用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 解答任何有關鋼琴日常使用及維修保養問題 ...
樓主: mr_kong
go

解答任何有關鋼琴日常使用及維修保養問題 [複製鏈接]

mr_kong,

Thanks!

原文章由 mr_kong 於 08-7-9 22:46 發表

對於初次接觸鋼琴的家長,大行係會比較隱陣D,此終大行為o左
保存專業形象,對師傳各方面的要求都會嚴謹D。但大行一般只會接受佢o地代理o既牌子,或者o係佢o地度買o既客人做調音或維修補養。
而已擁有鋼琴一段日子的人仕,會 ...

Mr Kong,

想請問點分 U1, U3形號呢?

請幫忙

請問有無人識得Russel 牌子鋼琴? 是那裡制造?

請問有無人識得Russel 牌子鋼琴? 是那裡制造? 中國還是韓國? 對它有什麼平價?

急問邊隻鋼琴好?

小女今年五薉, 學了鋼琴一年,因為屋企嗰鋼琴實在太舊, 想換個琴, 請問通記隻德國H & K大陸板, ok 嗎? 現在 $16,800可買新,但大陸做,通記職員話韓國餡, 唔知好不好? Or 買二手琴, 亞洲 x 倉有隻 Kawai $13,800 但更加唔知好不好?請給意見, 謝謝 !!!

mr.Kong

請問你在那裡???

mr. kong
where are you???

Thank You.....Mr.Kong

我重有問題; 請問觀塘拔x琴倉OK嗎? 我睇中一部二手Karl Muller,好新淨,上網睇服務ok,但唔知真定假!!!價錢$8500合理嗎??
Sorry呀,我真係幾心急

Mr. Kong

我想問吓暖管問題,我去年7月係琴倉到買左一個二手大陸琴,開左幾個月之後,我搵人調琴,個師傅話我個琴唔可以開暖管,因為d木已經開始枯。咁我之後都冇再開,係咪就算好潮濕我都係唔駛開。多謝指教。

原文章由 mr_kong 於 08-6-30 23:02 發表
今日有客人問我暖管為什麼裝係琴底而唔裝係琴o既上面,到底所謂何事?不妨同大家分享一下。

暖管其中一個主要o既作用係有助防止琴弦生銹。一般o黎講濕氣係會向下沉的,所以我o地會將支暖管裝係琴o既底部,用意係長期保持琴 ...
小蕎媽媽

原文章由 mr_kong 於 08-7-17 18:39 發表

U1同U3o既外形基本上相同,而兩者最大o既分別是高度。
U1有121cm高,而U3有131cm高。
兩隻都係香港好受歡迎o既鋼琴型號,但U3琴身高D,會適合程度較高o既彈琴人仕使用。 ...

THANKS.

原文章由 mr_kong 於 08-7-17 19:05 發表

新琴一般都可以從琴o既牌子、產地、型號o黎客觀分析,但係二手琴如果冇親自試過、驗過就真係好難判斷話值唔值得買。

不過,坦白講如果你想買部二手o既Karl Muller使乜去琴倉買,上拍賣網bid都bid到番o黎啦!價錢會平好多 ...

多謝賜教

Yamaha / Kawai

Hi Mr. Kong,

My girl is learning at Grade 4, piano and she is using Yamaha C108 (13 years ago). I would like to purchase the new one for her. Please advise if I have to choose Yamaha U3 or Kawai Kps8 / K6.

Tks/ Ka's MUM

請問初學小朋友, 有邊類二手鋼琴適合而價錢又唔貴呢? 在那裹可以有多d選擇, 點樣才知二手既質素好唔好?
http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題