用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 快!2:15pm前登入,由學校剩餘中六學額估計學校會考成績 ...
樓主: grawong
go

快!2:15pm前登入,由學校剩餘中六學額估計學校會考成績 [複製鏈接]

少過50% 14分或以上!

原文章由 nywing 於 08-8-4 23:04 發表

同意,中六學位餘額都頗有參考價值。
以嘉諾撒聖心書院為例,

中五文理各3班120人
中六文理各2班60人
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_class_stru.php?sch_id=1064

直到現在(4/08 22:54),
第一階段完成 +  ...

原文章由 ALAL 於 08-8-5 09:01 發表
有沒有2:15PM 4 /8 的資料, 可以EMAIL 我碼?

沒有呀,因為我昨晚上去看看才知道聖心未收夠人。

下次我應該 2:00pm print screen 定各區收生情況.......

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

點解有些學校會開3班中六,
有些開2班,
係根據什麼來決定班數?????
因開3班那間咪容易直升,
唔洗周圍撲搵學校,
亦有可能因為有3班,
所以2:00前都未full 喎???

原文章由 ZZdaphne 於 08-8-8 19:24 發表
點解有些學校會開3班中六,
有些開2班,
係根據什麼來決定班數?????
因開3班那間咪容易直升,
唔洗周圍撲搵學校,
亦有可能因為有3班,
所以2:00前都未full 喎??? ...

個人理解,如果開3班,收好多14-20分,
咁入大學率可能只有一半,
會影響佢校譽.收少D,高分D,入大學率咪高D囉.
呢個可能係其中一個因素.

簽名被屏蔽

原文章由 ntefamily 於 08-8-5 07:38 PM 發表
其實現在上網check一樣可以睇到邊d學校係8月4日2:15pm前是否已無位, 只要睇下最後更新的時間就一目了然.

通常band 1學校的最後更新時間就係8月4日2:00pm前, 文/理科位就show: 0, 0
                                ...

ntefamily :

請問上綱check邊度可以睇到剩餘收生學額 ah ? Thx !

原文章由 grawong 於 08-8-4 12:57 發表
如第1收生階段已收齊14分以上學生,估計此校會考成績不俗,------部分名校如瑪利曼中學 可能是例外,或有不少學生到外國升學去。

如果是band 2校,文科剩三五左右,理科剩三兩個也ok,否則,這可能是band 3學校,  或是唔能夠令學 ...

有d係唔急,無報比教署啫.................band 3學校,到最後階段收八分外校,都要考到十分以上先有位.....最近既余振強,都要十三分文同理...........中六就無乜分band3校風好唔好,因為升得上去既,都會係讀書架啦........渣得八分以上,都已經係band2中或以上,有得十分以上...都接近band1 尾程度..........中六先黎壞就真係無得好講..........可以出黎社會做工都壞得

原文章由 Sindy 於 08-8-13 04:31 發表

有d係唔急,無報比教署啫.................band 3學校,到最後階段收八分外校,都要考到十分以上先有位.....最近既余振強,都要十三分文同理...........中六就無乜分band3校風好唔好,因為升得上去既,都會係讀書架啦... ...

我有05年& 07年既資料,係咪有人要?06就唔見左...今年都無做...hahaha,要幫個女搵學校,唔得閒做........拎左既麻煩幫我email比其他媽咪,我必未成日係度

回覆 #2 Sindy 的文章

can you e mail the information to me, thanks , [email protected]

唔比你唔急,每個收生階段都有指定時間要學校呈報收生資料,如果咁都做唔到,教育局應會跟進,for reference:

http://edbs6.hkbn.net/s6/report_vac_info_c.html

我意思係請家長估學校會考成績,以作升中選校之用,而非選中六學校用,------又如果中六無乜分band3校風好唔好,咁d學生仲駛乜選校?就算只有12-13分的學生,都唔想入d band3、校風唔好的學校,------如果得8-10分,呢個學生應要repeat,或者去私校同d band3、校風唔好的學校升中六,------、校風唔好的學校,------所以如果得8-10分,呢個學生當年升中時可能係band2中或以上;又如果得10-12分,呢個學生當年升中時也可能都接近band1 尾程度,但升中五年後,會考考得如此成績,就肯定保持唔到當年的水準,在一些band 1 校,如此成績只可報重續。

