用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: YN
go

2009 P1 [複製鏈接]

原帖由 YN 於 08-11-26 11:57 發表
我仲好似發緊夢。大家註左末?我下午去。

me too

原帖由 safarimama 於 08-11-26 01:52 發表
可否講吓小一的課程, 會唔會教高一級或半級, 英文課程如何? 英文同普通話環境又點架? 要唔要學英數? 多唔多功課同默書, 考測?? 哈哈! 太興奮啦......太開心啦....唔好意思太多野想知!
阿女唔係協幼生, 會唔會有適應班呀? 有什麼要在這十個月裝備好? 快D 9月就好喇!!   

safarimama:
協恩的課程沒有所謂的教高一級或半級, 但學習上的要求較一般的官津小高.
語文科的學習包括聽說讀寫四方面, 注重理解和運用, 平時的默書和小測, 我認為定時溫習的意義大於考核, 因為佔分不重.
英文科小一開始已是全英語環境, 小四時會依能力分4組學習. 中文科則是小三時會依中文科及普通話科成績分3組學習, 其中H 組用普通話授課.
數學科要小五才分組學習, cheungll 好像說過高小才會有英數, 但小一開始已有思考題練習和一本訓練營課本, 這類的練習偏向奧數的訓練.
一學期就是一測一考 (進展性/總結性評估), 中英文各約6次的默書, 及一些小測. 至於功課多不多? 這話題好像講過很多次. 大致來說, 協恩抄寫性質的功課不算多 (個別老師會有些差異), 其餘的功課多屬工作紙, 教的內容明白了, 小朋友可以自行完成, 就不算多, 反之, 也可能會 "磨" 很久.
8月底會有2~3天的小一適應班.
這十個月, 建議學好 Phonics, 培養小朋友自行看中英文書的能力, 如未學游泳, 也可以開始學.

不過, 我見這次協恩抽中了不少直資和私小在手的小朋友, 可能是這類家長選校策略也較進取, 相信這些家長也早已為女兒做好了入讀小一準備.

TWMa,

你既解釋真係好詳盡,我個女今年巳經小四,所以對於小一果陣既野巳經唔係好記得(反正我大小姐到今日都係“烚吓烚吓” )

正如TWMa所講,如果小朋友未學游水就真係要學啦,因為下學期開始就要上游泳課,而且體育科考試都要考架!

wasabb

原帖由 TWMa 於 2008/11/26 12:20 發表

safarimama:
協恩的課程沒有所謂的教高一級或半級, 但學習上的要求較一般的官津小高.
語文科的學習包括聽說讀寫四方面, 注重理解和運用, 平時的默書和小測, 我認為定時溫習的意義大於考核, 因為佔分不重.
英文科小 ...

請問有無人去左註冊?我頭先去,只係填張表交張相、envelop 之類,學校無野俾我(例如取錄信, receipt之類),淨係話7月會有資料寄俾我,感覺好唔踏實咁。

如果未去既記住帶筆填 form。

Thanks for the detailed info.!  Language 同 swim,阿女都有學,唔知協幼教的phonics夠唔夠呢?使唔使另外學? Thanks!

今日我老公都去註冊,要等到七月先有再籌備小一之事項。
我到今日嘅心情都仲未平伏,excited and happy.

雖然我的兩個女兒都讀中學了,對於初小已很out,但都在此插一下嘴,說說小一的預備功夫。

1. 如果囡囡還未有公共圖書館的借書證,帶她去申請一張,然後每個星期帶她去圖書館借書,讓她自己選擇喜歡的書看,中英文書都要有。

2. 帶囡囡去聽一次有管弦樂的音樂會,最好坐高一點,例如文化中心樓座,讓她看清楚管弦樂團有什麼樂器,開學老師通常會叫你囡囡學一種樂器,鋼琴不包括在內。

3. 個人覺得不需特別去學 phonics,不要小一就去補習。不如每天看半至一小時沒有字幕的英文卡通,或其他囡囡有興趣看的英文電視節目。

4. 培養良好的飲食和作息習慣,會自己進食,不浪費食物,不偏食,不吃過量零食。培養自理能力,會自己起床、穿衣服鞋襪等等。(這項是最難的,是嗎?)

