用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選一間有名的幼稚園真的咁重要嗎?
樓主: bowie_p
go

選一間有名的幼稚園真的咁重要嗎? [複製鏈接]

Gerard,

我個囝如果考不到kv, 咁我應該會讀翠茵, 近近地, 不使舟車勞頓.

佢的英文程度都不差, 考小學都好有優勢.

老實講, 我地嗰度出城去九龍塘, 就算自己帶都要成粒鐘, 坐校車又不捨得要咁早出門口, 對一個咁細的小朋友來說, 真係幾辛苦.

回覆 # 的文章

happyfamilybaby :

我喜歡協恩,當時協恩幼稚園沒有K1班,
於是站讀KV侯協恩。

選校方向以有小學為目標,是為了爭取更多選擇。
對孩子而言也是好的,如能順利過渡,由幼稚園上小學
再上中學,大人細路都可以省卻很多功夫呀!

當年以自己孩子的性格和家庭各方條件,對某些幼稚園有了多些了解,才選了協恩給女兒。

香港還有好多出色的學校,我以我經驗所知和大家分享,如有不足之處,大家交流一吓?好讓各家長能選到一間適合孩子的學校。

各爸媽的心情我好明白!

努力呀!

世人都曉神仙好,只有兒孫忘不了。
                    痴心父母古來多,孝順兒孫誰見了。

kv                  

KV是一間可以打好小學基礎的幼稚園。
世人都曉神仙好,只有兒孫忘不了。
                    痴心父母古來多,孝順兒孫誰見了。

一般家庭是否很難入到 kv或其他名牌幼稚園? 我現在同阿仔搵 n1 已經好煩了, 都唔知搵邊d好, 又要諗定 k1!

kv畢業的男仔可以擇邊d小學
(我係新手媽媽)
thks

我地都係普通家庭, 我女兒都入到KV....不過要視乎你既小孩質素, 我女是大女, 著數好多, 大家一齊IN時, 好多小孩都在哭, 還像BB, 當然會比下去~~~

原帖由 snakeson 於 08-12-2 13:52 發表
一般家庭是否很難入到 kv或其他名牌幼稚園? 我現在同阿仔搵 n1 已經好煩了, 都唔知搵邊d好, 又要諗定 k1!

原帖由 hellomickey 於 08-11-3 22:26 發表
受歡迎的(名牌)幼稚園,主要分兩類:
1.升小派位好
2.有聯系小學及中學(即一條龍),升小、中學唔駛煩!
你現在明白點解名牌幼稚園會噤多人爭,咁重要!!
唔明唔緊要,到你的小朋友要升小一時,就會體會到了 (除非你的小 ...

小一派位制度係同讀邊間幼稚園完全無關架. 去到叩門時候, 就可能有少少用.

話報私小/直資有關都重可能講得通.

算唔算係名牌幼稚園?迦南

迦南算唔算係名牌幼稚園?對升私小及直資有無幫助?

如果算,係咪所有地區的迦南都係名牌,定係只張九龍塘?
mm

我係新手媽.  請問:
- 點樣check 到那些是名牌好的KG 呢?
- 又點樣睇到係咪一條龍?
- 灣仔/銅鑼灣/跑馬地 : 有邊間好呢?
真係懵查查.

醒目開學勳章

原帖由 minisheep 於 09-8-20 14:58 發表
我係新手媽.  請問:
真係懵查查.

-去討論區睇吓.. 有邊間多人講, 邊間仲有人等緊waiting list
- 可以去小學概覽check, 或者打去個別學校問.. 另一方法: 俾$$買嗰d乜乜天書, 應該有講... or 仲有一個方法, 俾d時間睇吓bk d 舊thread~
- 我唔係呢區, 不過如果我答st paul.. 一定無人會話我唔啱! 合乎你上面兩個要求.. 不過係女至有用喎! 不過多人爭, 收生少..

原帖由 minisheep 於 09-8-20 14:58 發表
我係新手媽.  請問:
真係懵查查.

SPK, 寶血, 真光, 遠d有蘇浙

Thank you for your clever idea to take school bus at Kowloon Bay...

Im fact, I am also living in TKO, my daughter should take nusery class in Sept 2010.  Therefore, I feel so difficult when I notice most of the famous schools are in Kowloon Tong.

^V^

原帖由 BB0407 於 09-8-21 23:29 發表
happyfamilybaby,

其實將軍澳出九龍塘未必遠,由於我小朋友放學搭校車係第二站落車,故我小朋友由九龍塘返到將軍澳都係20分鐘。但由於上學亦是第二個站,要1個鐘,但經我週圍試路後,決定搭MTR到九龍灣後轉校車,都係30分鐘到學 ...

Hi,嫦娥一号

原來協恩沒有K1班! 我女女(超細女)現在正在讀金巴倫, 都讀得好開心; 但我們想找一家一條龍的幼稚園, 所以今年我會打算再接再厲...那請問協恩幼稚園是否100%/大多數直升協恩小學?謝謝!

Serina

原帖由 嫦娥一号 於 08-11-28 13:55 發表
happyfamilybaby :

我喜歡協恩,當時協恩幼稚園沒有K1班,
於是站讀KV侯協恩。

選校方向以有小學為目標,是為了爭取更多選擇。
對孩子而言也是好的,如能順利過渡,由幼稚園上小學
再上中學,大人細路都可以省卻很 ...

協恩 is not 一條龍 with 小學.
協恩小學 is a government subsidised school, so you'll have to apply through central application like everybody else with no extra advantage.
In Part 1, it depends on how many points you have.
In Part 2 (so called lucky draw), you have the same chance as anybody else living in the same region.
The only advantage you'll have is at the 'knock door' stage.
So there is no way that 協恩幼稚園 can have 100%/大多數直升協恩小學 - unless the kindergarten only accepts kids with high chance of getting into the primary school (eg siblings of current students, daughters of old girls...etc).

原帖由 serinac 於 09-9-5 22:56 發表
Hi,嫦娥一号

原來協恩沒有K1班! 我女女(超細女)現在正在讀金巴倫, 都讀得好開心; 但我們想找一家一條龍的幼稚園, 所以今年我會打算再接再厲...那請問協恩幼稚園是否100%/大多數直升協恩小學?謝謝!

Serina

...

Now Heep Yunn has K1-3, but only 2 classes per each level. Where do you live? SPK in Causeway Bay is good and girls can promote to SPCP
原帖由 serinac 於 09-9-5 22:56 發表
Hi,嫦娥一号

Serina

...
‹ 上一主題|下一主題