用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖安多尼學校 想問兩間聖安多尼的分別
樓主: 新奇無花果
go

想問兩間聖安多尼的分別 [複製鏈接]

原帖由 hiellen 於 09-9-18 00:38 發表
咁既老師都有, 可否告知或PM我, 你個女讀邊間呀?

Pls check pm.

原帖由 2008mum2008 於 09-9-18 00:29 發表

我囡囡係考2X名, 應該係band2頭(1至21係band1), 可惜只係派去band2尾中中, 而佢有d同學考4X名都派到聖公會呂明才(英中), 我係話派到, 當然唔係自行階段考入去, 自行階段英中99%唔會取錄band2尾學生, 除非有特異功能 ...

我想請問2008mum2008 ,妳的囡囡在中西區(新校)的不快經驗,是發生這一兩年間的事嗎﹖

今年小一第一階段自行申請是不是由25/9(五)開始,是不是每間小學所要的文件是一樣呢?因為我要返工..唔想帶漏資料..到時又走來走去!想之前準備一下!有沒有d家長可提點一下!

今年有5天申請時間..其實早d報..會不會..多d誠意分...因為...我的小朋友得15分...兩間學校..我相信..都有不少家長報名...早d註冊..希望到時要叩門..誠意分會多d...^^

我早前參觀過中西區聖安多尼學校...的開放日..我想知有沒有家長..也參觀過....因為當天分了組...我想知其他組介紹內容是否相同...如有..可PM我...互相分享下

原帖由 longlong2002 於 09-9-18 13:19 發表

我想請問2008mum2008 ,妳的囡囡在中西區(新校)的不快經驗,是發生這一兩年間的事嗎﹖

係08/09年間發生的事.

原帖由 sysadmin 於 09-9-18 17:10 發表
原來你有這樣不快既經歷…每人都愛自己既子女…必會替自己子女的遭遇不值…開學至今,我小朋友在學校都讀得好開心…眼見老師都很用心….當然…更希望將來不會遇上像你一樣的經驗..…

其實我並非hardsell學校…我只是 ...

我囡囡最終都靠自己叩入一間二線英中,現在只希望佢可以快快樂樂完成中學課程,再入大學,以後遇到的都係有heart既老師!

其實年年都有5天的報名日期,不過今年有很多假期,將申請日期分開了
總之,千期不要錯過機會,幫你的小朋友申請!
祝你心想事成,小朋友入到你心儀的學校
不過你個小朋友得15分,很多學校也要抽籤,到時不成功也不要失望 !
因為還有第二階段大抽獎
有時父母為子女安排一切,但也要看運氣

原帖由 grace0815 於 09-9-18 15:55 發表
今年有5天申請時間..其實早d報..會不會..多d誠意分...因為...我的小朋友得15分...兩間學校..我相信..都有不少家長報名...早d註冊..希望到時要叩門..誠意分會多d...^^ ...

多謝你的鼓勵
其實在中西區網內,有不少受家長歡迎的學校,其實去到第三階段叩門機會大不大呢?
我真的很擔心我的小朋友沒有那份運氣

現在已經擔心到
原帖由 simon_lui 於 09-9-18 22:52 發表
其實年年都有5天的報名日期,不過今年有很多假期,將申請日期分開了
總之,千期不要錯過機會,幫你的小朋友申請!
祝你心想事成,小朋友入到你心儀的學校
不過你個小朋友得15分,很多學校也要抽籤,到時不成功也不要失望:pit ...

grace0815
我其實很明白你現在的心情,我也是過來人,基本上一日你的小朋友未派到學校,你的心情也不會好過.
就算俾你派到你心儀的學校,到時你又擔心小朋友會不會不習慣小學生活,全日上學吃飯問題,總之做父母的由早擔心到晚,由bb擔心到大!
做父母的就是有那偉大的責任和使命!

原帖由 grace0815 於 09-9-18 23:25 發表
多謝你的鼓勵
其實在中西區網內,有不少受家長歡迎的學校,其實去到第三階段叩門機會大不大呢?
我真的很擔心我的小朋友沒有那份運氣

現在已經擔心到
...

你知不知道那兩間學校,如果都派唔到,有沒有機會叩門呢?
她們叩門的程序是怎樣的,要不要做個人資料匣?現在準備下,到時不用那麼辛苦!有沒有bk家長可分享下!
如有自薦信,可pm給我參考參考!

原帖由 simon_lui 於 09-9-18 23:34 發表
grace0815
我其實很明白你現在的心情,我也是過來人,基本上一日你的小朋友未派到學校,你的心情也不會好過.
就算俾你派到你心儀的學校,到時你又擔心小朋友會不會不習慣小學生活,全日上學吃飯問題,總之做父母的由早擔心 ...

我仔仔今年在薄扶林個間讀緊小一,校舍有d舊,但佢讀得好開心wor,最緊要佢好鍾意上英文堂,因為用併音學英文,唔係用英文書教而係用故事形式,佢而家讀英文d音都算準嫁。
我朋友個女早幾個月用左幾千元喺出面上十堂都係學緊同一種模式,叫牛津read write inc. 出面都幾hit嫁

今日我兩間都有參觀過, 都有看過大家啲意見, 我啲係仔唔係女, 我覺得新校設施真係很好, 老師都好有誠意, 新校的老師師資比校新, 舊校就傳統D, 好似成績都比較好, 但冇大操場, 我而家真係十五十六, 好難取舍, 可否比多d意見
‹ 上一主題|下一主題