協小各方面都很好的,大家不用擔心。也無需好像某些私校的家長那樣暑假就事先把整年的課程幫小孩go through 一次。讓小朋友開開心心踏上小學階段吧,家長在各方面配合就可以了(當然家長是不能偷懶的,相信大家都明白。)

還有,很重要的:
要開始一家大細都留意時事新聞,就算不看報紙,也要認真看電視新聞!看完最好和囡囡討論一下。

嘩, 咁快已經有topic喺呢度, 快d報到先, 大家好, 多多指教!

我囡下年都會入HYPS呀, 不過都唔係HY kindergarten上的.
我都係住TKO架,
TakTakMa, safarima, 可否都告知校車路線?

Cheungll, 你的advice好有用, thanks.

我囡做嘢&食嘢好慢, 想知學校lunch時間係幾點? 有冇老師/義工家長會在場協助? 另外小朋友回家是否多homework/溫習? 真怕阿囡只做基本d嘢+學嘢都會唔夠時間瞓覺!

cheungll:
要不要學 phonics, 我和妳有不同的看法.
不過我以前也沒刻意讓女兒學, 因為她的幼稚園有 phonics 學, 而且是唱唱歌, 輕輕鬆鬆的學, 目的是希望他們 K3 時可以慢慢自行閱讀.
當然, 光學 phonics 是不行的, 否則拿起本書只會發音, 不明白意思, 大概也很難發展閱讀興趣, 語言始終要先從聽和講開始.
英語屬拼音語言, 學了phonics 除了幫助閱讀, 以後書寫也容易, 很多時候, 會說, 基本上已可寫出, 雖然仍難避免串錯字, 可是, 家長拿起那些 "創作" 是看得明白的 , 可以寫得出來, 小朋友自然有興趣不斷寫......, 這對他們的語文學習是有幫助的.
還有, 日後遇上要默書, 真的不用花什麼時間準備.

hi cheungll,

我個女唔睇 其他tv programme, 只愛看TV NEWS, 會問好多新聞D野架...問到我口啞啞!! 哈哈! 自己真係要惡補吓!
原帖由 cheungll 於 08-11-26 15:41 發表
還有,很重要的:
要開始一家大細都留意時事新聞,就算不看報紙,也要認真看電視新聞!看完最好和囡囡討論一下。
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

hi TWMa,

Thank you very much for yr info!!!  

係呀! 我見幾個抽到的都考到幾間私小! 我囡囡都考到七間.... 但通通都唔要! 我要協恩恩恩恩......

原帖由 TWMa 於 08-11-26 12:20 發表

safarimama:
不過, 我見這次協恩抽中了不少直資和私小在手的小朋友, 可能是這類家長選校策略也較進取, 相信這些家長也早已為女兒做好了入讀小一準備.

Hi TWMa,

請問那裏學PHONICS 好呢?
女兒的幼稚園是英普教的, 都教了一些英文PHONICS, 那裏有比較進級班D呢?
學校教得阿女的普通話幾好, 唔知在協恩有冇得發揮呢? 小三先有普教中, 咁是否小一& 二 要自己學定先呀?
奧數是英定中, 要唔要出去讀吓先呢?

唔好意思又咁多問題!
原帖由 TWMa 於 08-11-26 17:24 發表
cheungll:
要不要學 phonics, 我和妳有不同的看法.
不過我以前也沒刻意讓女兒學, 因為她的幼稚園有 phonics 學, 而且是唱唱歌, 輕輕鬆鬆的學, 目的是希望他們 K3 時可以慢慢自行閱讀.
當然, 光學 phonics 是不行的,  ...

回覆 # 的文章

HI TakTakMa,

Pls check pm!

原帖由 safarimama 於 08-11-26 18:43 發表
我囡囡都考到七間.... 但通通都唔要! 我要協恩恩恩恩......
...