原文章由 Sindy 於 08-8-13 04:31 發表

有d係唔急,無報比教署啫.................band 3學校,到最後階段收八分外校,都要考到十分以上先有位.....最近既余振強,都要十三分文同理...........中六就無乜分band3校風好唔好,因為升得上去既,都會係讀書架啦... ...

原文章由 salina0817 於 08-8-13 06:02 發表
can you e mail the information to me, thanks , [email protected]

我都要

[email protected]

原文章由 Sindy 於 08-8-13 04:35 發表

我有05年& 07年既資料,係咪有人要?06就唔見左...今年都無做...hahaha,要幫個女搵學校,唔得閒做........拎左既麻煩幫我email比其他媽咪,我必未成日係度

可以Send埋給我嗎?謝謝﹗

[email protected]

原文章由 grawong 於 08-8-13 08:24 發表
唔比你唔急,每個收生階段都有指定時間要學校呈報收生資料,如果咁都做唔到,教育局應會跟進,for reference:

http://edbs6.hkbn.net/s6/report_vac_info_c.html

我意思係請家長估學校會考成績,以作升中選校之用,而非選中六 ...

學校係最後階段先有位,只係反影到間學校無咁受歡迎,中六中七讀書靠自己多,唔通大學都要睇校風,好似今年為例,有位收你讀中六已經好好彩,hahaha,只係講笑..唔好介意...

瑪利曼一向都係咁,第一階段係唔報足.......個親戚當年有十四分以上,但都要出去搵學校,後尾學校搞好晒d資料,第二階段第二節叫返佢返去....佢出去搵學校果年,第一階段係有位淨,所以我話未必可以盡信

唔該睇清楚我最初個post:

1.  誰人說要盡信呢d資料?

2.  誰人說要用呢d資料選中六?

原文章由 Sindy 於 08-8-13 15:15 發表

學校係最後階段先有位,只係反影到間學校無咁受歡迎,中六中七讀書靠自己多,唔通大學都要睇校風,好似今年為例,有位收你讀中六已經好好彩,hahaha,只係講笑..唔好介意...

瑪利曼一向都係咁,第一階段係唔報足.......個 ...

原文章由 Sindy 於 08-8-13 15:15 發表
瑪利曼一向都係咁,第一階段係唔報足.......個親戚當年有十四分以上,但都要出去搵學校,後尾學校搞好晒d資料,第二階段第二節叫返佢返去....佢出去搵學校果年,第一階段係有位淨,所以我話未必可以盡信

好多勁的學校唔會收十四分咁低分。
上水鄧顯要20+至收,仲講明唔收外校生,第一階段早早就滿額了,這證明該校學生成績好,自己學生都夠哂分入中六。

如果瑪利曼第一階段有位剩,咁佢係咪set得個目標太高,自己學生唔夠多人夠分入中六呢?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

原文章由 grawong 於 08-8-13 16:09 發表
唔該睇清楚我最初個post:

1.  誰人說要盡信呢d資料?

2.  誰人說要用呢d資料選中六?

你比呢d資料我,唔係想話我知,一係要呈報晒,要跟程序咩?唔係既話,咁我搞錯....咁呢d比我睇黎做乜?

原文章由 virgokaren 於 08-8-14 00:52 發表

好多勁的學校唔會收十四分咁低分。
上水鄧顯要20+至收,仲講明唔收外校生,第一階段早早就滿額了,這證明該校學生成績好,自己學生都夠哂分入中六。

如果瑪利曼第一階段有位剩,咁佢係咪set得個目標太高,自己學生唔夠多人夠 ...

我就係講緊瑪利曼有位,並非事實的全部
‹ 上一主題|下一主題