用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 08/09學之園(凱帆軒)PN班入嚟傾啦
樓主: luplup
go

08/09學之園(凱帆軒)PN班入嚟傾啦 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 ccwong101 於 08-11-28 14:36 發表
之前無睇啲conversation, 都唔係好知道啲朋友仔添...

我個仔叫Leo, 11月先join。開學前都無咩特別要準備,跟學校要求的項目就可以。頭一兩天返學我吔幫BB影咗d  video, 佢之後好鍾意睇返返學啲片段。

我下 ...

Agnes 2月先開學呀,到時記得叫Leo 保護佢呀

無問題啦...不過我個仔都幾怕羞,返咗一個月PN之後,都見到他有些轉變。希望再過多幾個月佢會再好啲啦。

Did you join the school picnic this coming Sat?  Hope that it wouldn't be too cold on that day.

my daughter is also in PND class .Her name is Sherry .
原帖由 ccwong101 於 08-11-22 12:33 發表
My boy is also in PND class.  He has just started in NOv.  The teachers are very good, especially the Eng. teacher, Samantha

Anyone can tell when they arrange the interview. I help my daughter to enrol for 2009/2010 class; but the staff told the interview will be arranged next year........

My dau is small b born in Nov

Our plant only has leaves too.  I've already given it plenty of water and sunshine but still no flower is coming out.  Do you remember when we need to take the plant back to school?
I'm going to stay at LH for K1.  My son will be in PM Eng/Man class.  How about you?

原帖由 burts 於 08-12-30 09:36 發表
請問學校派發植物三色菫點樣至開到花? 我地個盆只見葉, 沒有花:cry:

你地小朋友會繼續選擇LH讀K1嗎???

1.有沒有由膠杯移植到較大的花盆,使三色堇有較大生長空間;
2.購買開花肥,依照指示定時施肥;
3.當然要有充足的陽光和每天澆水o
現在我們的三色堇已有花蕾了,希望這些意見能幫到你啦!
我的小朋友明年會讀下午普英班,(轉唔到上午班有d失望):cry:
原帖由 burts 於 08-12-30 09:36 發表
請問學校派發植物三色菫點樣至開到花? 我地個盆只見葉, 沒有花:cry:

你地小朋友會繼續選擇LH讀K1嗎???

三色堇是屬於草本植物根部比較脆弱,所以移植時需要將杯中所有泥土連同三色堇一同移植到大盆中;但大盆底部需添上適量泥土,放進三色堇後再加入泥土將大盆添滿o一般花圃都可以買到開花肥。
原帖由 burts 於 08-12-30 23:16 發表

移植我唔識喎, 怕會整死佢! 係邊到買開花肥呀? 唔買是否開唔到花? 用返學校個盆仔再加開花肥得嗎?

大家好呀, 我仔仔會二月插班讀PN呀(佢係十二月細仔),多多指教呀 ~

醒目開學勳章

原帖由 TaTa83 於 09-1-4 10:51 發表
大家好呀, 我仔仔會二月插班讀PN呀(佢係十二月細仔),多多指教呀 ~

我女都係2月插呀,我係PNE,你呢?

醒目開學勳章

原帖由 ccwong101 於 08-11-29 10:24 發表
無問題啦...不過我個仔都幾怕羞,返咗一個月PN之後,都見到他有些轉變。希望再過多幾個月佢會再好啲啦。

Leo, 蕎蕎唔可以同你一班啦 轉左去PNE, 因有PNE家長堅持轉去PND...

醒目開學勳章

各位PNE同學仔,二月見,多多指教

原帖由 jl118 於 09-1-4 23:38 發表

我女都係2月插呀,我係PNE,你呢?

你好呀, 唔好意思呀, 咩野叫PNE呀? 我唔係好識分添, 我見你地有講PND, 其實係咩黎架, 我仔仔係下午班既中英文班呀~

醒目開學勳章

PND / PNE 是班名,即D班 or E班
你可call LH 問下

原帖由 jl118 於 09-1-5 12:53 發表
PND / PNE 是班名,即D班 or E班
你可call LH 問下

唔該哂你呀, 我問左喇, 佢話係PNC班呀~
咁咪同你地唔同班lor.....

醒目開學勳章

原帖由 TaTa83 於 09-1-5 13:45 發表

唔該哂你呀, 我問左喇, 佢話係PNC班呀~
咁咪同你地唔同班lor.....

乜下午班有3班咁多,今年真的很旺。
雖然我地唔同班,但同係新生,有乜特別事,PM交流下

原帖由 jl118 於 09-1-5 23:40 發表

乜下午班有3班咁多,今年真的很旺。
雖然我地唔同班,但同係新生,有乜特別事,PM交流下

好呀好呀 想問你女女係上午班定下午班呀?

都怪我唔好好咁幫呀囡照顧稞三色堇....工人姐姐話已經死了.......呀囡尋日返學居然記得...問工人姐姐稞花係咪可以帶返學校呢...... >.<
原帖由 emilycmcheung88 於 09-1-3 22:56 發表
三色堇是屬於草本植物根部比較脆弱,所以移植時需要將杯中所有泥土連同三色堇一同移植到大盆中;但大盆底部需添上適量泥土,放進三色堇後再加入泥土將大盆添滿o一般花圃都可以買到開花肥。 ...
‹ 上一主題|下一主題