唔會買保溫個的水壺呀?

hi ruru,

會呀! 不過冬天先買, 夏天我買膠樽唔知得唔得呢! 佢地返全日, 唔知要買幾大個呢!

原文章由 ruru 於 08-7-3 15:34 發表

ShannaMaMa,
我都未諗呀,你會唔會買保溫個的水壺呀?

回覆 #36 ShannaMaMa 的文章

終於有多一位沙田友啦!你好!

[ 本文章最後由 Kit 於 08-7-3 16:14 編輯 ]

hi Kit,

好高興認識你呀!

你知道上校車時間嗎?

你囡囡會讀邊班呀! 大家保持聯絡, 下星期一你會去學校嗎?

原文章由 Kit 於 08-7-3 15:56 發表

終於有多一位沙田友啦!你好!

我想問係咪上星期六已經分左就係個班ka la...我個女係 1D

hi ruru,

我個女係叩門考入的, 所以仲味知分邊班, 今日先去註冊, 唔知幾時先知呢!

唔知個日考果入卷是否就是你們考分班試果入呢?

原文章由 ruru 於 08-7-3 16:29 發表
我想問係咪上星期六已經分左就係個班ka la...我個女係 1D
‹ 上一主題|下一主題