哇!你囡囡考到七間直資/私小,一定很叻女!我覺得媽媽自己教得到的話,就不要上太多補習類型的班啦,留時間參加多點學校的活動啦。

至於phonics班,如果小朋友沒有閱讀英文書或多聽英文,單靠上phonics 班也是沒用的,因為雖然英文好像是拼音語言,但英文不像德文和意大利文拼出來的音一定正確。那些拼音規則其實會有很多例外。即如 do, go同樣都是 o ,但已經不是同一讀法,又例如 here 和 there的 'ere' 不同音; 但one 和 won 卻同音;bury 和 berry 同音,等等,例子多不勝數。不過,TWMa也說得對,學了拼音會對作文有用處,不過要識作文,就非要看大量英文書不可了。我想說的是,家長不要以為上了 phonics 班就萬事大吉,還是要多閱讀和多聽(例如 audio books)來引證 phonics 班所學的東西的。

TWMa,你的女兒默書不用溫,也不是一朝一夕,或者單靠上phonics班得來的功力啊。大概由幼稚園開始,英文一直都是你囡囡喜愛的科目,而且她喜歡看英文書,所以一路累積下來,就有今天的成績啦。舉例說,如果默書要默 "destroy" 這個字,你囡囡不會串成 "distroy",或者 "destroi", "distroi" 等等,因為她閱讀時見過這個字很多次,所以知道其他的都 "不順眼"。

原帖由 mermaidmom 於 08-11-26 16:32 發表
嘩, 咁快已經有topic喺呢度, 快d報到先, 大家好, 多多指教!

我囡下年都會入HYPS呀, 不過都唔係HY kindergarten上的.
我都係住TKO架,
TakTakMa, safarima, 可否都告知校車路線?

Cheungll, 你的advice好有用, than ...

Hi mermaidmom & 小熊媽咪,

有關校車路線, pls check pm.

taktakma

hi cheungll,

阿女唔係叻, 只是表現比較隱定加點有運.... 希望日後她能跟得上協恩的步伐!!
原帖由 cheungll 於 08-11-26 21:41 發表

哇!你囡囡考到七間直資/私小,一定很叻女!我覺得媽媽自己教得到的話,就不要上太多補習類型的班啦,留時間參加多點學校的活動啦。

至於phonics班,如果小朋友沒有閱讀英文書或多聽英文,單靠上phonics 班也是沒用的,因為雖然英 ...

TakTakMa & Safarimama,

Thanks a lot!

TakTakMa & Safarimama,

Thanks you!

原帖由 safarimama 於 08-11-26 18:58 發表
Hi TWMa,

請問那裏學PHONICS 好呢?
女兒的幼稚園是英普教的, 都教了一些英文PHONICS, 那裏有比較進級班D呢?
學校教得阿女的普通話幾好, 唔知在協恩有冇得發揮呢? 小三先有普教中, 咁是否小一& 二 要自己學定先呀?
...

safarimama:
我不知道那兒有好的 phonics 學, 因為女兒的 phonics 是在幼稚園學的, 她學的內容我相信在坊間可能只屬 "初級班" 或 "中級班". 她懂得運用, 是配合閱讀而來.
學好英文, 當然不是只靠 phonics, 它只是起步的初階工具之一, 而且解決不了一些讀音的問題, 那為什麼是學 phonics, 不是 IPA? 只因它簡單易學, 適合年幼的小孩. 至於解決不了部份語音的問題, 小朋友聽得多, 看得多, 自然慢慢又會有體會.
女兒以前有個幼稚園同學的媽媽, 甚至自己去學, 只上了數堂課, 以後便自己教, 這個同學很小便能自行閱讀英文書籍, 其實說穿了就是家長的用心和方法最重要, 而不是非得上什麼班的.
我建議趁現在學好 phonics, 不過是提醒各準小一家長要讓小朋友早點有自行閱讀書籍的能力, 因為以後家長會發現, 無論是中英或數, 有好的閱讀能力, 學習上輕鬆愉快得多.
和 cheungll 一樣, 我也不認同小朋友要參加什麼補習班的, 入了協恩你們可能會發現, 學校成績佳的那些學生, 幾乎都是多才多藝的, 課後只會聽到他們參加那些活動, 而不是聽到他們得趕往那個補習班的.
數學科的思考題是中文的, 數學科的邏輯訓練, 家長平日一樣可以和孩子一起動動腦.

回覆 # 的文章

ALL,
好唔開心呀!! 昨日同阿女去完HY同佢講多了有關日後協恩的生活同課程. 佢想了一晚, 今朝一起身就咀扁扁同我講唔想讀協恩,話冇佢要的.....  佢去咁多間小學面試, 間間都喜歡, 間間都想讀... 但昨日出了協恩大門, 她已經唔開心....為什麼會這樣? 點算好?
‹ 上一主題|下一主題